Ultima oră

Violenta in rindul elevilor, scoasa la lumina de autoritati

Ziarul de Vrancea
9 oct 2010 702 vizualizări
Scolile din Vrancea sint si nu prea pregatite pentru a face fata unor evenimente cu violenta u directorii spun ca in interiorul scolilor, problema este sub control iar politia va intensifica patrularile u din cele 602 de scoli din judet, doar 67 beneficiaza de supraveghere cu camere video si 43 au paznici u in rindul tinerilor se manifesta o slaba toleranta in situatii conflictuale

Tragedia care a avut loc la Craiova, in care un elev a decedat iar altul a fost ranit, ambii injunghiati, in imediata apropierea a unui liceu, are ecouri si in Vrancea. Politistii vor intensifica in perioada urmatoare actiunile in zona scolilor. Primii sint agentii de proximitate, care vor merge in unitatile de invatamint si vor avea discutii cu elevii tocmai pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, cu toate ca in Vrancea nu au avut loc astfel de drame. "Noi am format o comisie de lucru inainte de inceperea anului scolar pentru ca astfel de incidente sa nu aiba loc in apropierea unitatilor scolare. Am intocmit un plan de masuri impreuna cu Inspectoratul Scolar si cu Jandarmeria pentru a evita incidente in interiorul, in curtea si in apropierea unitatilor scolare. Noi nu am avut incidente majore in ultima perioada in zona unitatilor scolare", ne-a spus Zorel Burlan, ofiter coordonator la Politia de Proximitate. Jardarmeria nu a luat inca masuri suplimentare. La nivelul municipiului, jandarmii raspund de siguranta in cinci unitati de invatamint respectiv Scoala Generala nr. 7, Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gheorghe Tattarescu", Grupul Scolar Transporturi Auto si Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Capitanul Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al jandarmilor, spune ca asigurarea ordinei si sigurantei in scoli este realizata mai mult prin patrularea alaturi de politisti, mai ales in momentul in care elevii intra si ies de la cursuri.


Profesorii pun accentul pe prevenire


In majoritatea scolilor din judet, profesorii spun ca securitatea elevilor este asigurata. "Masurile de siguranta sint in regula. Nici macar in curte nu intra decit elevii, profesorii si cei care primesc permisiunea de a face acest lucru motivat. In schimb, toleranta noastra este 0 in ceea ce priveste rezolvarea unor situatii conflictuale intre elevi. Acest lucru l-am si afisat de la intrarea in Colegiu", a declarat Radu Stefan, directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani. Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" are o cifra de scolarizare, cu cei de la seral, de 1600 de elevi. "Cred ca paza buna trece primejdia rea. In interior nu au fost probleme deosebite de-a lungul timpului. Au mai aparut conflicte minore intre fosti elevi care au revenit dupa absolvire si cei aflasi la cursuri insa nu au luat amploare si pentru ca au fost stopate rapid. Ceea ce se intimpla insa in afara, pe strada, este un lucru care nu prea poate fi controlat de noi. Medierea unor astfel de situatii este insa deosebit de importanta pentru ca la violenta se raspunde de obicei cu violenta", a declarat Florin Iamandei, directorul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea". Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea nu crede ca in judet exista iminenta producerii unor astfel de evenimente. "Nu cred ca exista puncte nevralgice in ceea ce priveste siguranta si securitatea elevilor si a profesorilor in unitatile scolare din judet. Nici nu avem astfel de gasti si nici nu exista un istoric cu violenta, nici in Focsani si nici in restul judetului, in comparatie cu ceea ce se intimpla la Craiova, spre exemplu. Oricum noi avem incredere in institutiile cu care, de altfel, avem incheiate protocoale pentru paza scolilor, pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta in unitatile de invatamint.


De la intoleranta la violenta este un pas


Chiar daca la nivelul scolilor exista cabinete psihologice specializate, sint destul de putini copiii si tineri care vin pentru un sfat, mai ales in cazurile in care este implicata violenta. Cel mai grav este ca, in cazul in care in familie exista modele in care violenta este o obisnuinta, copiii imprumuta destul de repede un comportament agresiv. "Depasirea starilor conflictuale este impiedicata de multe ori de toleranta scazuta la frustrare care se traduce prin reactii gen «Nu suport sa!» si de abilitati precare de gestionare a unor emotii negative. Modelele sint foarte importante, mai ales cele din familie, dar si cele scolare", a declarat psihologul Steluta Badea. Si tinerii recunosc ca exista destul de multe situatii in care reactioneaza impulsiv. "Eu nu sar la bataie, pot sa vorbesc frumos dar nu cind da in mine sau ma injura de mama. E normal, daca da in tine sa dau si eu in el. Eu sint mai prejos? Daca o cauta? Nu cu gasca, ca sa creada ca sintem noi mai multi, il bat eu singur", a declarat Iulian, un tinar de la Colegiul Tehnic "Ion Mincu". Fetele sint insa mai rezervate. "Nu m-am gindit niciodata ca se poate intimpla asa ceva (n.r.- un incident similar celui de la Craiova) si la noi. Mai vin elevi mai mari care intra in scoala si se mai iau la cearta cu cite vreun coleg de-al nostru, insa nu am auzit niciodata sa se ajunga la bataie. Cred ca tine si de educatie, mai degraba am vazut fete care se certau intre ele pentru vreun baiat, se injurau si mai aveau un pic sa se ia la bataie. Eu nu m-as bate pentru nimic", a declarat Irina Popa, de la Colegiul Tehnic "V. D. Cotea" din Focsani.


Paza in scoli sta cel mai prost la tara


La nivelul judetului sint 601 unitati de invatamint, din care majoritatea sint scoli generale si gradinite. Conform unei situatii prezentate recent de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP), "din cele 602 unitati scolare din intreg judetul, 67 beneficiaza de sistem electronic de supraveghere (sint cazuri chiar si in mediul rural), 43 au paznici, iar pentru restul exista paza obsteasca (mai ales in mediul rural). In plus, cele mai multe au incheiat protocoale cu Politia, Jandarmeria, Politia Comunitara si ISU pentru siguranta elevilor, organele de ordine patrulind in zona, in special in intervalele orare de incepere si de incheiere a programului scolar. In cele mai multe unitati de invatamint, accesul elevilor si al personalului scolii este unic". In Vrancea, cel mai grav incident in apropierea unei unitati scolare a avut loc in urma cu cinci ani, in care a fost implicat un elev de clasa a XI-a de la Economic. Acesta a fost agresat de doi tineri pe fondul unei discutii in contradictoriu care a pornit de la o adolescenta. Dupa ce a fost lovit de mai multe ori, baiatul a fost impins spre un autobuz. Din fericire, dupa citeva zile de ingrijiri medicale, elevul, care la momentul agresiunii se intorcea de la scoala, si-a revenit complet. (G. SAVA, R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.