Ultima oră

Jandarmii montani, salvatorii nebuni ai celor care desconsidera muntele

Ziarul de Vrancea
2 apr 2010 1823 vizualizări
Salvamontul vrincean este format din patru jandarmi alpinisti, oameni de care ar fi ideal sa nu ai nevoie cind pleci pe munte u jandarmii Postului Montan Soveja spun ca prioritatea lor este o viata salvata atunci cind coboara la baza muntelui u cele mai dure experiente de salvare din Muntii Vrancei s-au petrecut anul trecut, cind un excursionist a murit u alte patru turiste si-au petrecut o noapte de groaza pe Cheile Tisitei u miine se sarbatoreste Ziua Jandarmeriei Romane

Salvatori la inaltime! Cind un apel la numarul unic de urgenta 112 anunta ca o persoana s-a ratacit pe munte, patru jandarmi sint pregatiti sa intervina. Este vorba despre lucratorii Postului de Jandarmi Montan Soveja, care nu tin cont de ora, de vreme sau de gradul de pericol al traseului si urca in ajutorul celor care uita cit de periculos este muntele. Jandarmii montani tin loc de Salvamont in Vrancea, deocamdata, pentru ca autoritatile locale au in plan realizarea unui astfel de serviciu. Mai ales ca Muntii Vrancei, pe cit sint de frumosi, pe atit de multe capcane pun in fata turistilor inconstienti si care-i infrunta neechipati. Jandarmii ne-au povestit, cu doua zile inainte de ziua lor, doua dintre cele mai dure expeditii de salvare pe care le-au avut anul trecut.


Postul de Jandarmi Montan Soveja a fost infiintat in 2005 si, daca initial de turistii cu prea multa adrenalina si nu foarte prevazatori aveau grija sase angajati, in urma reorganizarii, la cordelina au mai ramas patru subofiteri. Jandarmi alpinisti care respecta muntele si care au misiunea sa-i salveze pe excursionistii neglijenti. Cele mai frecvente actiuni la care participa jandarmii sint recuperarea turistilor care pleaca pe carari nemarcate sau care pornesc in drumetie sfidind vremea, de multe ori in papuci, fara lanterne si cu minori dupa ei. Nascuti, crescuti si antrenati pe munte, jandarmii montani nu stiu cuvintul "frica" si, in momentul in care trebuie sa intervina, se gindesc mai mult la soarta celui pe care trebuie sa il salveze si mai putin la propria viata. Datoria lor este de a cobori la baza muntelui cu cei recuperati fiind in viata si nevatamati. Pentru acest lucru, pregatirea este pusa pe primul plan. "Antrenamente facem in fiecare an, vara si iarna, la Centrul de Pregatire Montan Sinaia cu cadre profesioniste. Ne dam toata silinta sa invatam cit mai multe pentru ca in teren ne lovim de aceste probleme. De asemenea, executam antrenamente lunar la Lepsa sau Soveja. Jandarm montan inseamna adrenalina, curaj, sa fii foarte bine pregatit, sa stii sa lucrezi cu omul si, nu in ultimul rind, sa iti placa muntele", ne-a dezvaluit plutonierul major Didi Sfirnog, seful echipei. Un astfel de exercitiu demonstrativ a fost realizat ieri pe Cheile Tisitei, cind jandarmii le-au aratat jurnalistilor ca din infruntarea cu muntele scapa cei pregatiti, nu doar cei norocosi. Jandarmii "salvamontisti" au intervenit pentru salvarea unei persoane ramasa izolata pe munte, "victima" fiind un coleg. Legati de cordeline, jandarmii au urcat pe stinca muntelui si l-au adus teafar pe cel care a plecat in drumetie neechipat. Ei au ales pentru demonstratie o panta in Cheile Tisitei unde mai era inca zapada. De dincolo de chei se vedea versantul Ciuta, locul unde un turist si-a pierdut viata anul trecut.


Aviz turistilor amatori: muntii Vrancei sint patria ursilor!


Sapte ore. Atit a durat cea mai dificila operatiune de salvare la care au participat jandarmii montani. Este vorba de incidentul produs in decembrie, cind un barbat a murit, iar un altul a ramas blocat pe versantul Ciuta. Atunci, un tinar de 22 de ani, Ionut Andrei Nedelea, din Slobozia Bradului, a murit dupa ce a cazut de pe munte, de la aproape 300 de metri, iar prietenul sau a ramas blocat intr-o "plomba" a muntelui. "A fost cea mai dificila misiune deoarece s-a actionat noaptea, stinca era uda si erau conditii meteo deosebite. Am ajuns la o altitudine de 300 m fata de baza stincii si am descoperit ca victima era blocata in perete. Neavind posibilitatea sa coborim 250 de metri, a trebuit sa evacuam victima de pe creasta muntelui tragindu-o pina in virful crestei", ne-au relatat jandarmii. Ei isi aduc aminte si de incidentul petrecut in iulie 2009, cind patru turiste din Tulcea s-au ratacit pe Cheile Tisitei. Femeile, printre care se afla si un copil de sapte ani, dar si o tinara dependenta de insulina, au avut noroc si au scapat cu bine dupa ce au petrecut o noapte de cosmar sub un fag. Femeile au avut noroc ca nu s-au intilnit cu ursii, animale prezente in numar mare in munti.


Ce inseamna respectul pentru munte


Jandarmii intra in alerta in aceasta perioada, cind zona de munte se aglomereaza de turisti veniti sa petreaca Sarbatorile pascale. Cele mai cautate zone de agrement la acest sfirsit de saptamina vor fi Soveja si Lepsa, locurile unde actioneaza si salvatorii de la jandarmi. Acestia au si citeva sfaturi pentru drumeti si le atrag atentia ca muntele este inselator. Jandarmii montani ii sfatuiesc pe iubitorii muntelui sa se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, conditiile climaterice locale, sa consulte prognoza meteo inainte de a pleca la drum si sa fie echipati adecvat. Astfel, din rucsac nu trebuie sa lipseasca lanterna, trusa de prim ajutor, dar si un sac de dormit in cazul in care va prinde noaptea pe munte. De asemenea, trebuie sa folositi numai traseele marcate si sa nu porniti la drum dupa ce ati consumat alcool. In caz de accident, apelati numarul unic de urgenta 112. In acel moment, trebuie sa se specifice datele de identificare ale persoanei care anunta, ce s-a intimplat, cite persoane au nevoie de ajutor si locul unde sint persoanele aflate in dificultate. (Iulia CRETU, Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 25 minute, 41 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.