Ultima oră

ESENTIAL:Presedintele Colegiului Medicilor din Romania: Vom sustine toate contestatiile legate de amendarea doctorilor pentru concediile medicale

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 380 vizualizări
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Poiana Brasov, ca amenzile primite de medici in urma controalelor efectuate de Casele de Asigurari de Sanatate vor fi contestate iar CMR va sustine logistic toate contestatiile pe care le vor face medicii si va intra ca parte in proces alaturi de acestia.

"In momentul de fata facem o sinteza a tuturor situatiilor din tara. Mesajul pe care l-am transmis foarte clar in teritoriu este ca aceste amenzi sa fie contestate. Dupa ce vom avea un numar de hotarari invalidate, vom cere si daune morale pentru tot corpul medical, pentru ca este inadmisibil ce s-a intamplat. Judetul Botosani a anulat toate amenzile, dar sa stiti ca nu din dragoste pentru Colegiul Medicilor, ci pentru ca pur si simplu erau ridicole", a afirmat Astarastoaie, citat de Agerpres.


El a apreciat ca amendarea cu 5.000 de lei a medicilor "pentru ca au gresit o litera pe concediul medical" reprezinta o "noua metoda de finantare a sistemului de sanatate gasita de ministrul Sanatatii".


Potrivit sefului CMR, dintre cei 1.200 de medici controlati, 350 au fost amendati.


El a subliniat, la lucrarile conferintei, ca subfinantarea cronica a sistemului de sanatate, dar si lipsa personalului calificat fac ca pentru cei 420.000 de pacienti bolnavi de cancer din Romania sa existe doar 200 de medici oncologi, "ceea ce este inadmisibil, in timp ce medicii pleaca in strainatate pentru ca nu sunt platiti corespunzator sau sunt posturile blocate".


Astarastoaie considera ca, dupa trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale, "fara o reglementare uniforma", o parte dintre spitale se vor inchide, altele vor deveni mai putin performante decat sunt acum iar altele vor fi performante. "Dar cel mai mare pericol este acela de a nu avea un personal calificat, desi Colegiul Medicilor trage semnalul de alarma de patru ani, insa nu se rezolva nimic", a mai spus presedintele CMR.


Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, suplimentat cu 140.000 euro intr-o saptamana, in urma amenzilor aplicate pentru nereguli le privind concediile medicale


Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu peste 140.000 euro din cele 132 amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea certificatelor medicale, numai in saptamana 7 -11 iunie 2010, informa in urma cu doua zile ministerul Sanatatii. 85 de romani, cei mai multi din judetele Brasov (12 persoane), Gorj (9 persoane) si Mehedinti (8 persoane) au pierdut sumele aferente concediului medical pentru ca nu au respectat legislatia, si nu au fost gasiti la domiciliu.


Au fost aplicate 254 sanctiuni contraventionale, din care 132 amenzi si 122 avertismente prescriptorilor care au eliberat certificate de concediu medical in afara prevederilor legale.


"Cand am gandit noul mod de acordare a certificatelor medicale am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea acestora exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta. Dupa 4 saptamani de control am reusit sa strangem peste 1.500.000 lei, adica in jur de 350.000 euro, pe care ii vom utiliza pentru tratamentul bolnavilor cronici", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.



de D.G. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.