Ultima oră

Vrinceanul care i-a oferit Ultima Cina Papei Benedict

Sorin Tudose
22 ian 2011 3325 vizualizări
Cu toate ca nu este foarte cunoscut printre vrinceni, sculptorul focsanean Romeo Stratulat i-adaruit una dintre lucrarile sale, Cina cea de Taina sculptata in lemn, Papei Benedict al XVI-lea u Papa mi-a spus ca ii va gasi un loc de cinste la Vatican , spune artistul despre darul de care a scris si presa din Italia u vrinceanul a realizat sute de sculpturi care se afla prin institutii din Europa, dar si in colectii private u de citiva ani insa spune ca arta de calitate nu se mai cauta, iar consumatorii au fost cuceriti de kitsch u momentan stau in Focsani si cioplesc, dar daca mai plec, dus voi fi , spune focsaneanul care se teme de falimentul artei


Focsaneanul Romeo Stratulat, in virsta de 43 de ani, este un sculptor talentat care vreme de circa trei decenii si-a cistigat existenta din arta sa. In ultimii ani insa, criza pare sa-i infringa pe artisti care se vad nevoiti sa coborare in zona kitsch-ului pentru a-si cistiga piinea. Cioplitorul, asa cum singur isi zice, este doar unul dintre multe cazuri mai mult sau mai putin celebre de artisti care reusesc sa se afirme peste hotare. Fie ca a fost vorba de Germania sau Italia, tari unde a lucrat cel mai mult, barbatul a fost cunoscut si apreciat ca atare pentru lucrarile care prind viata din dalta si ciocanul sau.

Dar pentru ca o bucata de lemn sa prinda viata, sa fie insufletita, trebuie sa existe o scinteie undeva prin tinerete. Romeo, baiatul de 15 ani, atit cit avea in 1983, incepuse sa frecventeze atelierele sculptorului vrincean Moglan G., situate in zona restaurantului Aida. Acolo a prins drag de aceasta arta desi incepuse sa ciopleasca lemnul inca din scoala generala. "Consider ca orice arta trebuie practicata nu doar ca un hobby ci efectiv ca un mod de existenta. Altfel orice talent aflat in stare latenta se pierde, pentru ca el trebuie exersat si imbunatatit tot timpul", ne-a spus Romeo Stratulat. Acesta nu se dezice de conditia artistului care nu se pricepe decit la creat si prea putin la promovare si recunoaste ca are nevoie de un manager care sa-i vinda lucrarile.


Concurenta intre artisti ar putea salva arta


"Eu ma pricep la cioplit, nu stiu sa imi vind lucrarile sau sa ma promovez. De-a lungul timpului am avut manageri in spate, dar acum nu am pe nimeni. La noi in tara este inca mai greu sa te remarci pentru ca, desi sint multi oameni extrem de bogati, nimeni nu investeste in arta. A investi in cultura nu inseamna ca banii se duc in van, pentru ca sint atitia artisti al caror talent poate fi valorificat chiar intru profitul investitorului", mai spune scluptorul focsanean. Romeo Stratulat a inceput o scoala de arte populare in Pitesti, in urma cu foarte multi ani, dar nu a apucat sa o termine pentru ca a fost nevoit sa se mute din localitate. Nici nu a mai incercat ulterior sa faca vreo alta scoala desi admite ca artistul "liber" se promoveaza mult mai greu decit unul care are o diploma recunoscuta.

Despre piata vrinceana spune ca doar o concurenta acerba intre sculptori ar putea ridica nivelul gustului publicului. "Daca periodic autoritatile locale ar organiza pentru artistii din orice domeniu expozitii, unde oamenii ar putea veni sa ne cumpere lucrarile, acest lucru ar dezvolta simtul estetic al publicului. Daca le prezinti oamenilor lucruri de calitate mai devreme sau mai tirziu vor sti sa deosebesca arta de kitsch, vor avea un alt grad de cultura, mai ridicat", isi spune oful Romeo Stratulat.


"Ma doare sufletul cind fac o lucrare kitschoasa"


Intr-o era a nonvalorilor si a unei societati sufocate de prost gust, Stratulat a fost nevoit nu de putine ori sa faca si lucrari cel putin de o estetica indoielnica pentru a putea trai. Pe linga aceste aspecte, sculptorul mai remarca si snobismul care pare sa acapareze oamenii bogati. Acesta spune ca de multe ori se cumpara diferite produse doar pentru "brand", chiar daca sint facute "pe banda rulanta" si in consecinta fara nici o nota personala, distincta. "Este foarte greu sa traiesti intr-o lume in care kitschul a ajuns mai apreciat decit arta autentica. Din pacate am facut si foarte multe lucrari kitschoase pentru ca trebuie sa mai si traiesc.

Ma doare sufletul cind fac o astfel de lucrare la fel cum incep sa tremur ca nu am bani de un pachet de tigari. Snobismul este si el in detrimentul nostru. Sint o multime de oameni instariti care prefera sa cumpere diferite obiecte din lemn doar pentru ca poarta numele unor firme celebre. Probabil acestia nici nu realizeaza ca astfel de piese se fac cu sutele sau chiar cu miile", mai spune sculptorul. Confruntat cu "gustul pietii" si cu propriile standarde artistice Romeo Stratulat isi calca pe inima cioplind lucrari care nu il reprezinta ca artist, sperind ca la un moment dat va putea face doar ceea ce simte.


Cina cea de Taina, daruita Papei Benedict al XVI-lea


Cu toate neajunsurile si frustrarile artistului care nu poate da viata lemnului dupa cum ii dicteaza constiinta artistica, a fost selectionat in 2004 la un simpozion anual desfasurat in Germania si dedicat sculpturii. De asemenea o lucrare de-a sa a fost selectionata din nou la simpozionul Holzart in 2009. In 2006 se afla in Italia, in probabil cea mai fructuoasa perioada a carierei sale, sub patronajul italianului Pasquale Nardi. Atunci a avut o expozitie proprie in orasul Castel Gandolfo, ocazie cu care avea sa il cunoasca pe nimeni altul decit pe Papa Benedict al XVI-lea. "In vara lui 2006 am avut ocazia sa il cunosc pe papa Joseph Alois Ratzinger caruia i-am si daruit o lucrare. Este vorba de o copie in lemn dupa Cina cea de Taina.

Mi-a spus atunci ca ii va gasi un loc de cinste la Vatican", ne-a marturisit sculptorul. Un asemenea eveniment nu avea cum sa treaca neobservat in presa din Cizma, iar ziaristii de la Nuovo Oggi Castelli au titrat "L"â„¢ultima cena per Ratzinger". In urma unor neintelegeri cu managerul sau relatia lor s-a destramat. Acum Romeo Stratulat este in tara si lucreaza la mai multe sculpturi. In functie de complexitate si marime, realizarea unei piese poate dura de la citeva zile pina la luni. "Sint foarte sceptic in ceea ce priveste reusita intr-un asemenea domeniu la noi in tara, pentru ca nu se investeste in valori, nu sint promovate. Prietenii mi-au spus sa mai stau prin Romania ca la un moment dat va iesi soarele si pentru mine, dar nu stiu ce sa zic...

Momentan stau in Focsani si cioplesc, dar daca mai plec, dus voi fi", mai spune Romeo Stratulat. Pe linga aceasta prodigiosa perioada Stratulat ne-a spus ca in 1993, pe cind era in Germania, a facut o lucrare pentru un motel pe care a luat la vremea aceea peste 20 de mii de marci germane, astazi echivalentul a citeva zeci de mii de euro.


Putem pierde oricind un alt roman talentat


Vreme de 27 de ani a facut zeci si sute de lucrari, dar majoritatea sint deja in colectii private, in institutii si in localuri. Cum nu poate sa lucreze in apartamentul sau din oras,Stratulat a inchiriat o casa batrineasca din Focsani, in care si-a amenajat un atelier. Aici, dalta si ciocanul sint companionii sai de nadejde. Cel mai des lucreaza pe lemn de tei pentru ca este mai ieftin, dar a lucrat si pe lemn de esenta tare. Inainte de a sari surcele din placile de lemn sculptorul deseneaza mai intii ceea ce vrea sa creeze. Apoi, pe masura ce bucatile de lemn sint desprinse de dalta, ceea ce a fost cindva un trunchi incepe sa capete forma. E fascinat de marile opere ale Renasterii Italiene, de universul taranului roman, de universul religios si drept urmare a recreat multe dintre lucrarile reper ale artei, multe dintre acestea in viziune proprie. Michelangelo Buonarroti este de departe artistul preferat al lui Stratulat si este considerat de catre acesta un titan, ba mai mult chiar un sfint. "Michelangelo este cel mai important artist in viziunea mea, iar lucarea sa din 1499 Pieta este opera care imi place cel mai mult, care ma inspira. Constantin Brincusi este singurul roman care a revolutionat sculptura mondiala, iar eu, in ceea ce lucrez, cam intre acesti doi giganti ma situez. Trebuie sa am standard inalte chiar daca stiu ca este imposibil sa ajungi la nivelul lor", mai spune Romeo Stratulat. Chiar daca numele lui nu spune prea multe decit unui grup restrins de persoane, cu ajutorul unui manager care sa il promoveze ar putea fi probabil un sculptor de seama al Vrancei.

Altfel, mai devreme sau mai tirziu, va pleca in strainatate unde cu putin noroc ar putea deveni cunoscut sau s-ar amesteca printre alti anonimi. Cei interesati de sculptura pot lua legatura cu el la adresa de e-mail romeo_stratulat@yahoo.com, pentru ca focsaneanul este interesat de colaborari. (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 21 ore, 19 minute, 57 secunde
asa am fost noi romanii intotdeauna,nu am stiut sa ne apreciem valorile la timpul potrivit.Nu reusim sa facem acesti oameni ai artei de a se bucura si ei de realizarile lor pe perioada vietii!Sper ca citeste integral
, acum 739408 zile, 21 ore, 19 minute, 57 secunde
super tare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.