Ultima oră

Bugetarii, cu sabia restructurarii deasupra capului

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 5253 vizualizări
Angajatii din agricultura, finante si munca traiesc cu spaima listei negre De la 1 septembrie Directia Agricola Vrancea ar trebui sa disponibilizeze 38 de salariati u motiv pentru care angajatii vor incepe pichetarile la Ministerul Agriculturii de saptamina viitoare u si aproape 100 de finantisti vrinceni risca sa-si piarda locurile de munca dupa 15 august u la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale va fi disponibilizat 25% din aparatul institutiei, asa incit aceasta va functiona cu doar jumatate din personal u drept urmare, angajatii se pregatesc de greva generala u si la Casa de Pensii 22,5% din angajati vor fi nevoiti sa se orienteze catre un alt loc de munca u desii oficial nu s-a anuntat nimic, printre criteriile de disponibilizare vehiculate s-ar putea afla abaterile disciplinare sau situatia familiala

Angajatii la stat din mai multe institutii din Vrancea sint amenintati cu pierderea locului de munca, in contextul disponibilizarilor anuntate de Guvern pentru economii la buget. Astfel, o parte din salariatii de la Directia Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR), Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), Garda Financiara, dar si institutiile din subordinea Ministerului Muncii vor trebui sa-si spuna adio de la locul de munca incepind cu 15 august, respectiv 1 septembrie. Desi in institutii nu a ajuns nimic oficial de la Ministere, se pregatesc deja disponibilizarile, dupa criterii deocamdata putin cunoscute. Daca de la DADR vor trebui sa plece acasa circa 40 de angajati, de la Directia de Finante vor parasi institutia 100 de oameni. De asemenea, functionarii de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS), prinsi in mai multe rinduri in "menghina" disponibilizarilor, au anuntat o greva generala. Vor mai pleca acasa si mai multi angajati de la Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).


Salariatii din cadrul Directiei Agricole au luat ieri la cunostinta de faptul ca sefii Ministerului Agriculturii au ramas de neclintit in decizia lor de concediere a peste 70% dintre angajati. Marti, la Bucuresti, s-a prezentat sefilor directiilor agricole din tara modelul noilor organigrame, cu precizarea ca disponibilizarile vor fi facute in fapt abia de la 1 septembrie. Potrivit acestei organigrame, de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea ar trebui sa fie dati afara 38 de angajati din cei 68. Diferente pina la 73, adica cei cinci salariati ai Directiei de Dezvoltare Rurala, isi vor pastra posturile, urmind sa se subordoneze direct Ministerului. Liderul de sindicat din DADR Vrancea, Mariana Botea, a declarat ca disponibilizarile se vor face dupa organizarea unor examene de stabilire pe post la care vor fi supusi toti angajatii DADR. "Se va lua organigrama, se va analiza pe departamente si birouri, dupa care se va intocmi o fisa a postului si se va da examen. Cine va lua nota mai mare va ramine. De la Bucuresti ni s-a spus ca termenul de restructurare este de 60 de zile, dar ea va fi incheiata mai devreme, pina la 1 septembrie", ne-a spus Mariana Botea, liderul de sindicat din Directia Agricola. Directorul Directiei Agricole Vrancea, Costica Neata, si liderul de sindicat din institutie, Mariana Botea, au cerut ca disponibilizarile sa fie facute dupa aprobarea Legii Camerelor Agricole, astfel incit salariatii sa aiba sansa unor transferuri in noua structura, iar reducerile de personal sa se faca la fel ca la toate institutiile, adica in procent de 25%, si nu de 70%, cit a stabilit MADR. Din pacate cu nici una din doleante nu au avut succes. Aceasta in conditiile in care la nivelul Ministerului Agriculturii se vorbeste doar de disponibilizarile din directiile agricole, adica despre aproximativ 1.200 viitori someri, si nici un cuvint despre reducerile de personal de la nivel central. Ca urmare, angajatii Directiei Agricole Vrancea ameninta cu protestele. Ei vor picheta la inceputul saptaminii viitoare Ministerul Agriculturii, in speranta ca poate asa ii vor determina pe guvernanti sa le asculte doleantele. "Si alte directii agricole din tara vor picheta incepind de joi Ministerul Agriculturii, noi avem in vedere pichetarea de lunea viitoare. Cred ca vom face pichetari zilnice cu cel putin 20 de oameni de la fiecare directie agricola din tara", ne-a mai spus Mariana Botea, liderul sindical din DADR.


Noua organigrama a Finantelor lasa 100 de oameni pe drumuri


In finantele vrincene se anunta disponibilizari care vor lasa pe drumuri aproape 100 de salariati. Potrivit dispozitiilor conducerii Ministerului Finantelor Publice din rindul Directiilor Generale ale Finantelor vor fi reduceri de personal de 22,8%. La nivelul DGFP Vrancea, care are aproximativ 450 de angajati, numarul disponibilizatilor va fi de aproximativ 100 de persoane, insa nimeni nu a putut confirma oficial acest numar. "Nu am primit oficial inca nici o organigrama si nu va putem face nici o declaratie", a spus directorul DGFP Vrancea, Eugen Ciorici. Acelasi raspuns l-am primit si de la liderul de sindicat Ioan Mihalcea. "Aproximativ 90 "" 100 de persoane. Despre aceasta este vorba daca vom calcula procentul de 22%. Asta daca nu se vor lua in calcul si posturile libere. Sa vedem! Deocamdata, nu este nimic oficial. Doar ceea ce s-a stabilit la nivel national. Nu stim nici cum se vor face aceste disponibilizari, ce criterii vor fi stabilite. Asteptam si noi organigrama si dupa cite stim pina pe 15 august se vor face modificarile", ne-a declarat liderul sindical din cadrul DGFP Vrancea, Ioan Mihalcea. Acesta ne-a confirmat ca in cadrul restructurarilor anuntate se vor face si citeva modificari la nivelul DGFP, in sensul unirii administratiilor financiare comunale, dar si a celor orasenesti din Marasesti si Panciu. Cit priveste reducerea posturilor de conducere, in sensul ca, la Directia Generala a Finantelor Publice sa ramina doar doi directori, respectiv un executiv si un adjunct, ceea ce va insemna ca unul dintre cei trei, Eugen Ciorici, Constantin Grigorica si Ion Ghionea, isi va pierde functia, informatia n-a putut fi confirmata oficial. "Nu stiu nimic de aceste masuri. Nu avem nimic oficial legat de organigrama, iar numarul functiilor noastre de conducere se incadreaza in prevederile legii, adica reprezinta 12% din numarul posturilor", ne-a declarat directorul adjunct al DGFP Vrancea, Constantin Grigorica. Probleme vor aparea si la Garda Financiara, unde sint semnale ca sase comisari vor fi trimisi acasa, criteriile de selectie tinind in primul rind de abaterile disciplinare primite pe timpul activitatii, situatia financiara a familiei si virsta pensionarii. "Nu este nimic oficial. Vom vedea ce se va stabili, dar este vorba sigur de procentul de 22,8% din numarul angajatilor care reprezinta disponibilizatii. Nici criteriile nu le stim, probabil ca acestea vor cuprinde virsta pensionarii, abaterile savirsite si nu in ultimul rind daca exista si alte surse de venit in familie", ne-a declarat comisarul sef al Garzii Financiare, Adrian Buzdrug.


25% din salariatii AJPS ar putea ramine someri


Nici institutiile publice deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii nu vor scapa de hotarirea Guvernului de a "racori" aparatul bugetar. De departe, cea mai lovita de initiativa Executivului este Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vrancea. Prinsi in mai multe rinduri in "menghina" disponibilizarilor, sindicalistii AJPS au luat deja atitudine impotriva Guvernului si, in colaborare cu alte agentii din alte judete, au anuntat o greva generala care se va desfasura chiar in zilele in care se fac platile catre beneficiari. Astfel, organigrama AJPS numara in prezent 30 de posturi din care doar doua sint vacante, pentru director executiv si director executiv adjunct. Directorul interimar delegat, Petre Cernat sustine ca daca se va proceda la disponibilizarea a 25% din aparatul institutiei se va ajunge in situatia in care in doar un an AJPS Vrancea sa disponibilizeze 48% din personal. "Maxim 2% ar putea sa reduca din personalul Agentiei. Incercam sa nu se ajunga la greva. Din anul 2002 si pina in prezent am primit sarcini noi, iar numarul de oameni a scazut pina in prezent cu 23%", ne-a declarat directorul Petre Cernat. Conform organigramei Ministerului Muncii, de la 1 septembrie ar trebuie sa ramina fara loc de munca opt angajati ai AJPS Vrancea, in conditiile in care alte patru posturi sint disputate in instanta din valul de concedieri de la 1 ianuarie 2010. "Ca numar de angajati sintem mult, mult sub media europeana, eram si inainte de restructurari. La noi se suplimenteaza volumul de munca si angajatii sint din ce in ce mai putini. Chiar daca o sa vina beneficiarii sa ne sparga geamurile pentru ca nu primesc banii o sa le explicam ca nu avem cu cine lucra efectiv. Sper sa se trezeasca in ultimul moment cei de la guvernare si sa realizeze cu obiectivitate ca aceste masuri nu pot fi sustinute", ne-a declarat liderul de sindicat de la AJPS, Dumitru Curca, care sustine ca 10 judete fac deja pregatirile pentru greva generala. "Nu am fixat data exacta, dar o sa participam la greva 20-25 de judete. Deja 10 au fost de acord printre care Braila, Galati, Botosani, Brasov, Baia Mare si Alba Iulia", a mai adaugat Curca. Mai mult, conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii, agentiile judetene de prestatii vor fi nevoite sa preia plata beneficiarilor de ajutor minim garantat care in prezent este pe umerii primariilor.


Guvernul ii cerne din nou pe bugetari


Agentia Judetenea pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea are in prezent 49 de angajati, iar dupa calculele Guvernului ar trebuie sa plece 12 salariati, adica tot 25%. De asemenea, la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vrancea este asteptata organigrama Ministerului Muncii pentru a se stabili exact cine pleaca si cine ramine. Directorul executiv al CJP, democrat liberalul Adrian Juravle, sustine ca nu a primit din partea Casei Nationale de Pensii nici o hirtie oficiala cu privire la numarul de angajati care vor ramine. In prezent CJP Vrancea numara 68 de angajati, iar dupa primele calcule se pare ca 22,5% vor fi nevoiti sa se orienteze catre un alt loc de munca. AJOFM si CJP nu au fost obligate sa reduca schema de personal pina acum, cu toate ca alte institutii au disponibilizat sau au taiat din posturile vacante. Nu acelasi lucru se intimpla si la Inspectoaratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea unde guvernul ar dori o scadere a numarului de angajati cu doar 4,5%. Chiar la finele anului trecut ITM a mai renuntat la 12 angajati, functionari publici si personal contractual, si a desfiintat patru posturi vacante din organigrama. De altfel, ieri a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Procedura de restructurare si reorganizare la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. (Doina GANEA, Daniel GIRLEANU)


Taierile au venit si peste MAI


Inspectoratul Judetean de Jandarmi Vrancea nu a primit nici un anunt oficial cu privire la restructurarile din sistem anuntate de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Potrivit informatiilor oferite de purtatorul de cuvint al institutiei, lt. Sorin Hunea, in judet lucreaza aproximativ 350 de jandarmi. Desi pina in prezent nimeni nu a plecat acasa, taierile se simt la sporuri si bonurile de masa. "Reducerile salariale se aplica in conformitate cu Legea 118 si, cel mai probabil, reducerile salariale se vor simti la salariul din luna august. Legat de disponibilizari nu s-a primit nimic in acest sens", ne-a declarat reprezentantul IJJ Vrancea. Potrivit lui Vasile Blaga, personalul din aparatul central al Ministerului Administratiei si Internelor va fi redus cu 57%, numarul de posturi ocupate din prefecturi cu 22%, iar DGIPI si DGA vor fi reorganizate ca structuri subordonate ministerului. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 18 minute, 15 secunde
Lasati fratilor,nu-i mai oblojiti pe bugetari si pe romani in general.Au ce si-au dorit si votat,deci asta meritam fara comentarii.De acum sa auzim de bine sau de mult mai mult rau,pina la alegerile citeste integral
, acum 739399 zile, 15 ore, 18 minute, 15 secunde
Lasati fratilor,nu-i mai oblojiti pe bugetari si pe romani in general.Au ce si-au dorit si votat,deci asta meritam fara comentarii.De acum sa auzim de bine sau de mult mai mult rau,pina la alegerile citeste integral
, acum 739399 zile, 15 ore, 18 minute, 15 secunde
Sper ca de aceasta data chiar sa se intample.Sa plece aceasta masa de bugetari slab pregatiti si ffff bine platiti.Sa mearga sa-si caute de luncru in economia reala.Culmea este ca nu aud de citeste integral
, acum 739399 zile, 15 ore, 18 minute, 15 secunde
Oare nu poate nimeni sa analizeze si sa ne spuna de ce a ajuns Romania in acest hal? Iar trebuie sa treaca 50 de ani pentru a afla adevarul? La noi fiecare generatie este de sacrificiu, de fapt numai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.