Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE:Cazul Constantin Nicolescu. Ce s-a intamplat in sala de judecata la procesul in care a fost eliberat presedintele CJ Arges

Ziarul de Vrancea
3 feb 2011 594 vizualizări
In urma unui proces derulat pe durata a sapte ore, un complet de trei judecatori a decis ca presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de DNA de mai multe acte de coruptie, sa fie eliberat.

In timpul procesului cauza lui Nicolescu a fost pledata de trei avocati care au explicat ca liedrul PSD Arges, care nu a fost prezent fiind internat in spital, nu este un pericol public. In replica, procurorul de caz, cel care a instrumentat dosarul, a explicat ca dovezile sunt fara dubii si a dezvaluit si ca Nicolescu s-a implicat in promovarea unui judecator la Curtea de Apel Pitesti. In final, judecatorii au decis eliberarea, iar avocatii, rudele si jurnalistii locali au aplaudat la scena deschisa sentinta.


Avocat: Chiar daca ar fi facut aceste fapte de care este acuzat nu trebuia arestat. Trebuie sa tinem seama de cate a facut Nicolescu pentru judetul Arges

Procurori: Nicolescu s-a implicat in actul de justitie. S-a implicat in promovarea unei persoane la Curtea de Apel Pitesti.



Ora 12:00 In fata Curtii de Apel sunt amplasate carele de reporateje ale televiziunilor. Doua echipaje ale Jandarmeriei sunt plasate in zona si cativa politisti supravegheaza intrarea Curtii de Apel Pitesti. Incep sa soseasca avocatii lui Nicolescu si cativa membri ai familiei, printre care si unul din fratii sai. Cele 11 volume ale dosarului sunt aduse intr-un carucior de fier. Documentele sunt ambalate in pungi de Carrefour. Grefiera care impinge caruciorul este insotita de doi politisti.


Ora 12:10 Incepe sedinta de judecata se face prezenta in sala. Completul de judecata este format din trei judecatori. Grefierul sedintei citeste o adresa de la spitalul Floreasca. Judecatorul constata ca sedinta poate continua chiar daca invinuitul nu este prezent datorita starii de sanatate. Avocatii depun mai multe documente printre care si hotarari de guvern privind cazul finantarilor PHARE si documente medicale de care arata ca presedintele CJ este internat si nu poate fi transportat. Procurorul de caz este de acord cu depunerea actelor, dar mentioneaza ca ele sunt deja la dosar.


Ora 12:30 Cei trei avocati ai lui Constantin Nicolescu isi incep pledoaria. Primul care incepe pledoaria este avocatul Cornel Badoiu, fost deputat PSD in legislatura 2000-2004. Acesta sustine ca nu exista la dosar nici o proba ca Nicolescu ar reprezenta un pericol social. "Constat ca nu exista niciun fel de indicii, nu probe, ca ar fi vrut sa fuga din tara sau ca ar fi vrut sa zadarniceasca ancheta", sustine Cornel Badoiu.


Avocatul explica instantei ca Tribunalul Arges care a decis arestarea s-a multumit sa preia argumentatiile procurorilor. "Inteleg din incheierea instantei ca Nicolescu nu are decat sa moara pentru ca asa vrea opinia publica. Pe 28 ianuarie el a fost supus unei interventii pe cord deschis si de aceea starea sanatatii il indreptateste sa fie judecat in stare de libertate", mai spune avocatul.


In continuare aparatorul lui Nicolescu face referiri fata de acuzatiile procurorilor aduse presedintelui Consiliului Judetean Arges precum ca acesta a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro pentru patru unitati de invatamant, in baza unor acte false potrivit carora acestea ar fi fost afectate de inundatiile din 2005 si a atribuit contractul companiei Zeus SA care in acelasi timp efectua lucrari pentru fiul lui Nicolescu.


Avocatul spune ca la baza contractului cu Zeus SA au stat mai multe documente semnate de Guvernul Romaniei. "Ar trebui ca alaturi de Nicolescu sa fie in aceeasi situatie si fostul ministru al Integrarii si cel al Educatiei precum si fostul premier Tariceanu", a mai sustinut avocatul.


Ora 13:00 Avocatul explica si ca acuazatiile procurorilor ca presedintele CJ ar fi luat mita de la Cornel Penescu nu sunt sustinute de probe. "Principala proba, inregistrarile vorbesc de pachete. In realitate aceste pachete au fost cadouri pe care Nicolescu le-a dat mai departe", spune avocatul. In final Cornel Badoiu isi incheie pledoaria: "Chiar daca ar fi facut aceste fapte de care este acuzat nu trebuia arestat. Trebuie sa tinem seama de cate a facut Nicolescu pentru judetul Arges"


Ora 13:10 Isi incepe pledoaria cel de al doilea avocat angajat de Nicolescu, avocatul Petrut Coibanu care i-a aparat in instanta si pe Dinu Patriciu si Gica Popescu. Avocatul explica instantei ca apararea sa este concentrata pe problemele procedurale sesizate de el in cadrul procesului de la tribunal si din incheierea de sedinta. Avocatul explica instantei ca lui Nicolescu nu i sa respectat dreptul la aparare pentru ca nu ar fi fost asistat in momentul in care a fosta audiat la DNA. "Instanta a judecat cauza pe fond desi nu avea acesta competenta. In plus am mai multe exemple din motivare in care instanta a preluat si chiar a copiat din argumentatia procurorilor", spune avocatul.


Ca argumentatie pentru cererea de eliberare, avocatul Ciobanu a invocat si practica judiciara a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai exact cazurile fostului magistrat Florin Costiniu si a omului de afaceri Costel Casuneanu. Tot in apararea lui Nicolescu avocatul a mentionat ca a depus la dosar peste 100 de inscrisuri din care 85 de diplome de excelenta ale presedintelui CJ Constantin Nicolescu. In final avocatul a cerut revocarea mandatului de arestare si inlocuirea lui cu interdictia de a parasi tara.


Ora 13:25 Isi incepe pledoaria si ultimul avocat care a prezentat instantei mai multe cazuri din jurisprudenta CEDO referitoare la aretarea preventiva.


Ora 13:45 Presedintele completului ii da cuvantul procurorului de sedinta. "Va solicit sa respingeti recursul pe motiv ca este neintemeiat iar motivele arestarii au fost bine-argumentate in incheirea tribunalului", spune procurorul. In continuare reprezentantul acuzarii instiinteaza instanta ca "s-a dispus extinderea cercetarilor si pentru alte infractiuni".


Procurorul prezinta instantei un document din dosar. Este vorba de un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta realizat dupa inundatiile din 2005. Din document reiese ca cele patru scoli renovate din fonduri europene si pentru care este cercetat Nicolescu nu au fost afectate de inundatii. Procurorul mai mentioneaza si cateva documente care se refera la una din scoli din care reiese ca scoala era degradata dar nu din cauza inundatiilor: "Avem o adresa a unei primarii care spune ca acoperisul cladirii nu a fost reparat de 75 de ani". Procurorul sustine ca toate documentele arata ca utilizarea fondurilor s-a realizat fraudulos.


In continuare reprezentantul statul face cateva mentiuni fata de acuzatii de luare de mita. Procurorul povesteste ca omul de afaceri Cornel Penescu a tinut o contabilitate paralela in care erau mentionate sumele date drept mita lui Constantin Nicolescu.


Procurorul argumenteaza de ce Constantin Nicolescu reprezinta pericol pentru ordinea publica si de ce acesta trebuie sa ramana in arest:


"Eu am fost cel care a facut propunerea de arestare preventiva. Infractiunile sunt grave iar pericolul social rezulta din rezonanta sociala a faptelor savarsite de inculpat. Trebuie sa facem tot posibilul sa se cunoasca toate faptele infractionale. Trebuie sa fie reflectat mesajul transmis de justitie si sa conduca la descurajarea de astfel de fapte. Coruptia este in masura sa pun in pericol statul de drept. S-ar putea ca tara noastra sa sufere repercursiuni in urma unor asemenea fapte si sa piarda posibilitatea de a accesa finantari."


Reprezentantul statului a facut si o dezvaluire:


"Nicolaescu s-a implicat in actul de justitie. S-a implicat in promovarea unei persoane la Curtea de Apel Pitesti. S-a implicat in aducerea unor persoane din alte judete in Pitesti."


Procurorul de caz a mai vorbit si despre faptul ca intre Consiliul Judetean si compania Pic detinuta de Cornel Penescu a existat un contract de achizitionare de cadouri pentru copii. Procurorul a dezvaluit ca in realitate nu s-au cumparat cadouri pentru copii. "S-a achizitionat alcool, vin, tuica, cafea si altele. Ori acestea nu cred ca sunt cadouri pentru copii".


Unul din avocati intervine si explica instantei ca marti 1 februarie la DNA a fost audiat in acest dosar Cornel Penescu care nu a recunoscut niciuna din acuzatiile aduse lui Constantin Nicolescu.


Ora 14:30 Dezbaterile se incheie si instanta se retrage pentru pronuntare. Avocatii, jurnalistii, rudele si alti participanti la proces parasesc sala. Jurnalistii transmit live inchierea dezbaterilor si cateva mentiuni din sala de judecata.


Ora 18:35 Avocatii revin in sala de judecata. Politistul rsponsabil cu ordinea anunta ca va intra completul si ca asistenta trebuie sa ramana in picioare pentru a asculta pronuntarea. Intra completul de judecata si incepe citirea sentintei:


"Curtea in unanimitate admite recursul in cauza sin sala se aplauda. Rudele lui Nicolescu se imbratiseaza. Presedintele cere liniste si continuat, caseaza in parte sentinta si respinge propunerea DNA de arestare preventiva. Dispune punerea in libertate de indata. Dispune luarea masurii de a nu parasi tara pe durata de 30 de zile. Pe durata interdictiei inculpatul trebuie sa se prezinte la instanta ori de cate ori este solicitat, sa se prezinte la Politia Pitesti, sa nu schimbe domiciliul, sa nu contacteze persoanele implicate in dosar.


In final sala aplauda, iar completul de judecata iese in aplauze. In fata instantei televiziunile transmit in direct stirea. Pe rand ies rudele presedintelui CJ Arges si avocatii. In final iese si presedintele completului insotit de sase politisti. Din nou este aplaudat.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.