Ultima oră

Bratele de munca ale copiilor, in atentia inspectorilor de la ITM

Sorin Tudose
24 ian 2011 932 vizualizări
Inspectoratul Teritorial de Munca a luat la pas pietele din Focsani pentru depistarea minorilor care muncesc pentru tirgoveti

Potrivit legislatiei, folosirea fortei de munca a copiilor este ilegala, minorii dobindind capacitate de lucru de la 16 ani. "Inspectorii institutiei au efectuat o actiune de identificare si verificare a cazurilor in care tinerii ar presta activitati lucrative pentru operatorii economici din Piata agroalimentara Focsani. în urma verificarilor, nu au fost identificati tineri care presteaza munca pentru agentii economici", a declarat Mircea Moise, purtatorul de cuvint al ITM Vrancea. Acesta a precizat ca institutia a cerut sprjinul Administratiei Pietelor Focsani, dar si a Politiei Pietelor in demersul de identificare si combatere a cazurilor de utilizare a bratelor de munca ale pustanilor la caratul si incarcarea marfurilor. Potrivit prevederilor Codului Muncii, persoana fizica dobindeste capacitate de munca la implinirea virstei de 16 ani. Copilul poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la 15 ani, cu acordul parintilor, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale. în anii precedenti, au fost gasiti minori care ajutau la distributia ziarelor, dar in urma sesizarii angajatorilor nu au mai fost depistate astfel de cazuri. Inspectorii de la Munca au mai gasit copii care lucrau in prelucrarea lemnului care stateau peste program. Legea sanctioneaza angajatorii care nu respecta prevederile legale privind folosirea minorilor la munca cu inchisoarea de pina la trei ani, in functie de gravitatea faptei. Cei care au cunostinta despre exploatarea copiilor prin munca pot sesiza ITM-ul. (S. TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 15 ore, 50 minute, 14 secunde
ITM-ul sa mai verifice si firmele mari care au angajati la negru.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.