Ultima oră

«Focsaniul este leaganul aviatiei militare»

Oana Olaru
26 iul 2010 959 vizualizări
Celebrarea celor trei decenii de la inaugurarea Scolii de Aviatie de la Focsani s-a desfasurat printr-o serie de discursuri

Cu ocazia implinirii a 30 de ani de la deschiderea Scolii de Aviatie - faza 1, specializata pe nivelul de initiere si singura "predata" in Focsani, simbata, 22 iulie, a avut loc reintilnirea comandantilor si a tuturor celor care au facut parte din conducerea unitatii. Generalul Iosif Rus a povestit despre initiativa din anul 1927 a unor oameni de afaceri care au pus bazele Asociatiei Romane pentru Propaganda Aviatiei (ARPA). Acestia au creat scoli, au angajat profesori, instructori, astfel punindu-se baza Scolii de Aviatie de la Focsani. în 1990 asociatia isi schimba denumirea in Asociatia Romina pentru Propaganda Istoriei si Aeronauticii. Scopul acestui proiect a fost de promovare a imaginii fortelor aeriene. "Este o onoare ca am fost in aceasta unitate. Micile probleme se uita, incidentele se duc, ramin amintirile placute care ne incinta batrinetea", declara comandantul Ion Lazar. "Dupa ani de zile sintem tot aici. Focsaniul este maidanul cu dragoste", a spus Comandorul Ioan Vaetus. în 2001, din motive mai mult sau mai putin certe, Scoala de Aviatie-faza I de la Focsani si-a inchis portile. Toata escadrila a fost mutata la Bobocu (Buzau), unde isi continua activitatea si astazi. Comandantul VasileTanase si-a exprimat dorinta de a pastra memoria scolii si de ce nu, de a reveni cu rotile pe pamint intr-o buna zi. în incheiere le-a cerut fostilor sai colegi un mic ajutor pentru a scrie istoria acestor locuri, apelind la memoria si fotografiile lor. Primul comandant al unitatii, Victor Rotaru, isi manifesta la fiecare revedere regretul ca de la intilnire la intilnire se reduce numarul participantilor. Citeva avioane usoare si doua motoparapante ar fi trebuit sa brazdeze cerul si sa incinte privirea cu reprezentatii acrobatice, dar din motive tehnice nu au mai ajuns spre dezamagirea celor prezenti.(Oana OLARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.