Ultima oră

SPORT: Marius Martis isi povesteste in premiera viata din penitenciar: Am invatat sa traiesc! de George Stucan www.gsp.ro

Ziarul de Vrancea
3 nov 2010 799 vizualizări
'Fostul arbitru focsanean a jucat tenis cu piciorul toata vara si a dormit linga colegul de celula Ionica Serea, si el inculpat in dosarul "Penescu"

- Domnule Martis, cum a fost perioada de detentie?

- Am trait cele mai urite momente ale vietii. M-a durut enorm ruptura de familie, de cei doi copii ai mei, o fetita de un an si doua luni, si un baietel de 6 ani.


- Ati impartit celula cu Ionica Serea?

- Da, culmea! Nu avem voie sa ne contactam unul pe altul, dar am stat timp de cinci luni pat linga pat. Alaturi de noi erau inchisi tigani, dar si doctori docenti, politisti, procurori.



"In penitenciar poti sta la TV, poti sa alergi. Toata vara jucam zilnic tenis cu piciorul timp de doua-trei ore pentru a-mi ocupa intr-un fel timpul"



"Mai puternic decit Serea"



- Gheorghe Constantin a incercat sa se sinucida in penitenciar. Ati avut momente in care v-ati pierdut controlul?

- Eu am fost puternic, am avut multa activitate. Serea, in schimb, a fost cel abatut, lipsit de viata. Unii ies de acolo pe jumatate cu capul in nori.


- V-a schimbat in vreun fel perioada petrecuta in penitenciar?

- Simt ca traiesc altfel viata alaturi de copii. Inainte eram superficial. Mai rau decit a fost nu se mai poate. Doar moartea ma mai sperie!



"Cind am fost eliberat, m-a sunat Meme Stoica, cu care eram bun prieten. Din cauza fotbalului avea o dusmanie fata de mine, dar am rezolvat-o"


- Va asteptati să fiti arestat pe 30 aprilie?

- L-am sunat pe avocatul lui Ionics di am aflat cs el a fost retinut. Cind procurorii mi-au zis cs sint complice mi-am stiut soarta. Dar nu credeam ca voi sta atit de mult timp după gratii, stiindu-ma nevinovat.



"Unealta impotriva lui Penescu"



- V-a dezamăgit cineva in tot acest timp?

- Multi m-au lasat la greu. Lumea fotbalului este una foarte urita. Fiecare da vina pe celalalt, toti au aceeasi boala! Oamenii se mai schimba, dar mentalitatea aceasta ramine.


- Cum va explicati ca ai fost retinut abia la un an dupa primele arestari?t

- Eu am dat explicatii la DNA si in 2009, atit despre meciul Otelul - FC Arges 3-2 pe care l-am condus, cit si despre acest caz. La acel joc, in urma caruia au fost arestati Savaniu si Lica, am fost actorul principal si nu mi s-a intimplat nimic. Probabil am fost doar o unealta ca sa fie agatat Penescu. Daca eu am fost raul fotbalului romanesc...



Voia sa-i vinda un teren



- In ce relatii sInteti cu Facaleata, adjunctul lui Penescu?

- Eram in relatii bune. El era director la PIC, eu am un teren la iesirea din Focsani, in valoare de 7-8 milioane de euro, pe care voia sa-l cumpere. Eu voiam sa-i faca o prezentare cit mai frumoasa lui Penescu. De aceea ne-am si intilnit.


- Serea nu a participat la acea discutie?

- Facaleata a plecat de la mine, posibil sa fi mers apoi la Serea. Nu stiu ce s-a intimplat, nu eram eu pionul principal. El se cunostea la fel de bine si cu Serea.



Complice la luare de mita

Martis e acuzat de procurori ca ar fi intermediat si gazduit in casa sa intilnirea dintre Facaleata si Serea, in urma careia al doilea ar fi primit 21.000 de dolari pentru a o favoriza pe FC Arges in partida cu Steaua (2-2), de pe 20 martie 2009. Din aceast sum, Serea i-ar fi inapoiat lui Penescu 15.000 de dolari din cauza rezultatului nefavorabil pitestenilor. Serea si Martis au fost retinuti pe 30 aprilie 2010 si eliberati pe 23, respectiv 30 septembrie 2010.


"N-am vrut sa ma sustrag"

In ziua retinerii, Martis a fost ridicat de catre procurori direct din trafic, pe motiv ca acesta a incercat sa se sustraga urmaririi penale. "Am primit pe adresa firmei mele o citatie care nici nu era semnata. Am fost in permanentaq in contact cu procurorii si le-am zis ca nu pot ajunge la ora 12:00, ci abia la ora 17:00. Dar m-au oprit in trafic si m-au dus la DNA. Sint doar niste chichite pentru a ma prinde. Nu aveam de gind sa ma sustrag", spune Martis.



5 luni de zile a petrecut Martis in arestul IPJ Arges si apoi la Penitenciarul Colibasi



de George Stucan www.gsp.ro


Interviu preluat de pe site-ul www.gsp.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.