Ultima oră

Rabia, confirmata la Soveja

Ziarul de Vrancea
28 iul 2010 1067 vizualizări
Comuna este timp de trei luni in carantina u toate gainile din gopodaria in care a aparut vulpea turbata au fost eutanasiate

Testele de laborator au confirmat inca de duminica seara suspiciunea de rabie de la Soveja, iar localitatea este in carantina de gradul doi timp de trei luni. Simbata seara, o batrina de 69 de ani din Soveja, Maria Vita, in timp ce inchidea pasarile, a surprins in cotet o vulpe, animalul salbatic muscind femeia de ambele antebrate. Ulterior, vulpea a fost omorita de batrina, care, ajutata de inca trei persoane, a introdus-o intr-un sac, iar duminica dimineata, la prima ora, au adus animalul pentru analize la Directia Sanitar Veterinara Vrancea. "Duminica, la ora 17.00, au iesit rezultatele cu confirmarea. S-a dezinfectat curtea, femeia nu a avut in curte carnasiere, ciini, pisici, care sa fie omorite. In prezent se face o cartografiere a pisicilor si ciinilor din comuna. De asemenea, are loc un recensamint al populatiei de vulpi, iar vinatoarea cu ciini este interzisa in aceasta perioada. Localitatea este in carantina de gradul doi timp de trei luni, ceea ce inseamna ca se realizeaza vaccinarea de completare si nu pot circula ciini in comuna decit vaccinati", ne-a declarat Mariana Amaricai, directorul Directiei Sanitar Veterinare Vrancea. Autoritatile locale au luat deja masuri pentru a impiedica raspindirea virusului. "Dupa ce suspiciunea a fost confirmata s-a format o comisie si s-a curatat gospodaria respectiva, cotetul in care a fost descoperita vulpea, dar si ulita. Singurele animale eutanasiate au fost gainile din cotet. Nu a fost cazul sa omoare alte animale din gospodarie, pentru ca vulpea nu a intrat in contact decit cu gainile", ne-a spus viceprimarul comunei Soveja, Dobrin Daniel. Chiar daca pericolul pare a fi trecut, femeia care a fost muscata de vulpe fiind vaccinata antirabic la scurt timp, o perioada in zona animalele vor fi tinute sub supraveghere. Acesta este al doilea caz confirmat de rabie din aceasta luna, precedentul avind loc la Vidra, in cazul unei vulpi gasita moarta in gospodaria unui localnic. De la inceputul anului si pina in prezent s-au inregistrat 8 cazuri de imbolnaviri cu virusul rabic, ceea ce reprezinta un numar mic de imbolnaviri, considera directorul DSV Vrancea, dat fiind specificul deluros-montan al judetului. La animale, rabia se manifesta prin tulburari de comportament si paralizie. Pentru ca prezinta sensibilitate crescuta si disconfort, animalele ataca orice din jurul lor. De obicei boala la om se produce prin muscatura unui animal infectat. Daca ati fost muscati trebuie sa va spalati abundent cu apa si sapun si apoi sa acoperiti rana cu pansament steril. Persoanele care au fost muscate, zgiriate sau care au venit in contact cu saliva animalului suspect de rabie sint vaccinate antirabic. (M. BESLEAGA, N. CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.