Ultima oră

FINANTE BANCI:Mugur Isarescu, BNR: Prognozam o crestere economica in 2011 de 1,5%, dar ea nu va fi suficienta ca oamenii sa simta o imbunatatire c

Ziarul de Vrancea
5 nov 2010 406 vizualizări
Pietele sunt afectate de maniera in care se duce discursul public. Daca ar fi sa fac o ierarhizare a locului in care se duce cel mai degraba acest discurs public uneori emotional, alteori chiar speriat, primele care reactioneaza sunt pietele. Eu nu sunt avocatul lor, dar trebuie sa spun ca asa reactioneaza toate pietele din lume. Am spus-o si ieri, poate prea brutal, dar ideea era sa nu ne mire faptul ca prima noastra de risc este atat de ridicata, cu toate ca rezerva noastra e suficient de mare iar datoria e mica. Noi platim costuri disproportionat de mari fata de nivelul rezervei si cel al datoriei din cauza acestui discurs public. Dupa o ajustare de asemenea proportii, va mai trece un an jumatate pana sa simtim o crestere a nivelului de trai"

, a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la postul public de radio.

Vezi care sunt principalele declaratii ale Guvernatorului:


* Pietele suprareactioneaza, iar mesajul meu este ca orice vorba are un cost si uneori platim nemeritat de mult.Sunt afectate intr-o masura si relatiile cu Parlamentul, Guvernul samd si lumea care se uita la noi se intreaba si ne intreaba de ce creditul bancar nu isi revine, de ce se platesc dobanzi atat de mari.


* Discutia despre inflatie este uneori mult prea usuratica. Ba ca daca am lasa inflatia ridicata am iesi din recesiune. Si acestea au costuri. Nu as fi avut aceasta interventie daca nu as fi observat o revitalizare a mesajului inflationist si mai ales daca nu am fi primit intrebari taioase din partea partenerilor nostri externi.

* Trebuie sa dovedim mai multa seriozitate in discurs. Daca vrem sa traim mai bine, trebuie sa producem mai bine, mai mult si mai eficient, sa avem mai multa inovatie


* Trebuie sa ajunegm sa consumam mai mult doar daca producem mai mult. Dupa ce facem acest lucru, ne putem gandi la o distributia veniturilor. Aceasta trebuie sa fie echilibrata si sa incurajeze munca, spiritul antreprenorial. Bineinteles ca trebuie sa ii protejam paturile defavorizate, dar cu echilibru.


* Am acumulat o datorie publica de 30% si o datorie privata- populatia s-a imprumutat iar banii trebuie dati inapoi.


* Fondul ne-a avertizat si in trecut ca economia este supraincalzita si ca avem o crestere peste potential.

* Miscarea discutiei de la cifrele reale catre vinovati are si ea riscuri. Tot cautand vinovati, deficitele curg.

* In perioada in care am beneficiat de mari intrari de capitaluri si de imprumuturi private si ne-am dezvoltat pe baza unui consum cu mult peste ritmul de productie.

* In perioada de criza, capitalurile nu au plecat, dar nu au mai venit altele. Daca plecau, ne era mult mai greu. Cel mai greu s-a obisnuit bugetul, care mizase pe venituri care nu mai existau.

* Unde s-a gresit? S-a sperat ca o crestere economica tine la nesfarsit, s-au facut proiecte pe aceasta baza, dar eu cred ca se greseste in continuare. E ca intr-o familie: ti-ai asigurat un nivel de trai mai bun decat resursele pe care le poti asigura si trebuie sa faci ajustari.

* Un tata bun nu e cel care la prima solicitare a copiilor, le da bani. Ci cel care analizeaza daca poate sa o faca

* Trebuie sa fim mai prudenti si sa promitem mai putin.

* Cinismul ar insemna sa spun ca nu e treaba BNR, dar este. Datoria noatra e sa spunem adevarul, chiar daca el e cinic. Nu ne implicam foarte mult in tipologia solutiilor, pentru ca asta depinde de Guvern. Maniera in care se strange cureaua este pur politica.

* Incercam sa discutam insa atat cu cei alesi cat si cu alegatorii. Prima sarcina e sa spunem adevarul. A doua sarcina e sa spulberam cateva iluzii.

* Economisti cu greutate in Romania vantura ideea deprecierii cursului ca pe o solutie. Eu cred ca asta e o greseala pentru ca populatia a avea o noua iluzie. Noi nu dam sperante false populatiei. Faptul ca leul e stabil nu reflecta niciun artificiul al BNR. Cursul reflecta o anumita stabilitate in relatia noastra externa valutara.

* Prognozam o crestere economica in 2011 de 1,5%, dar ea nu va fi suficienta ca oamenii sa simta o imbunatatire concreta. Dupa reluarea cresterii, poate prin 2012 se va simti.Unele categorii vor simti imbunatatirea mai devreme: exportatorii. Daca tendintele continua, cresterea exporturilor va fi de 20%.

* Vor fi sectoare care au facut reforme mai repede si vor simti o imbunatatire mai rapida si alte sectoare unde, din cauza unei rezistente la schimbare, revenirea va mai intarzia.

* Marea dificultate o avem in sectorul bugetar. Aici avem o rezistenta la schimbare. Nu spun ca nu e nemotivata, dar ajustarea este inevitabila. Cu cat intarziem, aceasta ajustarea va fi facuta salbatic, de catre piata.






de Dan Popa HotNews.ro










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.