Ultima oră

INTERNATIONAL: Mii de oameni in Piata Tahrir; ciocniri violente intre protestatari si sustinatorii lui Hosni Mubarak.VEZI VIDEO

Ziarul de Vrancea
2 feb 2011 413 vizualizări
Vineri sunt asteptati 1 milion de oameni la un mars impotriva liderului egiptean

Piata Tahrir poate deveni scena unor confruntari, dupa ce mii de oameni s-au adunat si miercuri in centrul capitalei Cairo, o parte dintre acestia fiind suporteri ai presedintelui Hosni Mubarak, relateaza Reuters.


* HotNews.ro va prezenta in scurt timp marturia unui ziarist roman aflat in centrul orasului Cairo


Ora 15.50 Fratia Musulmana, principala forta a opozitiei egiptene, a anuntat ca refuza ca Presedintele Mubarak sa ramana in functie pana la finalul mandatului sau in septembrie, se arata intr-un comunicat al organizatiei, citat de AFP, spunand ca "poporul nu accepta nicio alternativa la plecarea lui Mubarak".


Ora 15:45 Mohamed ElBaradei: Ma tem ca luptele din Piata Tahrir sa nu se transforme intr-o baie de singe


Ora 15:30 Sustinatorii lui Mubarak au atacat de pe cai si camile manifestantii opozitiei.


Ora 15:20 BBC: Mai multe persoane au fost ranite grav. Soldatii nu intervin. Exista informatii potrivit carora au fost luat prizonieri. AFP citeaza manifestanti antiguvernamentali care sustin ca exista politisti in civil prin multime. Ministerul de interne neaga.


Ora 14:50 Un tanc al armatei s-a pozitionat in mijlocul unei strazi pentru a impiedica suporterii lui Mubarak sa avanseze, relateaza Al-Jazeera. Mai multi soldati neinarmati le fac semn acestora sa se opreasca.


Ora 14:35 Haos in Piata Tahrir. Potrivit imaginilor difuzate de Al-Jazeera, in piata se arunca cu grenade lacrimogene.


Ora 14.30 CNN: Confruntari intre protestatari si sustinatorii lui Hosni Mubarak. BBC relateaza ca intre suporterii lui Mubarak si protestatarii adunati in Piata Tahrir au loc ciocniri violente. Nu se stie cate mii de persoane sunt prezente in centrul capitalei.




Ora 14:15 Opozantii lui Mubarak fac apel la un mars de peste 1 milion de persoane pentru inlaturarea lui Mubarak; miscarea este intitulata "vinerea plecarii"


Armata le-a transmis protestatarilor ca cererile lor au fost auzite si este timpul sa se intoarca acasa, pentru ca Egiptul sa revina la o viata normala. Sustinatorii presedintelui continua sa se adune in piata.


Mesajul a fost transmis de un purtator de cuvant al armatei la televiziunea de stat si a fost un apel evident la populatie sa nu mai iasa in strada.


"Fortele armate fac un apel la dumneavoastra. Ati inceput prin a iesi sa va exprimati cererile si sunteti cei capabili sa restaurati normalitatea", a declarat un purtator de cuvant al armatei miercuri dimineata, la televiziunea de stat.




In ciuda faptului ca armata a afirmat in trecut ca solicitarile protestatarilor sunt legitime si ca soldatii nu vor trage in multime, declaratia a sugerat o posibila confruntare in cazul in care populatia nu asculta.


Insa multimea a inceput sa se adune in Piata Tahrir miercuri dimineata, respingand promisiunea facuta de Mubarak marti seara in discursul sau de a ramane la putere numai pana in septembrie, pentru a asigura tranzitia pasnica, si ca nu va mai candida.


Ora 14.00 Lider din Fratia Musulmana: "Sustinem continuarea protestelor pana cand Mubarak demisioneaza. Nu vor avea loc negocieri cu vice-presedintele Suleiman," a declarat Abdel Monem Abu El Fatouh.


Ora 13.00 Pe de alta parte, intre cei circa 1.500 de oameni aflati in piata mirecuri dimineata se numara si sustinatori ai lui Mubarak, cu postere si steaguri, dar si egipteni care sustin ca s-au saturat de proteste si sunt dispusi sa accepte concesia lui Mubarak.


"Am asteptat 30 de ani, nu putem sa ii mai dam 8 luni?" a declarat un avocat prezent in centrul orasului miercuri.


O parte dintre protestatari stau in corturi sau sub paturi in centrul capitalei, decisi sa nu plece pana cand Mubarak nu demisioneaza. Bannere lungi de aproximativ 20 de metri afisau mesaje ca "Poporul cere caderea regimului", relateaza Reuters.


Multe magazine din oras au ramas inchise si miercuri.


Parlamentul egiptean a anuntat ca suspenda sedintele pana la revizuirea rezultatelor ultimelor alegeri legislative, dupa acuzatii de fraude si violente, a anuntat agentia de presa oficiala Mena, citata de AFP.


Autoritatile au redus miercuri intervalul in care cetatenii au interdictie sa iasa din casa in Cairo, Alexandria si Suez. Acesta a fost stabilit la 17:00 (ora locala) - 07:00, fata de precedentul 15:00 - 08:00.


Accesul la internet a fost restabilit cel putin partial in Cairo miercuri, dupa 5 zile de interdictii, informeaza AFP. Furnizorii de internet nu au putut fi contactati miercuri dimineata pentru a fi verificata restabilirea accesului. In capitala egiptean exista aproximativ 23 de milioane de utilizatori de internet


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.