Ultima oră

Taxe si impozite locale mai mari, dar confuze

Doina Ganea
6 iul 2010 809 vizualizări
incasarea noilor taxe si impozitelor locale da mari batai de cap angajatilor Primariei municipiului Focsani u specialistii asteapta deocamdata aparitia unor norme metodologice pentru a aplica legislatia care prevede dublarea unor impozite pe autorturisme si locuinte u penalitatile de intirziere s-au majorat le 2% pe luna

Intrucit nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economica si financiara, guvernul a decis prin OUG 59/2010 privind modificarea Legii 573/2003 privind Codul fiscal, implementarea unor masuri de largire a bazei de impozitare, precum si de majorare a unor impozite in domeniul impozitelor si taxelor locale. Potrivit noilor reglemetari, impozitul pentru cea de-a doua casa in afara celei de domiciliu creste cu 65%, in timp ce impozitul pentru a treia si a patra casa se va majora cu 150%, respectiv 300%. De asemenea, Guvernul a decis si dublarea impozitului pentru autoturismele cu capacitate cilindrica peste 2000 cm^3. OUG adoptata de guvern a fost publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi, prevederile sale intrind in vigoare de joi, 1 iulie 2010. Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, a declarat recent ca se asteapta insa la o serie de norme de la Ministerul Finantelor Publice pentru ca aparatul de specialitate sa poata calcula noile valori ale taxelor. "S-a dat o ordonanta de Guvern, insa nu stim care sint diferentele dintre denumirile ce trebuie aplicate. Si ma refer aici la cladiri, locuinte, constructii, garaje etc., pe care trebuie sa stim cum le incadram. Deocamdata, impozitele se platesc dupa vechea reglementare. Pina vor veni normele trebuie oricum sa recalculam valoarea impozitelor. Persoanele care vor plati pina la 30 septembrie vor beneficia de o reducere de 10%, raportat la noile valori", a declarat primarul Bacinschi. Edilul a spus ca nici specialittii municipalitatii nu stiu inca modul in care vor aplica noile taxe si impozite conform ultimelor modificari legislative. "Asteptam sa apara niste norme de aplicare a deciziilor de majoare a TVA ""ului si modul de impozitare a cladirilor si autoturismelor", a spus primarul. Deocamdata taxele si impozitele se platesc la ghiseele Primariei la fel ca luna trecuta, urmind ca la aparitia normelor de aplicare a ordonantei sa fie facuta modificarea. Primarul a spus ca si penalitatile de intirziere vor fi platite altfel, nu pe zi, ci pe luna. "A mai aparut inca ceva ce va trebui sa-i dam atentie. Daca pina acum se platea 0,1 % pe zi penalitati pentru intirzierea platii, acum se plateste 2% pe luna, fie ca ai intirziat o zi sau 29 dintr-o luna. Inca sint neclare lucrurile acestea. Asteptam normele. Cei care vin si platesc acum pina in septembrie nu vor plati penalitati. In aceste trei luni ii facem recalcularea. Pina la 30 septembrie omul va putea sa plateasca normal, fara penalitati", a precizat Deceba Bacinschi. Cu alte cuvinte, o persoana fizica sau juridica isi poate achita acum taxele si impozitele dar ar fi bine ca peste o luna sa verifice daca nu cumva mai are ceva de plata, conform majorarilor stabilite cu data de 1 iulie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.