Ultima oră

Trei vrinceni vor despagubiri pentru bunurile lasate in Cadrilater

Mihaela Beșleagă
12 apr 2010 7949 vizualizări
Valoarea totala a despagubirilor stabilite de Comisia judeteana si validate de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor este de 120.419 lei u bunurile au ramas la bulgari in 1940

Mostenitorii a trei cetateni cu domiciliul in Vrancea asteapta compensatii din partea statului roman pentru terenuri, locuinte si recolte pierdute prin trecerea in proprietatea statului bulgar in urma cu 70 de ani, cind judetele Durostor si Caliacra au fost cedate Bulgariei. Conform Legii nr. 9/1998, cetatenii romani prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, au dreptul la compensatii, in masura in care nu au primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile "" constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui, precum si pentru plantatii de pomi fructiferi si/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiti. "în ceea ce priveste punerea in aplicare a Legii 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, la nivelul Institutiei Prefectului judetului Vrancea, in evidenta comisiei se afla un numar de patru dosare din care unul a fost invalidat si trei se afla in lucru", se arata in raportul de activitate al Institutiei Prefectului pe anul 2009. Vrincenii au cerut despagubiri pentru urmatoarele categorii de bunuri: terenuri agricole, locuinte, anexe gospodaresti si teren aferent, recolte neculese de porumb si floarea soarelui. Valoarea totala a despagubirilor stabilite prin hotariri ale Comisiei judetene pentru aplicarea prevederilor Legii nr.9/1998 si validate de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) este de 120.419 lei. "Plata compensatiilor solicitate se face de catre ANRP, prin Directia Economica, direct in contul beneficiarilor, astfel incit nu putem comunica stadiul in care se afla procesul de acordare a acestora", ne-a transmis prefectul Ion Oprea.


Proprietati lasate in Basarabia, Bucovina si Herta


Cit priveste situatia la Legea 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, aceasta se prezinta astfel: numarul total de dosare este 218, din care solutionate 109, 21 fiind respinse. 100 de dosare se afla in lucru, iar noua dosare au fost inaintate altor comisii judetene. In anul 2009 Comisia Judeteana pentru aplicarea prevederilor Legii nr.290/2003 nu a adoptat nicio hotarire prin care sa stabileasca dreptul la despagubiri. "Comisia verifica documentele pentru ca dosarul sa fie validat , apoi merge la o comisie de evaluare. In 2009 au aparut niste modificari in modalitatea in care se fac evaluarile, de aceea comisia nu a incheiat evaluarile. Este aceeasi comisie, pentru ca normele de aplicare sint comune", ne-a spus Eduard Balanescu, director executiv la Directia Juridica din Prefectura. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.