Ultima oră

ESENTIAL:Comisia Europeana: Romania nu a cerut pana acum ajutorul centrului pentru situatii de urgenta al UE

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 398 vizualizări
Romania nu a cerut activarea mecanismului de protectie civila al UE pana in acest moment, a declarat pentru Hotnews.ro purtatorul de cuvant al CE Ferran Tarradellas

Autoritatile de la Bucuresti pot solicita sprijinul centrului pentru situatii de urgenta al UE, ajutor care ar putea consta in generatoare electrice, motopompe, case modulare sau diguri gonflabile, care ar proveni de la statele membre. In plus, specialisti din state UE ar putea asista autoritatile romane la inundatii.


"Pana in acest moment, Romania nu a solicitat ajutorul centrului pentru situatii de urgenta al UE. De obicei, asta se intampla cand statul membru identifica o problema careia nu ii poate face fata singur. De exemplu, Polonia ne-a solicitat pompe de mare capacitate, in timp ce Ungaria a avut nevoie de saci de nisip", a spus Tarradellas.


Inundatiile care au afectat 20 de judete ale tarii au provocat pana acum pierderea a 22 de vieti omenesti, gospodarii si terenuri arabile au fost distruse, iar mai mult de 12.000 de persoane au fost evacuate.


Centrul de Monitorizare si Informare din cadrul Directoratului Ajutor Umanitar si Protectie Civila este centrul operational al mecanismului european privind protectia civila. El functioneaza precum un centru de comanda - 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana -, disemineaza informatii statelor membre si ajuta autoritatile din statul afectat cu echipe de specialisti in coordonarea eforturilor de combatere a dezastrelor cu care se confrunta.


Atunci cand o tara se confrunta cu inundatii, incendii, accidente chimice sau poluare, solicita activarea mecanismului UE de protectie civila si ajutorul Centrului, care, la randul sau, cere asistenta statelor membre ale UE, asistenta care poate consta in echipamente si/sau specialisti.


Cand Centrul de Monitorizare si Informare primeste solicitarea statului membru, el contacteaza punctele aflate in statele participante in acest mecanism, 31 - cele 27 ale UE, plus Croatia, Islanda, Lichtenstein si Norvegia - si acestea pun la dispozitia UE resursele necesare, fie ele umane, fie materiale.


Romania a primit in 2008 asistenta centrului pentru situatii de urgenta al UE, care a constat in 150 de generatoare de electricitate, 500 de casute modulare prefabricate, masini special de umplut saci cu nisip, 11 motopompe, 11.000 de metri de \'diguri\' gonflabile (n.r. care se pun pe malurile raurilor pentru a impiedica inundatiile), precum si in experti care sa ajute autoritatile romane.


In general, ajutorul nu consta in bani, decat daca dezastrul provoaca pierderi cu o valoare mai mare deact 1,5% din PIB-ul tarii afectate.


Acum doua luni, Polonia si Ungaria au activat mecanismul de protectie civila la UE, iar Romania a oferit ajutor Ungariei sute de mii de saci de nisip.


Hotnews.ro a solicitat Guvernului o informatie privind motivul pentru care nu a solicitat aceasta asistenta. Putem presupune ca Romania se descurca singura in a face fata inundatiilor si nu are nevoie de asistenta materiala si umana? Sau urmeaza sa fie solicitat acest ajutor?


Purtatorul de cuvant al guvernului, Ioana Munteanu a spus ca nu are in acest moment (n.r. momentul publicarii stirii) un raspuns, dar ca urmeaza sa se informeze si sa il ofere.



de Anne-Marie Blajan HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.