Ultima oră

Inspectorii de munca, clientii cei mai refuzati de taximetristi

Sorin Tudose
16 nov 2010 947 vizualizări
Taximetristii se anunta prin statie cind incep controalele si astfel scapa patronii de amenzi. Munca la negru s-a facut gri, potrivit inspectorului sef de la Munca, intrucit multi vrinceni sint angajati cu contract de doar o ora pe zi

Trei societati comerciale din Adjud ce isi desfasoara activitatea in taximetrie au fost amendate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea cu cite trei mii de lei la finele saptaminii trecute. In total au fost date amenzi in valoare de 12 mii lei pentru ca unul dintre cei ce detin firmele de taximetrie avea doi soferi fara carte de munca. Inspectorii de munca au vrut sa verifice daca angajatii muncesc "la negru", dar au intimpinat probleme. "Am fost si in urma cu doua saptamini in control, dar cei verificati nu au vrut sa vorbeasca cu inspectorii nostri si nici nu si-au declinat identitatea. Saptamina trecuta am fost impreuna cu Politia din Adjud pe teren si am reusit sa identificam mai multe persoane care lucrau fara carte de munca", a declarat Victoria Diaconu, inspector sef al ITM. Aceasta a mai spus ca domeniul taximetriei este unul destul de controlat, deoarece taximetristii se anunta prin statie de fiecare data cind cei de la Inspectia Muncii isi desfasoara activitatea. Cind afla de actiunile ITM-ului, taximetristii nu mai opresc in statiile destinate lor si astfel nu mai pot fi controlati. Au mai fost verificati in ultima saptamina si 40 de angajatori la care au fost gasite 20 de persoane fara contract de munca. Amenzile insumate se ridica la 60 de mii de lei. Din cei 20 de muncitori gasiti fara acte la locul de munca, 12 lucreaza in domeniul constructiilor. "Constructiile reprezinta si ele un domeniu predispus muncii fara forme legale. Cind gasim pe cineva fara carte de munca se aplica amenda intre 3.000 si 4.000 lei, nu putem da doar avertisment. Multe dintre sanctinile pe care le dam sint contestate in instanta, dar in cele din urma ITM-ul cistiga cele mai multe dintre procese", a mai adaugat Victoria Diaconu. Seful institutiei mai spune ca, nu de putine ori, inspectorii sint amenintati de cei pe care ii controleaza mai ales cind se aplica amenzi. De asemenea, mai sint si persoane recalcitrante care vin si fac scandal in institutie.


"Munca la negru a devenit la gri"


Odata cu trecerea timpului, munca "la negru" s-a transformat in munca "la gri" potrivit Victoriei Diaconu. "Acum se poate face contract de munca pe patru ore, pe doua sau chiar pe o singura ora. Este greu de verificat cit sta acea persoana la munca", a mai adaugat Diaconu. Multi dintre operatorii economici, pentru a "fenta" statul, cad de comun acord cu angajatii sa le treaca mai putine ore de munca pe cartea de munca in schimbul unei sume de bani. Daca patronul nu are de pierdut in cazul in care nu este prins, nu acelasi lucru se poate spune si despre angajat. "Pe moment angajatul se bucura ca primeste mai multi bani, dar pe termen lung acesta are numai de pierdut. Nu are drepturi de nici un fel", a mai spus inspectorul sef de la ITM Vrancea. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.