Ultima oră

Marile esecuri ale 2010 se reporteaza in 2011

Silvia Vrînceanu Nichita
30 dec 2010 1386 vizualizări
Nefinalizarea Pietei Unirii, transformarea «marii asfaltari » in mica peticeala ori cedarea unor active Consiliului Judetean sint tot atitea bile negre in tolba primarului Decebal Bacinschi u tot anul acesta, baronul Oprisan a reusit sa transfere terenul de sub complexul Caprioara, ca urmare a unor «blaturi» cu PNL si PDL u in ciuda faptului ca judecatorii au intrat in greva, dreptatea se imparte in Vrancea tot intr-o cladire cu bulina rosie u 2010 ramine un an in care s-a bifat esecul descentralizarii spitalelor, dar si un an in care, in loc sa mearga la repararea drumurilor, banii au fost aruncati in aer la paranghelii electorale u in continuare, ca urmare a proceselor interminabile, aria protejata Magura Odobesti ramine desfigurata

O zi ne mai desparte de noul an. Marile probleme ale judetului sau ale municipiului Focsani au ramas nerezolvate si in 2010, urmind sa fie transferate in 2011 sau sa fie rezolvate "¦ la anul. Ca de obicei, justificarea este criza financiara, insa nu putem vorbi de un vinovat excusiv. Un alt motiv ar fi ca cei platiti sa-si faca treaba nu au muncit in folosul cetateanului. Reporterii nostri au trecut in revista principalele probleme care au tinut agenda publica in anul 2010, lasind lista deschisa pentru a fi completata de cititori.


Stagnarile administratiei «Bacinschi »


«Marile neimpliniri» ale administratiei focsanene au in centrul lor o serie de investitii importante. Unele dintre ele au fost remarcate chiar de catre primarul Decebal Bacinschi. La ora bilantului, referindu-se la proiectul de reabilitare a Pietei Unirii - proiect finantat din fonduri europene, in valoare de aproape 8 milioane de euro, din care 15% reprezinta bani din buzunarul focsanenilor, edilul sef a «bifat» la capitolul nerealizari acest obiectiv. "La Piata Unirii lucrarile au atins un stadiu de 70-75%,... ultimul termen de finalizare este 31 mai 2011, iar daca nu-i respectat, investitia ingheata asa cum este, urmind ca lucrarile sa fie continuate de beneficiar", a spus Bacinschi. Edilul isi doreste ca la 31 mai 2011 Piata Unirii sa fie gata, insa face precizarea ca respectarea termenului depinde de modul in care lucreaza firmele Unicom si Dedal Bahamat. Noua Piata a Unirii va fi pusa in valoare prin patru puncte: Obeliscul, statuia lui Duiliu Zamfirescu, piatra de hotar si monumentul eroilor, iar riul Milcov va fi reprezentat simbolic. Municipalitatea spera sa poata reabilita si fatadele cladirilor de pe b-dul Unirii, dar si Palatul Administrativ, evident cu un surplus de bani de la bugetul local.


"Marea asfaltare", transformata in "mica cirpeala"


O alta nerealizare a edililor locali o reprezinta asa numita «mare asfaltare». Proiectul a fost declansat cu mare "tam-tam" de Decebal Bacinschi inca din mandatul sau anterior, cind i-a pus pe alesii locali sa aprobe un imprumut de 500 de milioane de lei pentru reabilitarea a 54 de strazi. Dupa o serie de aprobari, avize si licitatii Primaria reuseste sa se imprumute la banca austriaca Dexia, care a intrat in faliment la primul cutremur bancar propagat in 2008 din America. Din acei bani, municipalitatea abia a reusit sa asfalteze 20 de strazi, nu si bulevardele. Dupa o perioada in care constructorul Vega Galati a realizat lucrari chiar si pe datorie, municipalitatea a cerut din nou acordul consilierilor pentru contractarea unui alt credit de 250 de milioane de lei. Din acesta insa se vor putea extrage bani abia anul viitor. Asa se face ca anul acesta, cu chiu cu vai, abia s-a turnat o raba de asfalt pe Bd. Independentei, dar si asta cu finantare locala. Daca lucrurile vor merge la fel si anul viitor, este greu de crezut ca finalizarea celor 54 de strazi cuprinse in proiectul primariei din 2007, «marea asfaltare» se va incheia mai devreme de electoralul an 2012.


Vinzarea ANL-urilor, inexistenta


Vinzarea locuintelor construite prin ANL catre chiriasi nu are succes la Focsani deoarece preturile cerute sint considerate prea mari. Chiriasii care locuiesc de cel putin un an in apartamente le pot cumpara la pretul de 407 euro/mp/suprafata construita. Pina acum, doar cinci persoane s-au aratat interesate sa cumpere, dar niciuna dintre ele n-a facut inca o solicitare oficiala. Motivul : pretul de vinzare este exagerat. Cristina Costin, sefa Serviciului Investitii din cadrul Primariei, ne-a spus ca apartamentele din strada Ulmului pot fi cumparate, o garsoniera avind pret de vinzare de 27.393 de euro. In pret sint incluse spatiile comune, casa scarii, centrala termica, cosul de fum si boxa. Aceasta din urma costa 2.885 de euro si va trebui sa fie cumparata «la pachet» cu locuinta. Un apartament cu trei camere in aceeasi zona are pretul final de 55 de mii de euro. La nivelul municipiului sint peste 200 de locuinte ANL propuse spre vinzare.


Ce-am avut si ce-am pierdut ?


Tot ceea ce am putea contabiliza anul acesta ca fiind o pierdere la nivelul Focsaniului, putem trece lejer ca fiind un cistig pentru conducerea Consiliului Judetean. Pina la urma, anul acesta i-au iesit toate cartile lui Marian Oprisan. De cele mai multe ori cu un mare ajutor de la PNL si chiar PDL. In vara acestui an, ca urmare a unei intelegeri intre PSD si PNL, consilierii locali decid sa transfere catre CJ cele 41 ha de teren detinute in Cringul Petresti de catre Primaria Focsani, acolo unde are si Oprisan aproape 8 ha de teren cumparate de la niste tarani amabili. Astfel, CJ a primit, legal, terenul de sub hotelul Caprioara pentru realizarea fictivei zone de agrement din Cring, dar care conteaza si in dosarul sau de la DNA. La schimb, Oprisan a deblocat in vara ceva bani pentru cele 9 primarii PDL. Drept multumire Prefectura a renuntat la procesul cu CJ in care spunea ca baronul imparte banii politic, numai la primariile PSD si PNL, dar si la avizul de nelegalitate dat hotaririi CL Focsani prin care se facea transferul celor 41 de ha catre CJ. Tot anul acesta Primaria pierde o importanta sursa de venituri la bugetul local si anume subordonata firma de furnizare a apei reci, CUP SA Focsani. Firma care gratie acelorasi consilieri locali si judeteni de la PNL si PSD se muta cu bagaje si venituri in ograda baronului Oprisan. Chipurile pentru ca firma condusa de inginerul Gheorghe Vasilescu, odata devenita cistigatoarea unui proiect de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din judet, in valoare de peste 17 milioane de euro, trebuie musai sa fie in subordinea conducerii judetului.


Neimplinirile invatamintului vrincean in 2010


Lipsa personalului, profesorii navetisti carora nu li se deconteaza naveta, unitati nefinalizate si neautorizate si siguranta in scoli sint doare citeva din neimplinirile din Educatie care se perpetueaza in noul an. Inspectorul general Stan Rogoz a bifat de pe lista problemele care ii vor da batai de cap. Carenta personalului de intretinere din scoli nu fost rezolvata nici in 2010. In continuare sint localitati in care nu exista un fochist autorizat sau femeie de serviciu. Nici decontarea navetei nu pare rezolvabila. Din cei 1.164 de dascali care fac naveta, 798 scot bani din buzunarul propriu si doar 367 beneficiaza de decontare de la primarii. Blocarea posturilor si fondurile insuficiente afecteaza termenele de finalizare a scolilor incepute in urma cu citiva ani. "Cred ca proasta planificare e de vina, au fost incepute prea multe", a comentat "generalul" Rogoz. La ora actuala, din cele peste 500 de scoli, 461 au WC-uri in curte. Conform DSP, in Vrancea anului 2010 doar 24% din scoli detin autorizatie sanitara de functionare. La aceste probleme se adauga nesiguranta din scoli, violenta si consumul de substante halucinogene.


Cladirea Tribunalului- singura cu bulina rosie


Mutarea celor doua instante din actuala cladire a Tribunalului nu s-a realizat nici anul acesta, in ciuda faptului ca judecatorul Adrian Neacsu, inainte sa concureze pentru un post in CSM, si-a scos colegii in strada. Singurul imobil folosit de o institutie si care este incadrat in cel mai inalt grad de risc seismic, Tribunalul Vrancea ar fi trebuit sa se mute intr-o alta locatie. Cea mai avansata idee a fost cea a mutarii instantelor in fosta cladire a Bancorex-ului, insa acest lucru presupunea lucrari pentru care nu au existat bani. Actualul presedinte al Tribunalului, judecatorul Costica Dita, spune ca anul ce tocmai se incheie s-au cheltuit circa 60.000 lei, cei mai multi bani mergind pe partea de proiectare. Cladirea Tribunalului ar urma sa primeasca, pentru faza de executie, circa 3 milioane de euro. Nici procurorii nu au avut noroc de o cladire adecvata. Finalizarea tirzie, respectiv luna trecuta, a procesului dintre Ministerul Public si Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" pentru un teren aflat in vecinatatea Parchetului a intirziat demararea constructiei unui nou sediu pentru procurori. "Ploua prin acoperis, spatiul este insuficient, nu avem un circuit separat pentru arestati", sint doar citeva dintre problemele identificate de prim procurorul Ion Lefter. De precizat ca este al doilea an cind se pierd banii alocati acestui proiect, dupa cum a recunoscut si Ion Lefter.


Se inchid spitale in 2011?


2010 a stat sub semnul descentralizarii sistemului sanitar, mai putin in Vrancea. Chiar daca Ministerul Sanatatii a decis sa transfere toate cele sapte spitale din judet catre administratia locala, doar patru unitati au ajuns la primarii. Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, Spitalul comunal Vidra si Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni au picat la aceasta mutare deoarece CJ nu a semnat protocolul de preluare pe motiv ca nu au datoriile achitate "la zi". Soarta spitalelor se decide in 2011. DSP si Prefectura trebuie sa stabileasca pina miercuri ce se va intimpla cu spitalele din judet, daca vor fi transformate in camine de batrini, se vor comasa sau vor ramine cu personalitate juridica.

Propunerile urmeaza sa fie facute dupa ce ieri Ministerul Sanatatii a organizat o videoconferinta in cadrul careia s-a luat in discutie reorganizarea sistemului sanitar. Dr. Catalin Graur, directorul DSP, spune ca se va face o analiza pentru a se constata eficienta fiecarei unitati in parte. Nu vor intra in acest studiu spitalele din Focsani, Dumbraveni si Vidra deoarece situatia acestora este inca incerta.


Satenii au cerut drumuri mai bune


In 2010, satenii din Tifesti, Vadu Rosca sau Suraia au iesit in strada pentru a trage un semnal de alarma privind starea drumurilor. Sectoarele de drum Panciu -Tifesti, Vulturu - Vadu Rosca si Focsani-Suraia arata ca dupa bombardament. Gropile s-au transformat intre timp in adevarate cratere care nu mai pot fi ocolite de soferi. Oficialii Consiliului Judetean au fost de mai multe ori in aceste zone, dar raspunsul dat satenilor a fost acelasi: "Nu sint bani pentru drumuri!". Sint insa pentru paranghelii electorale. Daca drumul Vulturu - Vadu Rosca a fost peticit de proprietarii balastierelor din zona, drumurile de la Tifesti si Suraia ramin si in 2011 pline de gropi si ocolite de soferi. Situatia este identica si in privinta DN2 R. Sectorul dintre Dumbraveni si Vintileasca este plin de cratere, iar soferii fac curse de obstacole pina la munte. Chiar daca drumul pina la Dumitresti a fost peticit, soferii se pling in continuare de calitatea carosabilului. In privinta acestui drum, localnicii nu au uitat promisiunea facuta de senatorul Sorina Placinta, care acum are alte probleme de rezolvat.


Grupaj coordonat de Silvia VRINCEANU


Magura Odobestiului, inca desfigurata


Situatia Ariei protejate Magura Odobestiului, parte a retelei europene "Natura 2000", unde operatorul de telefonie mobila Cosmote a vrut sa ridice un turn GSM de peste 40 de metri, nu a fost nici acum rezolvata. In vara anului 2009 Garda de Mediu a sistat lucrarile de pe Magura Odobestiului pentru ca antrepenorul le incepuse fara autorizatii. Pe linga sistarea lucrarilor comisarii au aplicat si citeva amenzi record, dar degeaba. Toate sanctiunile au fost desigur contestate in instanta si inca nu au fost finalizate. "In 2009 i-am spus antreprenorului sa aduca toata documentatia necesara ridicarii turnului pe Magura Odobestiului, dar nu a mai adus-o nici pina acum. La aceasta ora, din cite stim noi situatia nu s-a finalizat in nici un fel", a declarat Adrian Colin, directorul APM. Pina nu se va obtine in instanta o hotarire definitiva si irevocabila Magura Odobestiului va ramine desfigurata. Daca anul 2010 nu a fost suficient pentru solutionarea situatiei poate 2011 va rezolva in cele din urma problema. (S. T.)


Care sint, in opinia dumneavoastra, celelalte probleme ale judetului Vrancea pe care autoritatile vrincene ar trebui sa le rezolve cu prioritate anul viitor. Asteptam comentariile pe formul ziarului sau pe adresa redactia@ziaruldevrancea.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
Principala problema a autoritatilor vrancene este ca sunt prea multe autoritati. Sistemul birocratic vrancean, profund corupt si profund ineficient, ingrozeste potentialii investitori si paraziteaza citeste integral
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
nu sunt deacord.
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
Acum o zi sau doua, prestigiosul db comenta ca daca se desfiinteaza o parte din primarii, le va fi greu oamenilor si firmelor si vor scadea preturile terenurilor. Azi vede prea multe autoritati. citeste integral
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
Cred ca ar trebui sa se termine in primu rind cu santierele din Focsani: Piata Unirii si Prefectura Veche. Apoi sa se investeasca in drumuri. Petrecerile sint efemere insa un asfalt bun dureaza citva citeste integral
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
@Fanel,zici ca dl db vede prea multe autoritati....da asa e autoritati=bugetari.acesta este adevarul,din marea majoritate a bugetarilor sunt autoritati create pt a mulge banii contribuabilului si de a citeste integral
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
Of ..., ca multi bani s-au scurs cine stie unde. Pe la mijlocul anului, intr-o asemenea rubrica, aveam suspiciuni in ceea ce priveste finalizarea amenajarii Pietii Uniri din Focsani. La momentul citeste integral
, acum 739417 zile, 8 minute, 11 secunde
Scuza-ma ca nu am dat tot dictionarul in comentariu. Autoritati nu inseamna doar primarii. Ma refeream la faptul ca daca ai o afacere iti vin controale de la zeci de institutii, toti flamanzi, toti cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.