Ultima oră

JUSTITIE:Cum motiveaza procurorii necesitatea arestarii lui Sorin Ovidiu Vantu

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 688 vizualizări
In cererea de arestare preventiva a lui Sorin Ovidiu Vantu, Turcan Octavian si Stoian Alexandru trimisa Tribunalului Bucuresti, procurorii considera ca cei trei prezinta pericol public deoarce au zadarnicit si ingreunat executarea pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata condamnatului Popa Nicolae, dar sunt invocati si factorii de natura sociala rezultati din infractiunea grava pentru care a fost condamnat Popa Nicolae si care a cauzat prejudicii grave sistemului financiar - bancar din Romania si la sute de mii de oameni.

Constatand ca inculpatul VINTU SORIN OVIDIU alaturi de inculpatii TURCAN OCTAVIAN si STOIAN ALEXANDRU, desi aflati sub puterea unor masuri preventive care le-au limitat dreptul de libera circulatie si cunoscand invinuirile care le sunt aduse, au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul NICOLAE POPA pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei - "toate mesajele ajung foarte greu pentru ca se comunica prin viu grai intre cele doua capitale - in acelasi sens a se vedea si hartile relationale ale traficului posturilor telefonice interceptate,


Avand in vedere notorietatea cazului FNI, acel sistem de acumulare a fondurilor banesti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenta unui fond deschis de investitii, care in final a generat un grav prejudiciu atat sistemului financiar-bancar din Romania cat si unui numar foarte mare de persoane fizice,


- In raport si de gradul de pericol social al infractiunii comise de catre inculpati, care fac parte din categoria infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei,


- Intrucat probele obtinute in cursul urmaririi penale dupa data de 23.08.2010 evidentiaza schimbarea temeiurilor care au stat la baza luarii masurii preventive, astfel ca in prezent subzista temeiurile prevazute de art.148 lit. f) din Codul de procedura penala, intrucat infractiunea savarsita de catre inculpatul TURCAN OCTAVIAN prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol public,


Analiza intregului material probator evidentiaza faptul ca in cauza sunt intrunite conditiile pentru a se solicita arestarea preventiva a inculpatilor avand in vedere:


* modalitatea concreta de savarsire a favorizarii infractorului , prin ajutorul material dat condamnatului POPA NICOLAE de catre coinculpati, coordonati de inculpatul VINTU SORIN OVIDIU, in scopul dovedit, potrivit probelor administrate in cauza, de a zadarnicii si ingreuna executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care acesta a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la data de 4.06.2009, (prin aceeasi decizie inculpatul Vantu Sorin Ovidiu a fost achitat definitiv iar Vlas Ioana Maria a fost condamnata la pedeapsa de 10 ani inchisoare) .


Pentru executarea acestei hotarari judecatoresti s-a emis mandatul de urmarire internationala la data de 23.07.2009, in vederea extradarii condamnatului POPA NICOLAE .


* - urmarea socialmente periculoasa produsa datorita activitatilor derulate de inculpati pentru zadarnicirea si ingreunarea executarii pedepsei de catre acest condamnat o reprezinta afectarea increderii societatii in autoritatile judiciare. Asadar, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se rasfrange asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competentelor legale trebuie sa asigure efectivitate actului de justitie. Efectivitatea actului de justitie este asigura numai atunci cand vinovatul (persoana vinovata de comiterea unei infractiuni) executa pedeapsa stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.



Zadarnicirea, ingreunarea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata condamnatului POPA NICOLAE are autoritate de lucru judecat (dincolo de orice dubiu) pentru ca instanta de judecata a statuat ca este vinovat. Deci POPA NICOLAE a comis infractiunile si a produs daune profunde (exorbitante) sutelor de mii de pagubiti ai FNI-ului, si orice sprijin acordat acestuia pentru a zadarnicii, ingreuna executarea pedepsei constituie acte de obstructionare a justitiei.


Aceste fapte ale inculpatilor dobandesc un grad de pericol care se accentueaza intrucat, desi erau cercetati pentru favorizarea infractorului si se aflau sub obligatiile legale stabilite de organele judiciare inca din luna decembrie 2009, au continuat sa desfasoare activitati de sprijin material in favoarea condamnatului. Asadar, practic in paralel cu demersul desfasurat de autoritatile judiciare competente in scopul extradarii condamnatului POPA NICOLAE, inculpatii desfasurau actiuni de ingreunare a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si executorii.


* continuarea sprijinirii condamnatului POPA NICOLAE , care a parasit tara exact in perioada in care era cercetat in cauza FNI ( acest fapt fiind de notoritate) prin ingreunarea procedurilor de punere in executare a hotararii judecatoresti . Faptul ca activitatile de sprijinire a condamnatului POPA NICOLAE au fost continuate de inculpati , desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune , denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea .



* scopul final urmarit de coinculpati si anume evitarea unei eventuale trageri la raspundere penala in legatura cu faptele pentru care a fost condamnat Popa Nicolae.



* factorii de natura sociala rezultati din infractiunea grava pentru care a fost condamnat Popa Nicolae si care a cauzat prejudicii grave sistemului financiar - bancar din Romania si la sute de mii de oameni, prejudiciul fiind de ordinul miilor de miliarde, fapte notorii, cunoscute in spatiul public drept ,,cazurile FNI si FNA,, (a se vedea analiza surselor deschise - mass media, pagini de internet din aceasta perioada, ...deponentii "au asediat" filialele FNI ... ,,fuga Ioanei Maria Vlas din Romania la 22.05.2000.,,... ,,februarie2004- Vintu Sorin Ovidiu a refuzat sa se mai prezinte la audieri, invocand "modul neprofesionist" de abordare a cazului de catre procurori,, fuga lui Popa Nicolae ... ....) .






de Ionut Baias HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.