Ultima oră

ANCHETE: Cum arata mogulii in Polonia si cine incearca sa influenteze justitia. Interviu cu Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 518 vizualizări
"In Polonia nu avem moguli media, mai degraba putem vorbi despre concerne. Avem totusi persoane bogate implicate in crima organizata care apeleaza la 'PR negru' pentru a-si apara interesele", a declarat Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie (CBA) din Polonia, intr-un interviu pentru HotNews.ro

Directorul CBA a vorbit despre cat dureaza in Polonia dosarele intentate pentru fapte de coruptie, despre durata proceselor, precum si despre persoanele "foarte bine situate" si modul in care ele pot influenta derularea justitiei.


Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, dupa ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro




Cateva din declaratiile lui Pawel Wojtunik



Ne confruntam cu probleme similare cu care se confrunta si colegii nostri din Romania. Problemele si durata acestor procese penale sunt legate de legislatia si complexitatea lor.

Se intampla ca persoanele care sunt implicate in crima organizata sau in acte de coruptie sa fie persoane foarte bine situate din punct de vedere financiar. Acesti oameni angajeaza niste avocati foarte buni care stiu sa-si faca treaba in justitie.

Din experienta mea, un proces de mare coruptie poate dura si doi sau trei ani.

Toata activitatea noastra este supusa secretului, iar ceea ce se desfasoara in instanta este, de asemenea, secret.

Foarte des se intampla ca problemele prezentate drept scandaloase de catre mass media sunt dificile cand trebuie cercetate si urmarite.


Eu nu sunt politician, nu am fost membru unui partid.

BCA este o institutie supusa guvernului polonez si se ocupa cu combaterea si prevenirea coruptiei in toate formele ei. (...) Convocarea unei persoane in functia de sef in cadrul institutiei noastre este foarte complicata si necesita opinia si din partea Parlamentului si a presedintelui.

Avem atributii asemanatoare politiei, de control si urmarire, precum si atributii specifice serviciilor speciale, cum ar fi informatiile speciale.

Interesul nostru major cuprinde si securitatea economica a tarii.

Spectrul de activitate in ceea ce priveste descoperirea si cercetarea este foarte mare. Interceptarea telefoanelor intra in aceste atributii. Avem posibilitatea de a folosi o gama larga de instrumente de cercetare, de analiza si de urmarire.

Datorita atributiilor noastre avem o pozitie foarte privilegiata. Suntem plasati direct sub urmarirea primului ministru.

Acum 4 ani, in Polonia, cand institutia noastra a fost infiintata au aparut foarte multe discutii. Ideea infiintarii Biroului Central Anticoruptie in Polonia a fost si rezultatul unei optiuni guvernamentale de atunci. O perioada de timp am fost vazuti ca un produs al guvernului de atunci.

Pentru ca ne ocupam si de cercetarea averilor demnitarilor suntem o institutie care provoaca foarte multe controverse.

Activitatea noastra naste multe discutii intre reprezentantii unor partide politice. Aceste discutii se repeta si se repeta intrebarea "Are sens existenta acestei institutii?"

Am auzit despre problema mogulilor la dumneavoastra. Imi este foarte greu sa gasesc un echivalent in Polonia. Avem medii publice destul de puternice, avem cativa reprezentanti ai presei scrise care sunt stabili pe piata si cred ca putem sa discutam mai mult despre concerne, dar nu despre moguli in cazul mass-media.

Asta nu inseamna ca mediile nu sunt folosite impotriva procurorilor, impotriva politiei sau impotriva oamenilor din domeniul public.

Se intampla ca reprezentantii crimei organizate sau persoanele foarte bogate sa aiba propria lor activitate de PR. Se intampla des ca pentru securitatea propriilor interese sa fie comandate activitati de "PR negru". Acestea sunt indreptate impotriva anumitor politicieni sau oficiali publici.

Nu as putea sa vorbesc despre moguli in Polonia. La noi exista totusi persoane care au o influenta foarte mare si care pot afecta activitatile anticoruptie. Nu pot sa indic situatiile in care o persoana sau mai multe persoane sa actioneze in concurenta sau impotriva statului.



Pawel Wojtunik


S-a nascut pe 26 iunie 1972. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bia³ystok. A lucrat in politie de la inceputul anului 1992, iar din 1996 a activat in cadrul Unitatii de Crima Organizata.


Dupa infiintarea Biroului Central de Investigatii in 1996, Pawel Wojtunik a servit in urmatoarele functii: Sef de Departament, Sef al Comisiei pentru Operatiuni Speciale, Director Adjunct, Director al Biroului pentru Criminalitate din cadrul Politiei Centrale, iar din 2007 este seful Biroului Central Anticoruptie.


Pawel Wojtunik a fost al doilea contact al Politiei Poloneze in Marea Britanie la Scotland Yard timp de 6 luni in 2007.​



Citeste mai multe despre pawel wojtunik "¢ polonia "¢ biroul central anticoruptie + SHARE


1476 vizualizăriadaugare comentariu [4 comentarii

+2 (2 voturi) ALFABETIZAREA MEDIA: "PR" negru (Luni, 13 septembrie 2010, 19:51)

media literacy [anonim]

Rugaminte


1. In Romania nu exista ong-uri preocupate sa apere populatia de manipularea din media. Drept urmare, termeni ca "PR" negru nu au niciun inteleg pentru majoritatea populatiei.

Ati face un mare bine articolelor si audientei HotNews daca ati explica din cand in cand acesti termeni


2. Din transcrierea interviului lipseste o intrebare esentiala: cat la suta din Piata media ocupa mogulii in Polonioa si care sunt orientarile lor politice?


3. In Polonia exista monopol media ca in Romania?

Ref: interviul lui Bodo Hombach


4. Sunt interesele politice ale mogulilor din Polonia exprimate transparent si cunoscute de toata lumea ? In Romania nu exista o astfel de transparenta.



de Dan Tapalaga HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.