Ultima oră

AFACERI:Business Report:Numarul investitorilor la Bursa a scazut anul trecut cu 8%. Averea celor ramasi a crescut cu 46%

Ziarul de Vrancea
7 feb 2011 395 vizualizări
Ce strategii de extindere au marii retaileri anul acesta; ; Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu; Cine sapa dupa aurul Romaniei?

Tehnologia schimba pana si banala cheie pentru pornirea masinii


Nu cu multi ani in urma, cheile vehiculelor erau gandite doar pentru a deschide usile si pentru a porni motorul. Siguranta ca nimeni altcineva nu poate face un lucru similar propriei masini era relativa dat fiind faptul ca diferenta intre o cheie si alta statea in relieful imprimat sau taiat al acesteia. Sa ne amintim doar de modelele Dacia 1300 in care putea patrunde aproape oricine avea o cheie de la un model similar. Pe masura ce masinile au devenit tot mai tehnologizate, banala cheie a inceput sa fie luata in calcul de cercetatorii companiilor auto ca element de stocare a datelor si de control al multor activitati care trec dincolo de propria masina. De altfel, in cazul multor modele, cheia nu mai este deloc simplul obiect de altadata. Acum, in loc de rotirea ei in butuc, pentru a deschide usile sau a porni motorul e nevoie de o simpla apasare pe buton. Si pozitia scaunului, temperatura sau posturile de radio preferate sunt modificate in functie de datele stocate in cheie, scrie Capital.ro.


Ce strategii de extindere au marii retaileri anul acesta


Cota de piata a comertului modern a crescut constat in ultimii ani in Romania. In perioada urmatoare nu o sa mai vedem multe branduri internationale intrand pe piata, insa cele prezente deja continua extinderea sau isi adapteaza suprafata magazinelor la noile conditii din piata. Raluca Raschip, Consumer Tracking Director la GfK Romania, spune ca, in ultimii doi ani, in ciuda crizei, competitia din retail a ramas acerba, noii jucatori intrand pe piata si numele deja existente continuandu-si netulburate politica de extindere. "In ultimii cinci ani, Romania a cunoscut cea mai dinamica evolutie a comertului modern din regiune - de la 33% cota de piata in 2005 la 45% anul trecut si estimam pentru 2015 o pondere a comertului modern de 54%. In 2010, primii cinci retaileri acopera 22% din valoarea pietei de FMCG, ceea ce arata ca mai este suficient loc totusi pentru noii veniti. In comertul traditional, o posibila solutie pentru mentinerea unei cote de piata rezonabile ar fi sa intre intr-o noua etapa - diferentiere, urmata de loializare", mai spune Raluca Raschip, anunta Startups.ro.


Numarul investitorilor la Bursa a scazut anul trecut cu 8%


Averea celor ramasi a crescut cu 46%. Oficialii Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) estimeaza ca numarul de investitori ar putea creste in acest an cu pana la 10%, adica cu cel mult 9.500 de persoane, pana la peste 96.200 de investitori, ca urmare a listarii Fondului Proprietatea si posibil a unor noi pachete de actiuni Transelectrica si Transgaz. Anul trecut, numarul de investitori a scazut cu peste 7.800 de persoane (aproximativ 8%), pana la 86.703 de persoane, ajungand sub nivelul inregistrat in 2007. Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitori, reprezentand practic averea acestora la Bursa, a crescut anul trecut cu aproximativ 46% pana la 16,8 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro), potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), aceasta in conditiile in care actiunile listate la bursa locala au avut evolutii modeste anul trecut, indicele BET-XT, care urmareste evolutia celor mai importante 25 de companii listate, avand o crestere de doar 2%, informeaza Economic Times.


Citadella din Titan, 45 de familii in 224 de apartamente: din 100 de vizitatori cumpara doar unu


Cu un sofer priceput, de la Piata Romana din centrul Capitalei poti ajunge in cartierul Titan in circa 25-30 de minute chiar si ziua, in timpul saptamanii. In cartier, in spatele complexului Iris si al magazinului Auchan pot fi observate doua blocuri inalte, pe care atarna un banner galben: "Acum iti permiti sa fii la inaltime". Este vorba de ansamblul rezidential Citadella, dezvoltat de compania cu actionariat israelian BRC Business Group si finalizat in urma cu aproape un an: doua cladiri de 14 etaje cu 224 de apartamente cu 1, 2 si 3 camere. La intrarea in bloc, trei catei fac parte din "comitetul de primire", scrie ZF.ro.


Actionarii Nabucco negociaza cu furnizorii de gaze


Actionarii proiectului Nabucco si tarile furnizoare de gaze poarta, in prezent, negocieri concrete de alimentare a gazoductului, iar derularea discutiilor este buna. Conducerea companiei de proiect pentru Nabucco ne-a declarat ca potentialele tari furnizoare pentru gazoduct sunt, in continuare, Azerbaidjan, Turkmenistan si Irak. Aceste tari au confirmat, prin numeroase declaratii, interesul lor in a furniza gaz pentru proiect, a carui constructie va costa circa opt miliarde euro. Noul acord comun, semnat in ianuarie, intre Azerbaidjan si Comisia Europeana, a confirmat furnizarea de gaze pentru Coridorul Sudic de transport, fiind un important pas politic in proiect, anunta Bursa.ro.


Cine sapa dupa aurul Romaniei?


Explorarea si exploatarea perimetrelor aurifere ale Romaniei este un joc intre sase firme. Cei mai importanti actori sunt Gabriel Resources si un offshore din Isle of Man in jurisdictia Marii Britanii. Sase firme private au drept de explorare si exploatare a resurselor aurifere ale Romaniei potrivit datelor Agentiei de Resurse Minerale. Aproape jumatate din aceste licente sunt detinute de Romaltyn Mining care cauta aur la Tautii de Sus, Camarzana, Alunis Piatra Handal si Poprad din judetele Satu Mare si Maramures. Trei din patru licente au fost obtinute in 2009. Compania este un offshore cu sediul in Isle of Man, informeaza Money.ro.


Criza globala a alimentelor trebuie combatuta prin interzicerea speculatiilor


Romania, in schimb, are nevoie de modernizare. O idee interesanta nascuta (partial) de pe urma arestarilor de la Vama Siret ne spune ca nu intotdeauna ilegalitatea este imorala, in acest caz fiind vorba de un produs supraimpozitat (tigarile) si contrabanda cu respectivul produs. Bogdan Glavan sustine ca eliminarea accizelor si ridicarea restrictiei de import (se importa si in prezent, dar in conditii speciale, cu timbrarea pachetelor si achitarea accizelor) ar duce la disparitia contrabandei. Ceea ce este de bun simt si foarte adevarat. Din pacate nu ar rezolva problema vamilor romanesti, unde spaga pare incetatenita de mai bine de 20 de ani. Nu doresc sa jignesc pe nimeni, dar bancurile cu spaga enorma de la vama au aparut in anii \'90, scrie Business Cover.


Piata de lux: Serbia si Polonia, statele cu cel mai mare potential de crestere din regiune


Locuitorii din clasa de mijloc ai celor doua state au gusturi mult mai rafinate decat romanii, rusii, ucrainenii si bulgarii, releva un studiu al CPP Luxury Industry Management Consultants. Cea de-a doua cea mai mare piata a luxului din UE, Polonia, s-a dezvoltat cu intarziere fata de restul statelor din zona, locuitorii fiind recunoscuti pentru pornirile lor conservatoare si "dorinta de a nu epata". Prin urmare, cu exceptia masinilor si a parfumurilor de lux, bogatasii polonezi si-au achizitionat, ani de zile, bunurile din tari cu traditie in industria luxului. Lucrurile sunt pe cale de a se schimba, arata studiul CPP, care, oarecum surprinzator, include in categoria "piete cu potential maxim" si Serbia, anunta Capital.ro.


Parastas la McDonald\'s si KFC-da


unta la Ikea-nu. 58 de milioane de clienti in fiecare zi - din Statele Unite pana in Japonia, din Finlanda pana in Africa de Sud. Printre ei, si 140.000 de romani. McDonalds este unul dintre primele simboluri care iti vin in minte atunci cand se vorbeste despre globalizare. La fel, la scara un pic mai mica, se intampla cu KFC (tot fast-food) si IKEA (mobilier casnic). Angajatii de la McDonalds ori KFC trebuie sa aiba nervii in pioneze, sunt folositi la maximum (imi amintesc ca am stat odata vreo 20 de minute cu ochii pe o femeie care punea hamburgherii pe banda si ma gandeam cum rezista). Imi spunea un prieten care a lucrat la McDonalds ca niciodata nu au fost probleme cu banii, salariul venea la timp, dar ca munca e una de rutina, reguli stricte, spatii inchise. Un mediu deprimant, desi destul de corect cu angajatul, descria el, informeaza VerticalNews.


Topul celor mai avantajoase dobanzi la cardurile de credit


Numarul de tranzactii cu cardul a inregistrat anul trecut o crestere, de la trimestru la trimestru, ajungand la 4,26 milioane de tranzactii in trimestrul al treilea, potrivit statisticilor BNR. Topul celor mai avantajoase dobanzi la cardurile de credit are pe primul loc BRD-SocGen, urmata de CEC Bank, BCR, Carpatica si Garanti Bank. Rata dobanzii variaza intre 15,92% si 27,6%, iar nivelul corespunzator al dobanzii anuale efective (DAE) - care reflecta costul total al creditului - este cuprins intre 18,5% pe an si 34,7% pe an, scrie Gandul.


Planurile UE de reducere a facturii la energie si gaze


Conectarea tuturor pietelor europene de gaze si electricitate in 2014 se afla pe lista prioritatilor energetice ale Uniunii Europene. Spatiul comunitar are nevoie de investitii de 1.000 de miliarde de euro pana in 2020 pentru reducerea facturilor si a dependentei de importurile de resurse energetice. Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana, reuniti la Bruxelles la finele saptamanii trecute, au adoptat un plan de actiune pentru a asigura populatiei gaze naturale si energie electrica la preturi accesibile. Chiar daca deciziile sunt mai mult de domeniul teoriei, cifrele vehiculate ca necesar de investitii sunt ametitoare si trag un semnal real de alarma ca statele trebuie sa ia masuri de urgenta in aceste directii, anunta Adevarul.



de Mircea Barzoi HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.