Ultima oră

Cel mai in virsta vidrean, inca roman verde la 101 ani

Ciprian Fânaru
17 sep 2010 898 vizualizări
Toma Nastase a sarbatorit ieri alaturi de familie si urmasi implinirea frumoasei virste de 101 ani u batrinul a supravietuit celor doua razboaie mondiale, foametei si colectivizarii fortate

Nici razboaiele, nici greutatile si nici boala nu l-au putut invinge. Mos Toma, cel mai batrin satean din Iresti, comuna Vidra, a implinit ieri 101 ani. Curtea s-a umplut de urmasi si rude care au venit sa il felicite si sa ciocneasca un pahar de sampanie cu aceasta ocazie. Batrinul nascut odata cu Federatia de Fotbal le-a dezvaluit celor apropiati inca o data reteta longevitatii, anume cumpatarea. Chiar si la un an peste o suta, batrinul spune ca nu are o viata complet diferita fata de tinerete. Inca mai trebaluieste prin gospodarie, se cinsteste si nu rateaza ocazia sa se puna la curent cu noutatile, citind ziarele. Fara sa aiba nevoie de ochelari. E la curent cu hotaririle alesilor si a mers la vot de fiecare data. E lucid, isi face uneori cumparaturile si a rezistat fara nevasta mai bine de 15 ani. Secretul principal al atingerii acestei borne speciale este cumpatarea, crede longevivul vidrean, care s-a confruntat la un moment dat si cu singuratatea. Faptul ca ajuns sa sarbatoreasca o virsta considerata de unii matusalemica este insa incredibil, tinind cont prin cite a trecut mos Toma, exemplu de rezistenta fizica si psihica. Parintii i-au murit in timpul primei conflagratii mondiale, a fost nevoit sa creasca singur patru frati si a ajuns sa isi vada casa transformata in sediu CAP. A facut si ocna din pricina ca s-a opus regimului comunist. "A muncit zi si noapte fara pauza. Un om harnic, gospodar, care ne-a invatat sa fim cinstiti si sa iubim munca", spune fiica acestuia, Sita Manolita, ajunsa inginer agronom. "Tata socru e un om deosebit pentru care avem respect, la anii acestia nu i-a fost usor", completeaza si una dintre nurorile sale. "Nu am fost niciodata un colectivist", spune mos Toma, care nu lipseste de la biserica la nici o sarbatoare. "Tu i-ai da nevasta altuia?", este replica sa ramasa si acum celebra la cererea comunistilor de a da caii pentru munca CAP-ului. "A muncit atitia ani si nu i-au dat macar o eugenie", este nemultumirea unuia dintre ginerii sai vizavi de uitarea oficialitatilor, care ar trebui sa acorde o atentie mai mare unor astfel de oameni model. Mos Toma, omul care a trait un secol, este mindru de cei patru copii ai lui, trei baieti si o fata. Iar pentru ca a depasit suta de ani, se lauda acum si cu stranepoti. Copiii si nepotii il respecta enorm si ramin de fiecare data impresionati de povestile veteranului de razboi, impuscat de germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Omului care a iesit invingator din lupta cu viata ii uram multa sanatate si sa se intilneasca din nou la masa cu rubedeniile si la anul, cind va sarbatori 102 ani. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.