Ultima oră

Amenzile contestate s-au injumatatit la ITM

Sorin Tudose
29 dec 2010 1811 vizualizări
Numarul amenzilor contestate in 2010 a scazut la circa 70 din cele aproximativ 140 cite au fost in 2009 u patronii nu platesc majorari la amenda chiar daca procesul dureaza doi ani

Peste 60 de amenzi aplicate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) au fost contestate de patronii "nemultumiti" in primele noua luni ale anului 2010. Instantele de judecata au respins 12 contestatii, zece au fost admise in parte, sapte au fost admise, iar restul sint in curs de solutionare. Cu toate acestea, comparativ cu anul trecut, numarul contestatiilor s-a injumatatit pentru ca in 2009 nu mai putin de 139 de sanctiuni au fost contestate. Dintre acestea 60 au fost respinse de instanta, 56 au fost admise in parte si doar 13 au fost admise restul de 12 fiind in curs de solutionare. In 2010 firmele de taximetrie, firmele de constructii s-au numarat printre cele mai sanctionate de catre inspectori si in consecinta au fost cele care au actionat cel mai mult in instanta deciziile luate de ITM. In cele mai multe dintre cazuri este vorba de amenzile date pentru munca "la negru". Amenda minima pentru aceasta incalcare a legii din domeniul muncii este de trei mii de lei si se aplica pentru fiecare muncitor in parte gasit fara carte de munca. In acest fel un singur angajator daca este prins cu cinci muncitori fara forme legale va primi o amenda de 15 mii lei si asta daca amenda va fi minima. Daca se va opta pentru amenda maxima de patru mii lei patronul va trebui sa plateasca 20 de mii de lei. "Sanctiunile noastre sint destul de ridicate si de multe ori se intimpla ca amenzile sa fie contestate. Pe linga faptul ca angajatorii invoca diverse motive pentru a nu plati amenzile doua cauze principale stau de fapt la baza acestei atitudini. In primul rind contestarea unei sanctiuni suspenda aplicarea amenzii pe perioada procesului, deci firma amendata nu va trebui sa plateasca imediat. Celalalt motiv pentru care se contesta amenzile este acela ca la finele unui proces ce se poate intinde pe doi ani, chiar daca este pierdut, angajatorul nu va plati nici o majorare", a declarat Victoria Diaconu, inspector sef al ITM.


Instanta transforma amenzile in avertismente


Cea mai mare amenda aplicata de la inceputul anului este de 24 mii lei pentru o firma de curierat care avea mai multi angajati fara carte de munca. Reprezentantii ITM mai spun ca nu neaparat amenda foarte mare este factorul determinant in contestarea acesteia. "In functie de activitatea desfasurata si de numarul de angajati se contesta chiar si amenzile relativ mici, de doar 1.500 lei. Oricum, jumatate nu ajung in instanta si cele mai multe dintre cele care ajung la proces sint transate in favoarea noastra. Inspectorii din cadrul ITM sint profesionisti si cunosc foarte bine legea, astfel incit e foarte greu sa spui ca un angajat al institutiei a amendat in mod arbitrar. Peste 65% dintre amenzi ajung in cele din urma sa fie platite", a mai adaugat Victoria Diaconu. Operatorii economici incearca sa mai "dea la pace" cu inspectorii, invoca situatia economica nefericita prin care trece intreaga tara, se pling de problemele lor personale ba chiar iI mai si ameninta. In cele din urma ajung in instanta, dar cei mai multi dintre ei platesc mai devreme sau mai tirziu amenda. Asta daca nu cumva instanta judecatoreasca transforma amenda in avertisment. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.