Ultima oră

Angajatul Primariei Virtescoiu, trimis in bratele mortii

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 1114 vizualizări
inspectorii de munca fac verificari daca echipamentul de protectie era corespunzator, urmind sa comunice situatia Parchetului u Mie nu mi-a cerut echipament de sustinere. Desi e criza, nu costa o avere , se disculpa primarul, acuzat pe la colturi ca nu a luat masuri pentru a-l proteja pe muncitor u Electrica sustine ca accidentul este raspunderea primariei, care trebuia sa realizeze aceste lucrari cu o firma autorizata

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea continua cercetarile in privinta accidentului de munca produs vineri, 18 iunie, in satul Faraoanele, in urma caruia un angajat al Primariei Virtescoiu, in virsta de 38 de ani, a decedat dupa ce a cazut de pe un stilp de inalta tensiune. Astfel, ITM confirma faptul ca Valentin Catalin Gurau incerca sa schimbe o lampa de iluminat public, moment in care centura de protectie a cedat, iar barbatul a cazut pe partea carosabila. In urma cazaturii, electricianul, cu o meserie in care o data poti sa gresesti, a decedat sub privirile citorva martori oculari. Din primele cercetari rezulta ca Valentin Gurau a decedat din cauza unui traumatism cranian. "In timp ce lucra pe o scara mobila rezemata de un stilp din beton care facea parte din reteaua de iluminat public, incercind sa inlocuiasca o lampa, centura de siguranta s-a rupt, iar victima a cazut de la sapte metri inaltime pe asfalt", ne-a declarat Eliza Botezatu, directorul adjunct de la ITM Vrancea. Inspectorii de munca fac inca verificari pentru a stabili daca echipamentul de protectie necesar in astfel de interventii era corespunzator, urmind sa comunice situatia Parchetului Judetean, care a deschis un dosar penal.


Pe stilp cu miinile goale"¦


Conform ITM, pentru a putea face interventii electrice la inaltime este nevoie de un aviz de la un medic de medicina muncii care sa stabilieasca daca persoana este apta sa desfasoare activitati la peste 1,5 metri inaltime, dar si o autorizatie de electrician, vizata la zi. Totodata, echipamentul unui astfel de lucrator este compus din casca de protectie, cizme din cauciuc, salopeta, manusi de protectie electrica si centura de siguranta. Din cite se stie, angajatul primariei nu avea dotare corespunzatoare, situatie care ajunsese si in atentia primariei chiar cu citeva zile inainte de deces, cind s-a pus problema imbunatatirii retelei de iluminat. Potrivit unor surse de la fata locului, barbatul a cerut un nou echipament de siguranta dar a fost refuzat, pe motiv ca recesiunea economica a golit visteria primariei. Responsabilul pentru acest accident va fi stabilit dupa ce Parchetul va primi si raportul de expertiza medico-legala care va arata si cauza exacta a decesului. Valentin Gurau va fi condus astazi pe ultimul drum, de la ora 11.00. De la inceputul anului au fost inregistrate in Vrancea nu mai putin de opt accidente cu victime decedate la locul de munca, insa nu toate au fost incluse in categoria accidentelor de munca.


"Nu a solicitat un alt echipament de sustinere"


Rudele lui Valentin Gurau au confirmat ca decedatul ar fi solicitat in mai multe rinduri echipament corespunzator pentru a se putea urca in siguranta pe stilpii din comuna. Primarul comunei, Eugen Cristea, neaga insa vehement informatiile. "Eu sint primar de doi ani de zile, iar in aceasta perioada electricianul Primariei ne-a solicitat sa-i cumparm mai multe scule, o surubelnita, un cleste"¦Dar mie nu mi-a cerut niciodata un echipament de sustinere. Desi este criza, nu costa o avere sa achizitionam asa ceva. Dar pentru asta era nevoie sa mi se spuna. Echipamentul pe care l-a folosit electricianul nostru era cel personal. Nu stiu insa cum si l-a achizitionat, pentru ca acesta este de pe vremea cind eu nu eram primar", ne-a spus edilul Eugen Cristea, care ar putea fi audiat de procurori in legatura cu acest caz. Rudele sustin ca primarul ar fi avut o discutie cu Valentin Gurau inainte cu citeva zile ca acesta sa urce pe stilp pentru a monta lampile. Despre aceasta tragedie nu a aflat si fostul secretar al comunei, George Gurau, tatal lui Valentin. Acesta are probleme cardiace, iar familia a evitat sa-i spuna adevarul. Rudele i-au spus acestuia doar ca fiul sau a patit un mic accident. Barbatul este internat in spital, in stare fragila, si nu va participa la mormintarea de azi.


Numai firmele autorizate pot escalada stilpii


Pe stilpii de electricitate nu se pot urca pentru a interveni asupra retelei electrice, chiar si pentru a schimba un bec, decit persoane autorizate. Angajatul Primariei Virtescoiu a decedat vineri dupa ce s-a urcat pe un astfel de stilp de inalta tensiune, pentru a inlocui niste becuri si s-a prabusit de la inaltime, din cauza ca o centura de siguranta a echipamentului sau a cedat. Raspunderea in acest caz apartine Primariei, care ar fi trebuit sa realizeze aceste lucrari cu o firma autorizata, considera directorul Costica Dodu de la Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE). "E in totalitatea raspunderea Primariei pentru ce lucrari a facut electricianul. Pe acesti stilpi pot urca numai anumite firme autorizate, pe baza unui contract cu Primaria, care au si echipamentul potrivit. Nu poti sa te urci oricum pe stilp. Inlocuiri de becuri sau lampi se pot realiza si de Primarie, dar cu personal autorizat", ne-a declarat directorul Costica Dodu. Acesta a completat ca nu a primit nici o solicitare de la Virtescoiu pentru inlocuirea lampilor sau a corpurilor de lampi. De mentionat faptul ca exista o reglementare legala potrivit careia iluminatul public poate fi predat, contra cost, autoritatilor locale, insa, pina in prezent, nici o localitate din Vrancea nu s-a aratat interesata de aceasta oportunitate. (M. BESLEAGA, D. GIRLEANU, D. CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.