Ultima oră

ESENTIAL: Presedintia ungara a UE, citata de presa germana: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost amanata

Ziarul de Vrancea
6 ian 2011 393 vizualizări
Aderarea Romăniei şi Bulgariei la spaţiul Schengen, zona de liberă circulaţie în Europa, a fost amănată, a anunţat la Budapesta ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, citat de agenţia germana de ştiri dpa. Oficialul maghiar, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE, a declarat că ambele ţări mai au de îndeplinit o serie de condiţionalităţi , astfel că o aderare la termenul fixat este imposibilă în prezent.

"Romania si Bulgaria au o multime de lucruri de facut", a spus oficialul maghiar.


Aceste condiÃii ar urma să fie fixate pană in iunie, drept care aderarea celor două Ãări ar putea avea loc cel mai devreme in luna octombrie, a adăugat Pinter. Ministrul ungar a declarat ca tara sa va continua sa sustina problema aderarii la Schengen in timpul presedintiei UE, spunand ca "candidaturile (n.red. Romaniei si Bulgariei) se afla pe agenda noastra".


UPDATE 1 (ora 11.50): Purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne din Ungaria a declarat pentru HotNews.ro ca institutia va da astazi un comunicat care va clarifica informatia publicata de agentia dpa.


Amanarea aderării Romaniei ºi Bulgariei la spaÃiul Schengen este, de-acum, o "chestiune tranºată", a confirmat pentru dpa ºi un oficial al UE.


Presa de limba germana (aici, aici si aici) a scris ca, in ultima perioada, aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a provocat controverse in interiorul Uniunii Europene. Germania si Franta au amenintat ca se vor opune aderarii celor doua tari din Europa de Est, guvernele de la Berlin si Paris exprimandu-si ingrijorarea fata de problemele de securitate interna din cadrul Uniunii.


In plus, autoritatile germane si franceze au solicitat celor din Romania si Bulgaria sa-si intensifice eforturile in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.


Miercuri, presedintele Traian Basescu a declarat ca "imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei la spatiul Schengen​", completand, in acelasi timp, ca este evidenta cantonarea in zona justitiei a marilor probleme. Seful statului a aratat ca, din pacate, Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a fost asociat cu aderarea la spatiul Schengen, asa cum rezulta din scrisoarea adresata Comisiei Europene de ministrii de interne francez si german.


Presedintele Basescu a afirmat in guvern ca Romania nu va denunta unilateral Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie si nu se va opune aderarii Croatiei la Uniunea Europeana - o pozitie contrara celei exprimate acum doua zile de seful diplomatiei romane.


Ulterior, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat ca este dispus sa isi depuna mandatul daca va fi facut responsabil de esecul aderarii Romaniei la Schengen. "Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce tinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legatura cu MCV-ul; asta cred ca e un lucru evident; si din acest punct de vedere cred ca exista o coresponsabilitate a intregii societati romanesti fata de intarzierea termenului de acces la Schengen", a declarat ministrul la TVR.


Zona Schengen este formata din 25 de tari, intre care 22 state UE, la care se adauga Norvegia, Islanda si Elvetia. In aceasta zona, nu exista controale la granite.


de Redactia Stiri HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.