Ultima oră

Troc intre procurorul sef si directorul de la Silvic: vila contra functie

Silvia Vrînceanu Nichita
7 oct 2010 3020 vizualizări
Mafia din Parchete (II): Dosarul in care este judecat fostul procuror general de la Galati, in legatura cu mentinerea in functie a sefului Directiei Silvice Vrancea, arata cum se face justitie in interes personal u pentru a-si pastra postul de sef la Silvic, Petrica Tudosa s-a dedat la tot felul de smecherii, incurajat de domnul general care s-a luptat din greu sa-i puna o pila la baronul Oprisan u la schimb, acesta urma sa fie ajutat sa-si ridice o vila la Lepsa pe o plantatie experimentala de molizi u in numarul de astazi va prezentam culisele acestei afaceri politico-juridice, in care sint judecati doi magistrati, un avocat si un director

DNA il suspecta pe procurorul general Dinu Galca de la Galati, al carui frate, Iulian Galca, a fost presedintele CSM, ca isi foloseste influenta pentru a obtine foloase necuvenite. Primele cereri de acultare a telefoanelor depuse de DNA au fost respinse de magistratii de la Galati, insa "ok-ul" a venit ulterior de la Inalta Curte. Faptele descoperite s-au concretizat intr-un dosar gros, poreclit "Porcul" de catre arhivarii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Interesanta este incercarea procurorului sef de a-l mentine in functie, "macar ca adjunct" la Directia Silvica, pe amicul sau Petrica Tudosa, ramas "fara coledzi" dupa ce PSD si PDL s-au aliat pentru guvernare, in ianuarie 2009. Procurorul Gilca avea nevoie se pare de un om cu putere de decizie in Romsilva pentru a scoate din circuitul silvic un teren de linga Schitul Lepsa, unde vroia sa-si faca o casa de vacanta, pentru a se odihni la pensie. In incercarea de a ajunge la baronul Oprisan pentru a obtine sprijin, Gilca i-a tras dupa el in dosarul penal atit pe "cumparatorul de influenta" Petrica Tudosa, cit si pe fostul procuror Ion Popescu, aflat in solda lui Marian Oprisan, dar si pe avocatul acestuia de la Galati, Alexandru Balan, pe care Galca il alinta"Sanducu". Dar sa vedem cum s-au derulat faptele si care erau grupurile de interese, in opinia DNA.


Afacerea "Matusa Neacsa"


In anul 2008, vrinceanul Mitica Hagiu, cunoscut pentru implicarea sa in afaceri cu lemn, proaspat proprietar pe unele terenuri retrocedate de Primaria Tulnici, ii vinde unei brailence de 72 de ani 1.000 mp de padure in Lepsa, linga schitul de maici. Pretul incredibil de mic, de numai 1 leu mp, a stirnit curiozitatea DNA, care a aflat ca noua proprietareasa este Neacsa Mihailescu, matusa lui Dinu Galca, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. Respectiva suprafata face parte dintr-o cultura experimentala de molid, infiintata in 1996 si aflata sub supravegherea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Dupa 2007, padurea cu pricina a fost retrocedata, insa "temeiul de cercetare" trebuia mentinut pentru cei 780 de arbori. Procurorii spun ca directorul DS ar fi intentionat sa faca pierduta plantatia, in sensul scoaterii din inventarul celor protejate, pentru ca "protectorul" sau sa-si poata ridica o vila aici. In rechizitoriu se arata ca Tudosa nu a pus la dispozitie toate datele de care dispunea pentru a ingreuna urmarirea penala si a "pasat" problema la ITRSV, care nu avea obligatii cu privire la cultura experimentala. Totul pentru a-si tine promisiunea facuta "domnului general".


Cum si-a stricat Petrica relatiile cu "lupul"


Suraianul Petrica Tudosa a fost uns in functie cu sprijin de la liberali si stia foarte bine ca, oricit de bun provesionist ai fi, fara o pila politica nu poti sa fii sef de deconcentrata. Plecarea PNL de la putere si alianta PSD - PDL l-a determinat sa caute sprijin pentru post, interes pe care-l avea si procurorul Galca prin prisma visului de a avea o vila la munte. Prin protocolul dintre partide, Directia Silvica revenise PSD. Tudosa avea de ce sa se teama intrucit in timpul campaniei din 2008, ca membru PNL, a organizat mai multe intilniri cu lucratori silvici si simpatizanti PNL, ocazie cu care a avut unele conflicte cu sustinatorii PSD. Situatia a intrat in atentia ATOP, intrucit unii pesedisti ar fi luat-o "pe cocoasa" la o astfel de iesire. Aici a intrat in scena fostul procuror inspector Ion Popescu, membru din partea comunitatii, care a fost rugat de Dinu Gilca sa-i transmita baronului scuzele lui Petrica Tudosa. Ulterior, procurorul a declarat la DNA ca nu i-a transmis nimic lui Oprisan stiind ca nu-l agreaza deloc pe seful de la Paduri.


Serviciu contra serviciu sau nimic nu se face pentru nimic


Potrivit rechizitoriului, in perioada aprilie-iunie 2009, inculpatul Galca Dinu a acceptat promisiunea oferirii si a primit foloase necuvenite de la inculpatul Tudosa Petrica promitindu-i ca va obtine mentinerea sa in functia de director coordonator sau cel putin de director adjunct la Directia Silvica prin influenta pe care o are. "Interventia s-a realizat prin intermediul inculpatilor Popescu Ion si Balan Alexandru si a avut drept consecinta mentinerea lui Tudosa Petrica in functia respectiva. Fiind audiati in calitate de martori in prezentul dosar penal, inculpatii Popescu Ion si Balan Alexandru au facut afirmatii mincinoase", arata DNA. Foloasele pretinse si primite de Galca ar fi constat in inlesnirea intocmirii si aprobarii documentatiei pentru schimbarea destinatiei terenului forestier detinut de matusa sotiei lui Galca, transmis acestuia prin testament, plata contravalorii constructiei gardului imprejmuitor la acest teren (1.000 lei) si materialele necesare constructiei (2.241 lei) cit si inlesnirea constructiei unei vile. Pentru a crea aparenta de legalitate, spun procurorii, Galca l-a determinat pe invinuitul Dorel Dumitrascu, patronul Dorecom Impex SRL, sa intocmeasca in fals si sa inregistreze in evidenta contabila a firmei sale mai multe documente (bonuri fiscale, avize de insotire a marfii). O parte din acte le-a remis inculpatului Galca iar pe altele le-a prezentat la DNA cu ocazia cercetarilor, pentru "alibi". Pentru acest "ajutor" patronul de pe Valea Milcovului s-a ales cu dosar si pentru evaziune fiscala, insa procurorii vrinceni i-au aplicat in final doar o banala amenda.


Dialog telefonic Petrica Tudosa "" Dinu Galca


P. T. (...) Au stabilit ca Silvicul va fi al PSD si acum asteptam sa vedem daca, pe cine o sa mai analizeze ei pe aici, la nivel de judet.

D. G. Dar cine ar putea fi de la PSD?

P. T. Nu stiu pe cine agreeaza ei. E posibil sa fie cineva, sa nu fie actualul sef de la Gugesti, ca el e un tip care, nu ca ar fi agreat de Marian, e agreat asa de mediul... de unii ciudati.

D. G. Aha!

P. T. Dar Marian nu prea il agreaza.

D. G. Si cu el nu sinteti in relatii bune?

P. T. Nu pot sa zic ca am relatii rele cu dinsul, dar n-am fost asa de apropiati (...) Depinde de optiunea dlui Oprisan.

D. G. Am sa vorbesc la telefon.

P. T. Nu-i rau daca-i aruncati o vorba, poate...

D. G. Il sun eu, il sun eu si va dau un semnal.

P. T. Ihi, ihi. Vedeti ca aia fac treaba acolo (la gard "" n.r.) (...). Mai vorbim noi, poate veniti la o saramura, ceva (...) tragem si o fuga pina sus, la deal".


Cum functioneaza barterul intre magistrati


Dupa acest dialog, pe 21 mai 2009, Galca il suna pe fostul procuror Ion Popescu, pe care il rugase sa puna o pila la "maestrul" Oprisan. "Cu prietenul nostru nu ai rezolvat nimic?", il intreaba Galca, precizind ca schimbarea "e pe tragaci". Popescu se scuza spunind ca "Marian da foarte rar pe la Consiliu". "Nu-l intereseaza ce schimbari se fac, nu stiu ce e cu el. Eu daca-l prind, asa, in special pe seara, ca el trece foarte rar pe la Consiliu, o sa stau de vorba cu el", ii da asigurari procurorul colegului Galca. Cei doi au mai multe discutii din care reise ca la mijloc era vorba de un troc. DNA arata ca Ion Popescu a fost procuror inspector la Curtea de Apel Galati intre 2002 si 2005, iar Dinu Galca i-ar fi promis ca isi va folosi influenta pe linga judecatori pentru a pronunta o solutie favorabila intr-un dosar ce viza obtinerea unor despagubiri, mai exact sporul de risc si de suprasolicitare psihica. Judecatorul galatean Ion Ioneci i-a respins insa actiunea. Suparat pe decizie, in cadrul discutiilor interceptate, Galca il face pe judecator un "dobitoc care a facut numai rautati". Ion Popescu se simtea frustrat intrucit a fost singurul omis la aceste sporuri obtinute in justitie, in cadrul unei actiuni comune precedente, in care au fost inclusi si procurorii pensionari. "Tre sa stii multa carte ca sa fii independent...", spune Galca despre colegul magistrat. "Independent in prostie", accentueaza Popescu.


Minciunile" lui Popescu"


Iata o mostra de dialog intre procurorii Dinu Gilca si Ion Popescu legata tot de "pila" pentru Tudosa:

"D. G. Acolo, cu omul nostru ce se mai intimpla?

I. P. Deocamdata e stabila, nu s-a luat nici o masura.

D. G. Am inteles ca vor sa puna pe unul de la Gugesti.

I. P. Nu stiu.

D. G. Da-i cam nasparliu ala!

I. P. Da, da. Asa ... trebuie sa se ... Marian asta sta mai mult pe la Bucuresti, pe acolo. Poate vine zilele astea! Da.

D. G. Va rog sa-i reamintiti.

I. P. Da, da.

D. G. Il rog frumos sa aiba grija!".

Audiat de procurori, Ion Popescu a negat interventiile, insa cei de la DNA spun ca a avut "o atitudine nesincera", motiv pentru care a si fost trimis in judecata.


Stilul lui "Sanducu"


Cum procurorul Ion Popescu nu avea acces direct la Oprisan, "generalul" Galca a incercat influentarea acestuia prin intermediul avocatului sau, Alexandru Balan, pe care il alinta "Sanducu". La un moment dat, acesta ii ofera lui Galca numarul lui Oprisan, insa liderul PSD nu-i raspunde se pare la telefon. Cum Galca insista pe linga "Sanducu", acesta reuseste sa-l prinda pe clientul sau. "Mi-a spus ca va incerca sa faca tot ce poate, dar ca prin stilul meu personal, ori de cite ori am o problema eu mereu sun ultimul, dupa ce lucrurile sint aproape incheiate. Mi-a spus ca va face tot posibilul sa tina seama de chestia asta", se arata in stenograma discutiei cu Dinu Galca. Si despre avocatul Balan procurorii spun ca a omis sa spuna adevarul, fiind trimis in judecata pentru marturie mincinoasa. Avocatul a declarat pentru ziarul "Viata Libera" ca este o victima a sefului DNA Galati, procurorul Gheorghe Ivan, care ar dori sa-l compromita si care l-ar fi filat in zadar pentru a-l prinde "cu ceva ilegal".


Oprisan zice ca nu-si aduce aminte


DNA l-a audiat si pe Marian Oprisan, presedintele CJ si al PSD Vrancea, care a negat insa ca l-a girat politic pe Petrica Tudosa. Totusi, acesta a admis ca "primeste frecvent telefoane pentru a ajuta diferite persoane, dar niciodata nu tine seama de ele pentru ca urmeaza calea legala" (SIC!). Baronul a declarat ca a incheiat protocolul de colaborare cu PDL-ul condus de Alin Trasculescu in ianuarie 2009, ca Directia Silvica a revenit PSD, dar ca a promovat "doar oameni competenti", respectiv pe Gabriel Burghelea, director plin, Vasile Postu, adjunct, si Ionel Viziniuc, director economic. Propunerile au fost trimise in scris la Ministerul Agriculturii. Asadar, liberalul Tudosa avea de ce sa se teama, intrucit concurenta a fost mare la concursul organizat in mai 2009. Tudosa si-a depus dosarul pentru postul de director tehnic, insa nu s-a mai prezentat la concurs. Dupa cum se stie, in locul sau a fost promovat Burghelea, din comisia de examinare facind parte si Raluca Dan, prefect la acea vreme. Dupa iesirea PSD de la Guvernare, noul ministru l-a demis pe Burghelea si l-a numit pe Tudosa, la propunerea PDL, care migrase de la PNL. In cadrul audierilor, Tudosa a declarat ca nu s-a prezentat la concurs deoarece nu mai avea sustinere si ca nu a solicitat nimanui sa intervina pe linga factorii decizionali pentru a-l mentine in post. Dupa ce i s-au adus la cunostinta invinuirile s-a prevalat de "dreptul la tacere". Pe baza inregistrarilor care probau interventiile, in sarcina directorului DS s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.


"O taraganeaza si nu-i bine"


Procurorii au retinut ca relevanta o discutie telefonica initiata de Petrica Tudosa "pentru doua probleme". Dupa un scurt "intro", primavara fiind, Tudosa il intreaba pe Galca daca nu vrea "o tuia, un bradut, un molid" pentru casa sa de la Galati, dupa care isi ia angajamentul sa-l ajute cu constructia vilei. "Galca Dinu l-a intrebat pe celalalt invinuit daca Liviu Balbarau, subordonatul lui Tudosa, s-a apucat de gard si ii cere sa se apuce de treaba", spun procurorii. Din discutii reiese ca procurorul general era suparat ca salariatul DS desemnat sa se ocupe de gard nu face treaba, precizind "pe un ton impunator si ironic" ca se va orieta spre Buzau pentru a aduce scindura. "O taraganeaza si nu-i bine... Vine caldura ... sa nu transpire", spune Galca despre lefegiul care trebuia sa-i faca gardul. Totodata, seful Parchetului vroia sa se asigure ca se inainteaza cu documentatia pentru terenul familiei sale. Banuind ca este urmarit, procurorul sef isi schimba adesea numerele de telefon, DNA supraveghind mai multe numere de fix si mobil. (Silvia VRINCEANU)


Prietenie cu datorie


Stenogramele DNA arata ca Tudosa l-a recomandat la Galca si pe "amicul" Florin Murgu de la ITRSV care avea nevoie de "o pila" la un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Galati, in legatura cu unele sporuri cerute de la stat (25% din leafa) prin intermediul sindicatului. In numele prieteniei cu Tudosa, Florin Murgu il suna pe procurorul general in legatura cu redactarea mai rapida a hotaririi judecatoresti. Petentii se temeau ca Guvernul sa nu dea o hotarire care sa le anuleze cistigul. "Raminem datori", ii spune Murgu la final, expresie tare placuta urechilor lui Galca. (S. V.)


Cititi si: "Nasul mafiei din Parchete" si afacerile din Vrancea (I)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Cum a crezut Gilca ca vulpoiul Ioneci o sa-i dea o solutie favorabila fostului procuror Popescu fara sa haleasca si el ceva ca doar judeca cu decizia de pensionare in buzunar(in aceea perioada).Cita citeste integral
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
De ce articolul nu-i nominalizeaza pe procurorii vrinceni care au aplicat doar o amenda patronului de la Dorecomimpex,cumva e vorba de Florin Tirdea,Birsan,Lefter et com.?
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Felicitari Silvia Vrinceanu dar presa trebuie sa fie cu ochii pe toti magistratii care profitind de independenta lor pot plimba influenta asa cum a facut fostul Gilca.
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Ba dar scula mai e Vasile Barbugiu! M-au podidit lacrimile pe la fund cand am vazut cum il "benganea" el pe dl general cu Dinita la "o foitza". Dar nasu' Panturu a lui Portofel unde e?
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Felicitari Silvia!Destul de slabut,nu crezi?Ne-ai aratat un ghetar,partea de deasupra apei,cand urmeaza sa ne arati ce e sub apa?Stau si ma intreb cand va redeveni aceasta fituica un ZIAR?Hmmm,va citeste integral
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Parerea mea este ca toti acesti fomisti din speta prezentata in ziar precum si judecatorii si procurorii din Vrancea care trintesc pe 2,3 fripturi procerse si isi bat joc de destinele celor nevoiasi citeste integral
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Nu ca au inebunit cu totii ,pamint, vile, bani multi, ce naiba faceti fratilor cu atitea averi, sunteti dependenti de astea, astimparati-va mai oameni buni, a luat-o la vale si justitia asta, dati-va citeste integral
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
NU CUMVA DOMNUL TUDOSA LA CUNOSCUT PE DOMNUL GALCA DE LA MARELE PROCUROR DIICOT STANCIU GHEORGHE ? NU CUMVA DOMNUL VASILE BOGDAN LA CUNOSCUT PE DOMNUL GALCA DE LA MARELE PROCUROR STANCIU GHEORGHE ? citeste integral
, acum 739418 zile, 1 ora, 57 minute, 34 secunde
Tot ce-i posibil ca asa au facut comunistii dintotdeauna.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.