Ultima oră

Se apropie ziua in care incepe foamea!

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 1414 vizualizări
In ciuda muschilor aratati ieri de sindicate, guvernantii trebuie sa mearga mai departe cu masurile de austeritate cerute de Fondul Monetar International u de altfel, Guvernul a anuntat ieri ca va adopta in citeva zile proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incit tara sa se ia la trinta de-adevaratelea cu criza u zeci de mii de oameni au protestat ieri in Piata Victoriei si promit sa se intoarca in fata Guvernului pe 31 mai pentru ca pensiile si salariile mici sa ramina intacte u sindicalistii spun ca nu se redreseaza economia cu 15% din pensia unui batrin si cer guvernului sa scoata la suprafata economia neagra pentru ca tara sa iasa din criza in care a bagat-o partidele

In ciuda protestelor fara precedent organizate ieri in Capitala, autoritatile guvernamentale nu mai par dispuse la nici un fel de concesii, nici macar din interes electoral, date fiind ultimatumurile primite de la autoritatile financiare internationale, de la care Romania a luat bani cu imprumut pentru a nu intra in insolventa. Dupa doi ani de criza, conturile autoritatilor publice sint goale, romanii retraind clipele de instabilitate si saracie din timpul guvernarii CDR, cind multe primarii nu aveau bani de salarii, iar Romania se imprumuta din strainatate pentru pensii. In ciuda disperarii populare, fara masuri ferme si responsabile, fara reducerea hemoragiei de bani publici catre clientela politica, Romania are putine sanse de redresare, dupa cum spun analistii economici. Ignorind protestele de strada de ieri, presat de la spate de data reuniunii boardului FMI, la sfirsitul lunii iunie, Guvernul a anuntat ca se va reuni intr-o noua sedinta in care sa adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incit sa isi asume raspunderea in Parlament saptamina viitoare. La rindul lor, sindicalistii cer guvernantilor sa gaseasca masuri de mijloc, astfel incit romanul simplu sa poata supravietui vremurilor grele.


"Daca nu vom fi luati in considerare vom intra in greva generala!"


Peste o mie de vrinceni au mers ieri la protestele organizate in capitala pentru a-si striga nemultumirea. Sindicalistii Cartel Alfa au plecat spre Capitala de la primele ore ale diminetii, 250 de persoane aliniindu-se protestului. La Bucuresti, liderul Emil Ravoiu a avut surpriza sa constate ca inca 20 de angajati de la Drumuri Nationale strabatusera drumul pina in capitala pe cont propriu. Atmosfera in rindul protestatarilor a fost destul de tensionata, s-a scandat demisia Guvernului, insa nu s-a degenerat in incidente. "Daca nu vom fi luati in considerare probabil vom intra in greva generala pe 31 mai. Printre solutiile noastre alternative de iesire din criza este, de exemplu, nealocarea de fonduri pentru pilonul II de pensii private", ne-a spus Emil Ravoiu, liderul Cartel Alfa, la intoarcerea la Focsani. Acesta a apreciat, de la fata locului, ca la cel mai mare miting de dupa Revolutie au participat circa 70.000 de romani, chiar daca Jandarmeria a furnizat presei o cifra mult mai mica, de 30.000 de persoane. Liderii sindicalistilor le-au spus participantilor la miting "tineti mina pe portofele, Guvernul e aproape si atenteaza la portofelul dumneavoastra". Protestatarii au avut bannere pe care scria "Ne-ati ciuruit, va ciuruim", "Va informam: gradul de suportabilitate a atins apogeul", "Romania, ultimul episod", "Va dam 25% din salarii daca plecati" si "Nu scapa unul", pe acesta fiind si o poza cu Basescu care tine in miini o mitraliera si tinteste spre oameni. Sindicalistii au huiduit, fluierat si au strigat: "Sa transformam aceasta Piata in Cimpia Libertatii", "Dati-va afara intii pe voi si clanurile voastre si apoi sa va atingeti de parintii nostri", "Plecati, jos comunistii!". In urma protestului, liderii celor cinci confederatii sindicale au fost invitati la Guvern pentru negocieri, Executivul anuntind ca este dispus sa isi asume raspunderea pe pachetul de masuri mentionate in scrisoarea FMI. Liderii de sindicat i-au reamintit presedintelui Traian Basescu ca, daca nu exista un sacrificiu care sa inceapa de la guvernanti, de la patroni, atunci presedintele trebuie sa demita Guvernul si sa aduca altul care sa faca treaba in folosul cetatenilor. Chiar daca sindicatele au cerut politicienilor sa nu se implice in protestul lor, nemultumirea a fost speculata politic de partidele de opozitie, PSD si PNL.


Invatamintul, cot la cot cu sanatatea


Peste o suta de cadre didactice din judet au renuntat la plata pentru ziua de ieri si s-au dus cu mic, cu mare la miting. "Am fost o mare de oameni, toata piata plina. Erau manifestanti si pe strazile laturalnice. N-am mai vazut atita inversunare la oameni, li se citeau pe fata toate necazurile", a relatat Constantin Dragomir, de la SLI Vrancea, care a adaugat ca in aceasta perioada asteapta raspunsuri din teritoriu, pentru a afla citi membri de sindicat vor lua parte la greva generala din 31 mai. Si cei de la FEN au fost la miting. "A fost o atmosfera apasatoare, dar manifestantii au fost pasnici, educati. Este cel mai mare miting la care am participat. Oamenii sint suparati pentru ca in nici o tara nu se mai intimpla ca la noi. Vinovate sint toate partidele politice din 1990 pina azi", a spus liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan, care a adaugat ca guvernantii ar trebui sa nu mai discrediteze sindicatele, facind referire la ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Si sindicalisti vrinceni din Sanatate au protestat ieri fata de masurile anti-criza pe care doreste sa le impuna Guvernul, la fel si postasii. Acestia au confectionat, printre altele, un sicriu cu o cruce pe care au scris ca au murit Romania si Posta. "Vina e doar a factorilor politici care au stopat si restructurarea. Numai Guvernul actual e de vina pentru situatia Postei. Factorii postali nu au genti, dar avem directori politici", a comentat liderul de sindicat Gigi Mihalache.


"Vom lucra opt ore, fara pix si hirtie"


Si politisti au manifestat ieri in fata Guvernului, fiind paziti de colegii lor din capitala. Politistii sindicalisti au fost primiti cu aplauze in Piata Victoriei de restul manifestantilor. Ei au purtat scuturi din carton pe care scria "Prolex in actiune". "Am demonstrat civilizat, nu au fost incidente. Am fost peste 100 de politisti de la toate formatiunile din judet. Am prezentat oferta noastra care propune taierea mai multor sporuri, dar nu reducerea cu un sfert a salariilor. Daca nu se va rezolva nimic vom continua masurile de protest. Politistii nu au voie sa faca greva, dar vom lucra opt ore, cit cere programul. Apoi, oamenii nostri isi vor termina programul de birou, iar problemele din strada sa le rezolve cei care au taiat salariile. Daca nu vom avea pixuri sau hirtie nu o sa scriem"¦Urmatorul miting va avea loc pe 31 mai si speram sa fim si mai multi", ne-a spus Ciprian Grosu, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual. Un sfert dintre angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) au participat ieri la miting. Astfel, circa 230 de salariati din cei 1.000 ai institutiei conduse de Toader Ghetu, au plecat inca de la 6 dimineata, in autocare, spre Bucuresti. "Speram ca dupa acest miting sa fim ascultati, am aratat ca sintem o forta prin numarul mare de persoane prezente la protest. Speram sa nu ajungem la greva generala anuntata pentru 31 mai", ne-a declarat Ionel Chetroiu, liderul Sindicatului Liber "Dreptatea" din cadrul DGASPC, afiliat CNSLR Fratia. Angajatii Directiei de Protectie a Copilului au mai iesit in strada si anul trecut, la Focsani, pentru a-si cere salariile restante, fiind banuiti ca s-au lasat impinsi de la spate de directorul institutiei, cunoscut la un executant al ordinelor venite de la PSD. Una peste alta, oamenii s-au plins in nenumarate rinduri de lefurile mici, multi dintre asistentii maternali, de pilda, primind salariul minim.


"Nu se redereseaza economia cu 15% din pensia unui batrin"


Taranii din Sindicatul Propact care au participat ieri la protestul bugetarilor sustin ca in urma negocierilor dintre sindicate si guvern s-ar putea ca pensiile sa fie reduse cu 15% doar pentru cei care au mai mult de 1.000 de lei venit. "Cred ca in urma protestului, dar si a negocierilor, pensiile vor fi reduse doar pentru cei care au mai mult de 10 milioane de lei vechi pe luna. Noi am fost la miting peste 40 de persoane, majoritatea fiind pensionari din agricultura cu pensii foarte mici. Pot sa va spun ca atractia protestului a fost nea"â„¢ Constantin Craciun cu oaia sa si cu mielul acesteia pe care i-a adus la miting. "Taranul Sarac din UE" a fost in centrul atentie televiziunilor", ne-a relatat liderul Propact Focsani, Costel Ichim. La rindul sau, liderul Sindicatului Judetean al lucratorilor din Primarii, Dan Budisteanu, ne-a spusca salariatii din administratie sint foarte nemultumiti si transmite guvernantilor sa plece acasa pentru ca solutia nu este taierea salariilor si pensiilor, ci stoparea evaziunii. Liderul sindical crede ca solutia de fortare a Guvernului este greva generala. "Pe 31 mai cred ca va fi greva generala. Solutia nu este sa tai salariile care si asa nu sint mai mari de 1000 de lei in primarii. Trebuie umblat la evaziunea fiscala, insa acest guvern nu vrea sa deranjeze pe cei care produc evaziune. Nu se redereseaza economia cu 15% din pensia unui batrin", ne-a declarat Dan Budisteanu, ieri, la intoarcerea de la Bucuresti.


Vrem, nu vrem, trebuie sa facem economii


In ciuda protestelor de ieri, si a dialogului initiat cu sindicatele, premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fi discutat mai intii in Coalitie si ulterior aprobat de Executiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor care sa permita Guvernului ca masurile respective sa fie aplicabile incepind cu luna iunie. De altfel, data de 1 iunie a ajuns un fel de sperietoare pentru multi romani, intrucit insolventa nu pindeste numai tara ci si pe cetatenii ei. La aceasta data ar putea intra in vigoare principalele reduceri de venituri si de personal. Guvernantii spun ca romanii trebuie sa stringa cureaua pentru ca in caz contrar vor fi majorate taxele, in special TVA si cota unica, fapt care va avea efecte si mai grave asupra economiei. In replica la masurile anuntate, sindicalistii au amenintat ca pe 31 mai intra in greva si se vor aduna din nou in Piata Victoriei pe care nu o vor mai parasi daca guvernantii nu inteleg semnalul dat de ei miercuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Ascultam aseara pe Realitatea un gangav retardat numit Matisan spunand ca Focsaniul arata ca dupa razboi datorita faptului ca guvernul nu a alocat fonduri orasului. Singura strategie pe care o vad citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Sa traiti bine!
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
ca participant la miting nu cred ca va rezolva ceva!traim una din cele mai crancene dictaturi deci demersul e inutil!!!!ca martor la ce i sa antamplat lui hoara mai util ar fi fost 100 de insi sa citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Foamea a inceput de mult,acum doar se acutizeaza.Nu-mi ramane decat sa plec pe alte meleaguri, ca sa le pot asigura un trai decent copiilor.Aici chiar nu se mai poate,si totusi e vara acum,dar mai citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Nu a fost asa greu in Romania ,nici pe vremea lui Ceausescu,pana si analfabetii lui aveau limita in ce faceau ,nu furau ca pdl-istii astia incopetenti si fara rusine.D-le DB,daca esti de acord cu ei, citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Eu acum sa nu generalizam. Eu sunt doar de parere ca toti PSD-istii sunt hoti, prosti si inculti. Asta nu inseamna ca mor dupa toti ceilalti. Mie-mi place de exemplu dintre directori de Baciu, citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Iordache Georgeta nu a fost sustinuta de Placinta, ci de Alin Trasculescu, pt. o mai buna informare este mama lui Iordache Mirel ,betivul care tot Alinus la pus Director la DSV.Alin si Mirel au fost citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Bai Valy daca am doi-trei de care sa fiu multumit mie nu-mi pare rau ca i-am votat. Inainte nu era nici unul si de cate ori aveam de-a face cu bugetari PSD-isti bagam automat mana la buzunar sa le dau citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
Retardatii de la pdl care au furat voturi cu sacose portocalii tot mai cred ca sint cistigatori. Ei isi dau seama ca nu mai au pe cine conta si atunci au trecut la furat. Licitatii trucate prin care citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 36 minute, 53 secunde
deci tara nu mai poate sustine destrabalarea unuia ca oprisan dar poate sustine salariu de director la posta a unui domn numit de pdl si care are 3 calitati:e prieyen cu DNA.PLACINTA ,NU STIE CAT citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.