Ultima oră

ESENTIAL: Traian Basescu la RRA: 2011 este in mod cert anul iesirii noastre din criza economica,

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 445 vizualizări
insa maximul efectelor sociale se va resimti in aceasta iarna

"2011 este in mod cert anul iesirii noastre din criza economica, insa maximul efectelor sociale se va resimti in aceasta iarna, dupa care piata fortei de munca va incepe sa absoarba forta de munca. Anul 2011 va fi un an de crestere economica. Cat de mare va fi vom decide noi, creand resurse in buget pentru a atrage bani de la Uniunea Europeana", a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu, invitat la Radio Romania. Seful statului a mai explicat ca statul roman are nevoie in continuare de un acord cu FMI, insa nu de unul de finantare, ci "pentru credibilitate".




Traian Basescu despre acordul cu FMI:


* Am discutat cu Guvernul, vom avea in continuare acord cu FMI.


* Fostul comisar Almunia spunea in 2007-2008 ca ministrul de Finante al Romaniei este iresponsanil in cheltuirea banilor, dar nu s-a facut public acest lucru. In momentul de fata, Romania are o singura solutie - a responsabilitatii oamenilor politici. Iar responsabilitatea inseamna si credibilitatea. Romania si-a pierdut credibilitatea in ochii finantelor internationale din cauza modului de cheltuire a banilor in 2007 - 2008.


* Solutia este sa ramanem in acord cu Fondul, ca garant alaturi de Guvern ca se va face un program care va readuce echilibrul in finantele publice ale Romaniei.


* Nu-mi place ca trebuie sa vorbesc despre lucruri neplacute, n-are cine o face altcineva, eu ca sef de stat trebuie sa imi asum acest lucru.


* Cel mai avantajos e sa luam bani de la Uniunea Europeana, dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate. Si trebuie sa gasim structuri care finanteaza Guverne, nu sa luam bani de pe piata bancara. Asta este o chestiune care nu tine numai de noi, e nevoie si de acordul partenerilor. Din banii imprumutati anul viitor, un sfert trebuie sa mearga in investitii.


* Cu FMI nu va fi un acord de finantare, ci un acord Precautionary (atragerea unor sume de bani numai daca este nevoie - n.red.).


* Noi suntem cu cheltuielile sociale mult peste cat ne putem permite ca sa asiguram dezvoltarea tarii. Nu sunt bani multi dati oamenilor, dar este mai mult decat ne putem permite. Am toata compasiunea pentru acesti oameni, dar nu ne putem imprumuta ca sa finantam consumul.


* Suntem o tara cu resurse limitate, care are nevoie sa se si dezvolte, nu doar sa consume.




Traian Basescu despre remaniere:


* Mie in politica nu imi pare rau de nimic. Ce trece in politica e bun dus. S-a dus, s-a dus, te duci inainte, mai ales intr-o perioada de criza.


* Eu cred ca inlocuirile au fost facute bine, am lasat toata responsabilitatea partidului.


* Cel mai mult in interiorul PDL mi-a placut dezbaterea. Au existat doua variante: depunerea mandatului Guvernului, varianta care ar fi protejat partidul de eroziune, sau o remaniere de fond. Mi-a placut ca ambele variante au fost dezbatute in partid, a existat o dezbatere interna.


* Uitandu-ma la abordarea liderilor celorlalte doua partide mari, exista o lipsa de maturitate la amandoi. De aceea spun ca as fi avut o dificultate in a negocia pentru Guvern. Este clar ca si domnul Ponta si domnul Crin Antonescu sunt imaturi, nu inteleg situatia Romaniei. Politic, as fi avut si alte posibilitati decat actuala coalitie, insa ar fi fost o catastrofa, pentru ca nu poti sa aduci la Guvernare partide care spun nu mai vrem cota unica, nu vrem acord cu Fondul, vrem reducerea cotei unice la 10%. Aceste lucruri arata ca ei nu inteleg situatia Romaniei. Dificultatea mea, daca negociam cu ei, era cum sa ii fac sa isi schimbe discursul si abordarile. Nu spun ca nu ma pregatisem si cu alternative, cu o solutie de coalitie, cu prim-ministru pe care trebuia sa il discut. Mentinand coalitia actuala.




Traian Basescu despre criza:


* Maximul economic al crizei a trecut, maximul social abia urmeaza.


* Din pacate, introducerea TVA-ului nu cred ca nu va avea efecte in diminuarea cresterii economice.


* Daca nu s-ar fi introdus TVA si se mergea pe reducerea cheltuielilor, inclusiv pe impozitarea pensiilor, am convingerea ca cresterea economica, chiar firava, s-ar fi consolidat in T3 si T4.


* In mod cert, vom trece pe crestere economica din 2011. Daca vrem crestere economica sanatoasa, care sa duca inclusiv la atragerea de fonduri europene, trebuie sa diminuam cheltuielile sociale. Ne trebuie acei 1,5 miliarde de euro din fonduri europene.


* O astfel de solutie ne poate aduce o crestere de 3-4%. Nicio crestere economica de 1-2% nu absoarbe forta de munca si nu diminueaza somajul.


* 2011 este in mod cert anul iesirii noastre din criza economica, insa maximul efectelor sociale se va resimti in aceasta iarna, dupa care piata fortei de munca va incepe sa absoarba forta de munca.


* Anul 2011 va fi un an de crestere economica. Cat de mare va fi vom decide noi, creand resurse in buget pentru a atrage bani de la Uniunea Europeana.




Traian Basescu despre tigani si clanurile interlope:


* S-a facut o mare greseala in Romania cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. A fost o decizie politica, n-am dat atentie atunci, dar ea s-a produs.


* Avem nevoie de sprijinul cetatenilor europeni pentru a rezolva aceasta problema a tiganilor.


* Romania nu a intrat in UE doar ca piata, ci si cu cetatenii ei. Minoritatea tiganeasca e o minoritate pentru care occidentalii ne certau: "Integrati-i!". Acum, libera circulatie i-a dus pe tiganii nomazi si la ei. responsabilitatea e atat a Guvernului Romaniei, cat si a tarilor unde ei ajung, unde nu trebuie sa li se aplice un tratament discriminatoriu.


* Guvernele trebuie sa creeze conditii, insa responsabilitatea este si a cetatenilor, a familiilor de romi care trebuie sa isi educe copiii. Nu poate veni un politist sa ii duca de mana la scoala pe copiii romi.


* Problema sunt romii nomazi - nu toti tiganii sunt nomazi. Cu alte categorii de minoritari tigani au existat solutii care au functionat, cu cei nomazi trebuie gasite alte solutii.


* Clanurile tiganesti nu au aparut acum, sunt mostenite dinainte de Revolutie. Inainte de Revolutie faceau insa trafic cu tigari Kent si blugi, acum fac trafic cu stupefiante si carne vie. Actiunea lor sociala este acum infinit mai rea, libertatea de dupa Revolutie a inrautatit rolul lor. Acum 3-4 ani, in CSAT, s-a decis destructurarea acestor clanuri. Ce vedeti astazi - confruntari intre institutiile statului si aceste clanuri - este un rezultat al acelei decizii. Eu cred ca institutiile statului vor castiga aceasta confruntare, chiar daca aceste clanuri nu vor fi eliminate de tot, dar cele mai periculoase dintre ele vor fi eliminate.


* Trebuie sa dam institutiilor statului instrumentele cu care sa ii domine pe cei din aceste clanuri si nu invers.


* Politistii trebuie sa aiba mai multa autonomie de actiune. Un politist care scoate pistolul, maine e chemat la Parchet sa dea declaratii. Nu putem lasa institutiile statului in nesiguranta, de aceea voi cere masuri de intarire a autonomiei politistilor in lupta cu aceste clanuri.


* Statul roman are puterea de a distruge aceste clanuri, dar trebuie protejati politistii, ofiterii de informatii, procurorii.





de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.