Ultima oră

ESENTIAL:Cum vor fi recalculate pensiile militarilor după noul proiect de ordonanta

Ziarul de Vrancea
27 ian 2011 760 vizualizări
Conform site-ului www.relitatea.net procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit pănă la sfărsitul anului, dar institutiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, pănă cel tărziu la 31 octombrie 2011, să identifice si transmită către casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.


Modificările sunt prevăzute in proiectul de OUG pentru completarea Legii privind stabilirea unor măsuri in domeniul pensiilor.

Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizand algoritmul de calcul prevăzut de legislatia in vigoare la data recalculării.


Pensiile militare recalculate vor putea fi insă revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial si perioade suplimentare la vechimea in serviciu. Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea, impreună cu actele doveditoare, a fost depusă in termenul general de prescriptie sau de la data intai a lunii următoare celei in care cererea a fost depusă la casa de pensii peste acest termen general.


în cazul pensiilor recalculate pentru care pană cel tarziu la 31 decembrie 2011 nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual va fi utilizat cuantumul soldelor lunare corespunzătoare gradelor militare deÃinute, a functiei minime corespunzătoate gradului, dar nu mai putin decat salariul mediu brut pe economie.


"Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale realizate pentru intreaga perioadă care constituie stagiu de cotizare răman in plată in cuantumul rezultat in urma recalculării", se arată in document.


Pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie, ale căror cuantumuri sunt mai mici decat cele aflate in plată in decembrie 2010, vor fi mentinute la nivelul din decembrie, incepand cu ianuarie 2011, in timp ce pensiile ale căror cuantumuri sunt mai mari decat această limită vor fi mentinute la nivelul rezultat din recalculare.


în cazul acestor pensii, pană cel tarziu la 31 decembrie 2011 va fi efectuat un proces de regularizare, in functie de cuantumurile rezultate pe baza veniturilor realizate in stagiul de cotizare.


Pentru personalul trimis in misiune in străinătate, punctajul mediu anual va fi calculat pe baza veniturilor corespunzătoare functiei in care a fost incadrat in tară.


"La determinarea cuantumului pensiei revizuite se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data efectuării procedurii de revizuire", este specificat in proiect.


în perioada 1 aprilie 2001-1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplică plafonarea prevăzută de legislatia privind pensiile din sistemul public in perioada respectivă.


Presedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o intalnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igas, si directorii serviciilor de informatii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă recalcularea pensiilor. El a mentionat insă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămane in vigoare.


Seful statului a explicat că pensiile recalculate in baza Legii 119 sunt valabile si că va fi emisă o nouă hotărare de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va tine cont de elementele invalidate de instantele judecătoresti, urmand să stabilească un nou mecanism de strangere a datelor, astfel incat responsabilitatea dovedirii contributiilor la pensii si vechimii să o aibă autoritătile.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.