Ultima oră

ESENTIAL:Confuzie generala-Cum vor fi taiate salariile bugetarilor: liniar sau diferentiat?

Ziarul de Vrancea
10 mai 2010 653 vizualizări
In timp ce presedintele sustine o reducere liniara a lefurilor, sindicalistii cer ca salariile bugetarilor sa fie taiate diferentiat.


Autoritatile continua sa intretina o stare de confuzie in rindul bugetarilor si a pensionarilor. Nimeni din rindul Guvernului nu a venit sa precizeze metoda prin care vor fi micsorate lefurile functionarilor publici sau pensiile. Totusi, presedintele a anuntat ca sustine reducerea liniara, dar seful statului nu are atributii executive, doar Guvernul si Parlamentul pot impune o varianta sau alta.


In acelasi timp, sindicatele au anuntat, duminica, dupa intilnirea cu seful statului, ca au cerut ca reducerea salariilor sa se faca diferentiat.


Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca a propus presedintelui ca sindicatele sa poata decida criteriile in functie de care urmeaza sa fie diminuat fondul de salarii. Petcu a explicat ca sindicalistii ar dori ca masura de diminuare cu 25% a fondului de salarii sa nu se aplice si salariilor mici.


Sindicalistii au atras atentia ca o astfel de masura ar face ca o femeie de serviciu sa aiba acelasi salariu cu un absolvent de studii superioare care lucreaza in sistemul bugetar.


Presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a precizat ca i-a atras atentia presedintelui ca ar fi anormal ca toate salariile sa fie reduse cu 25%, pentru ca astfel un asistent universitar si un maistru vor fi remunerati la fel cu 600 de lei.


Presedintele sindicatului Forta Legii, Ringo Damureanu, a precizat ca o astfel de masura este anormala si din cauza faptului ca o pensie de opt milioane de lei vechi ar fi redusa cu doar 15%, pe cind un salariat care are acelasi venit ar pierde 25% din acesta. Damureanu a declarat ca sustine varianta aplicarii unui "tratament diferentiat".


Pe de alta parte, presedintele CSDR, Iacob Baciu, considera ca este anormal ca doar salariatii bugetari, pensionarii si cei care au venituri mici sa contribuie la diminuarea efectelor crizei. Baciu s-a declarat nemultumit de faptul ca nu se pune in discutie si participarea partii patronale. "Este o aberatie ca ei sa nu contribuie, toti trebuie sa faca efort", a declarat presedintele CSDR.


Sindicate: Masurile vor fi mentinute pina la 31 decembrie


Masurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi aplicate pina la 31 decembrie, au anuntat liderii confederatiilor sindicale la finalul discutiilor cu presedintele, aratind ca miine vor discuta cu Guvernul si reprezentantii partidelor, iar in functie de rezultat vor decide daca fac proteste.


Discutiile de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si liderii celor cinci confederatii sindicale s-au incheiat dupa mai bine de trei ore.


Presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discutiilor, ca i-a propus presedintelui mai multe solutii alternative la masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.


Hossu a precizat ca a propus reducerea cotizatiilor la asigurarile sociale si renuntarea transferului a 0,5 puncte procentuale din contributia la sistemul

de pensii de la pilonul I la pilonul II. El a precizat ca prin renuntarea la acest transfer s-ar face o economie de 400 de milioane de euro, care ar reprezenta o sursa suplimentara de venit la Casa

de Pensii, ce ar putea fi folosita pentru a nu mai fi diminuate pensiile. "Astfel, efectul la sistemul de pensii ar putea fi anulat prin aducerea acestor resurse suplimentare", a declarat Hossu. El a mai aratat ca drepturile de autor vor fi impozitate la fel ca celelalte venituri.


O datorie de 10 miliarde de euro


Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri ca, daca salariile si pensiile nu sint reduse, Romania va fi nevoita sa angajeze un nou credit extern, ceea ce ar insemna "amanetarea" viitorului tarii si a milioane de romani.


Presedintele a subliniat ca unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat, precizind ca, in urma datoriilor contractate de Romania de la bugetul de stat, trebuie sa fie platite 10,007 miliarde de euro si ca numai in 2010, urmare a creditelor angajate in anii anteriori, trebuie platite dobinzi de peste 1,8 miliarde de euro. "De aceea trebuie sa adoptam politica de reducere a indatorarilor...Daca nu reducem salariile si pensiile, in 2011 ar fi trebuit sa angajam un nou credit. Am fi amanetat viitorul tarii, a miloane de romani", a spus Basescu, adaugind ca este esential ca urmatoarele sase sa fie o perioada "de realism" din partea sindicatelor si partidelor.



Sursa:www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.