Ultima oră

AFACERI: Business Report: Cinci bancheri au incasat peste un milion de euro in 2009 pentru rezultatele din 2008;

Ziarul de Vrancea
29 sep 2010 465 vizualizări
Managerii firmelor vad reduceri de personal; Nokia produce mobile inteligente la Jucu

Managerii firmelor văd reduceri de personal


Managerii societăÃilor comerciale estimează pentru perioada septembrie-noiembrie 2010 reducerea numărului de angajaÃi ºi o creºtere moderată a preÃurilor in majoritatea sectoarelor, activitatea din construcÃii ºi comerà urmand să scadă, in timp ce activitatea din industrie ºi servicii va fi stabilă. în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producÃiei (sold conjunctural +2%), se arată intr-un comunicat al Institutului NaÃional de Statistică (INS). Numărul salariaÃilor va scădea moderat, soldul conjunctural fiind de -9% pe total industrie prelucrătoare (-13% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaÃi), scrie Capital.


Cinci bancheri au incasat peste un milion de euro in 2009 pentru rezultatele din 2008


Bonusurile primite de bancheri in 2009 pe seama profiturilor record din 2008 au umflat salariile din domeniu, detronand managerii din alte sectoare economice. Nivelul premiilor nu a Ãinut cont de criză. Cinci bancheri ºi un top manager din asigurări de viaÃă au incasat in anul de criză 2009 salarii, prime ºi bonusuri totalizand echivalentul a peste un milion de euro pentru fiecare. Potrivit datelor furnizate ZF de către AgenÃia NaÃională de Administrare Fiscală, cel mai mare venit salarial net din Romania a fost anul trecut de 6,76 mil. lei, adică peste 1,6 mil. euro, i-a revenit unui bancher de top ºi reprezintă un record istoric pentru salariile declarate la Fisc in Romania, relateaza Ziarul Financiar.


Cea mai proastă combinaÃie economică: Romania se indreaptă spre stagflaÃie


Cel mai urat vis al economiºtilor e pe cale să se implinească: dilema pe care nici o politică economică n-o poate rezolva. Managerii se aºteaptă, pen­tru aceas­tă toam­nă, la scăderea numărului de angajaÃi, stagnarea activităÃii ºi creºterea preÃurilor, potrivit anchetei de conjunctură a Institutului NaÃional de Statistică pentru lunile septembrie-noiembrie, prima făcută după majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată. Activitatea din construcÃii ºi comerà urmează să scadă, in timp ce activitatea din industrie ºi servicii va fi stabilă, precizează INS. Practic, managerii se aºteaptă la ceea ce manualele de economie definesc drept "stagflaÃie", informeaza Romania libera.


Doi miliardari romani se luptă pentru 5% din portul ConstanÃa


Socep ConstanÃa, o companie cu afaceri anuale de 11 mil. euro, dar poziÃionată strategic in portul ConstanÃa, a devenit miza celei mai aprinse dispute de pe Bursă, intre doi oameni de afaceri care dispun de zeci de milioane de euro, dar sunt cunoscuÃi mai mult la nivel local, unde iºi derulează afacerile. Lupta dintre grupul de transport TTS al omului de afaceri Mircea Mihăilescu ºi producătorul de BCA Celco deÃinut de Ioan ºi Niculae Duºu pentru preluarea Socep ConstanÃa (SOCP) a urcat preÃul acÃiunilor operatorului portuar cu 60% intr-o săptămană. Imediat ce TTS a plătit 3,2 mil. euro pentru 10% din Socep la sfarºitul săptămanii trecute, Duºu a contraatacat cumpărand acÃiuni de 3 mil. euro pentru a-ºi urca participaÃia la 43%. Miza disputei este 5% din traficul de mărfuri in portul ConstanÃa. Afacerile familiei Duºu s-au ridicat anul trecut la 30 mil. euro, cea mai mare fiind Celco, unde a obÃinut un profit de 8 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.


Nokia produce mobile inteligente la Jucu


Nokia, producătorul finlandez de telefoane mobile, poate asambla, de la mijlocul acestui an, la fabrica de la Cluj, mobile cu funcÃii complexe. Oficialii Nokia spun că au trecut de la producÃia de telefoane simple la unele mai avansate, la doi ani după inaugurarea fabricii din Cluj. Mobilele cu funcÃii complexe precum cameră foto, e-mail sau acces la internet sunt acum produse ºi de romani in fabrica de la Jucu, din judeÃul Cluj. După ce, in 2008, a fost inaugurată prima serie de mobile Nokia "made in Romania", directorul financiar al companiei spune că producătorul a trecut la ansamblarea de telefoane apropiate de cele inteligente. "încă de la mijlocul anului trecut am decis să trecem către producÃia de telefoane mai complexe, la unele apropiate de smartphones", a spus Monica Suciu, directorul financiar al Nokia Romania, prezentă in cadrul unui forum al industriaºilor organizat la Bucureºti, informeaza Adevarul.


Cate fonduri europene a atras Romania in 2009 ºi cum s-a descurcat Polonia


Romania a primit anul trecut 2,95 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene (UE) ºi a contribuit cu 1,22 miliarde de euro, inregistrand astfel un surplus de 1,69 miliarde de euro, al ºaselea ca mărime in randul statelor membre, potrivit unui raport prezentat, marÃi, de Comisia Europeană. Anul trecut ne situam pe locul al cincilea, cu un beneficiu net de 1,6 miliarde de euro. Cel mai bine la acest capitol stă Polonia, singurul stat UE care a reuºit anul trecut să inregistreze creºtere economică. în 2010, Polonia a fost cel mai mare beneficiar, cu un caºtig de 6,34 miliarde de euro. Statul polonez a reuºit să atragă anul trecut 9,25 miliarde de euro, cel mai mult dintre statele est-europene. Pe poziÃia a doua in randul beneficiarilor s-a situat Grecia (3,1 miliarde de euro), urmată de Ungaria (2,7 miliarde de euro), Portugalia (2,15 miliarde de euro), Cehia (1,7 miliarde de euro), Romania (1,69 miliarde de euro) ºi Letonia (1,5 miliarde de euro). Bulgaria a inregistrat o balanÃă pozitivă de 624 milioane de euro, informeaza evz.ro.


Cu ce oferte promit băncile să vă scape de grija facturilor


Facturile de utilităÃi pot fi plătite fără a mai sta la coadă la ghiºeele furnizorilor de telefonie sau energie electrică. Cum alegi insă serviciul bancar de plată care Ãi se potriveºte cel mai bine? ModalităÃile cele mai utilizate de plată a utilităÃilor sunt cele de Internet Banking, debit direct sau prin intermediul ATM-urilor. Sunt ºi bănci prin care plata se poate face telefonic. Costurile percepute pentru aceste servicii sunt destul de reduse, in unele cazuri, chiar zero. Plata prin debit direct intrabancar, spre exemplu, presupune ca clientul să aibă deschis un cont curent la o bancă comercială. DeÃinătorul contului semnează o convenÃie de Direct Debit cu unitatea bancară, indicand parametrii de efectuare a plăÃilor: contul din care se face plata, plafonul maxim de plată, durata de valabilitate a convenÃiei, datele de facturare etc. în baza convenÃiei semnate, care implică acordul clientului pentru această plată, contul este debitat automat, cu valoarea facturii, la intervalul de timp stabilit in convenÃie, relateaza Capital.


Romanii care au credite ar putea fi chemaÃi din nou la bancă pentru a semna acte adiÃionale la acte adiÃionale


In cazul in care Parlamentul va aduce modificări ordonanÃei privind contractele de credit, milioane de romani vor fi nevoiÃi să semneze alte acte adiÃionale la cele abia parafate Romanii cu credite ar putea fi puºi din nou pe drumuri pentru a semna la sediul băncilor acte adiÃionale la actele adiÃionale abia semnate, in cazul in care parlamentarii vor aduce modificări la ordonanÃa 50/2010 privind contractele de credit. Pe de altă parte, băncile ar fi puse la cheltuială pentru a modifica softurile pe care abia le-au introdus. "Depinde de modificare, scrie Romania libera.


Salariile din Bucureºti, cu 60% mai mari decat in Ãară


DiscrepanÃa dintre sumele medii cu care sunt remuneraÃi angajaÃii se explică prin faptul că, in Capitală, se află sediile centrale ale companiilor, iar in judeÃe - centrele de producÃie. AngajaÃii din Capitală primesc un salariu cu peste 60% mai mare decat cei din alte zone ale Ãării. Astfel, cei care lucrează in Bucureºti au un salariu mediu brut de 4.039 lei pe lună, comparativ cu cei din orice alt oraº sau sat din Ãară, care sunt remuneraÃi, in medie, cu numai 2.427 lei/lună, arată studiul PayWell Romania 2010, realizat de compania de consultanÃƒă ºi audit PricewaterhouseCoopers, informeaza evz.ro.


Trei măsuri pentru a salva bugetul de pensii, pe viitor


Pe termen scurt rămane falimentar. în lipsa reformelor, deficitul de la pensii ar putea ajunge la 12% din PIB in 2030, cat bugetul a trei-patru ministere. Bugetul pensiilor de stat nu poate fi salvat, pe termen scurt. Anul viitor, deficitul acestui buget ar putea ajunge la 3,6 miliarde de euro, adică 3% din PIB. Pentru că sunt 4,2 milioane de salariaÃi care susÃin 4,7 milioane de pensionari (fără agricultori ºi pensii speciale) ºi pentru că pensia medie este de aproape 40% din venitul mediu brut pe economie in timp ce contribuÃiile sunt de doar 31,3%, pensiile de stat vor continua să fie o "gaură" in bugetul statului incă mult timp de acum incolo. Pe termen lung insă se pot lua măsuri. Mihai ªeitan, fostul ministru al Muncii, spune că una dintre cele mai importante este creºterea numărului de contribuitori, prevăzută in noua lege a pensiilor, relateaza Gandul.


AngajaÃii Volksbank, instruiÃi profesional cu fonduri europene


AngajaÃii instituÃiei de creditare Volksbank vor urma cursuri de perfecÃionare in management in cadrul unui proiect cu finanÃare europeană. Banca a demarat incepand cu 1 iulie 2010 proiectul "Ãintind spre viitor- Adaptibilitate ºi Flexibilitate la contexul ºi transformările profunde de pe piaÃa financiară". Acesta este finanÃat in cadrul Programului OperaÃional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 8,21 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), din care mai mult de jumătate reprezintă asistenÃă nerambursabilă, mai exact 4,88 milioane de lei. "Personalul operativ ºi de conducere va fi sprijinit in procesul de perfecÃionare a cunoºtintelor profesionale in contextul transformărilor actuale, pe o perioadă de 2 ani", se arată intr-un comunicat al instituÃiei de credit, scrie evz.ro.




de Cristina Bobe HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.