Ultima oră

Oul incondeiat, o raritate la mare pret in apropierea Pastelui

Mihaela Beșleagă
2 apr 2010 2508 vizualizări
Puteti admira oua incondeiate, icoane, sculpturi sau tesaturi, in cadrul expozitiei De la psalmi si icoane la Sfinta Scriptura si muzica sacra , la Promenada Mall, pina pe 10 aprilie u arta oului muncit este pastrata de doar citeva femei-mester din Vrancea arhaica

In pragul sarbatorilor pascale, traditiile din Vrancea arhaica au reinviat, timid. Oul incondeiat in zeci de culori si modele, asemenea naturii care se trezeste la viata, este "protagonistul" manifestarilor culturale din aceste zile. Una dintre ele, expozitia de arta traditionala cu tematica pascala "De la psalmi si icoane la Sfinta Scriptura si muzica sacra", ajunsa la editia a XII-a, a fost vernisata ieri la Promenada Mall si a adunat citiva mesteri populari care mentin inca vie traditia.

Arta incondeierii oualor a fost prezentata de referentul cultural Georgeta Vioreanu de la Teatrul Municipal.

Este important ca in Vrancea oul inca se picteaza in diferite tehnici si se foloseste in zilele Pastelui, pina la Inaltare. Imi pare rau ca s-a imputinat sau chiar a disparut tehnica oului muncit, acela care se realizeaza prin scufundarea oului in trei-patru vopsele dupa pictari succesive. "Avem aici niste mesterite populare care lucreaza intr-o tehnica de asemenea caracteristica numai judetului Vrancea, adica oul este in relief cu ceara colorata. Fetele de la Cimpuri fac mai intii conturul oului cu motivele traditionale apoi cu citeva pensule realizate artizanal pe paie de matura realizeaza aceste sculpturi in relief cu ceara de diverse culori. Dupa cum ne-au spus batrinii, aceasta ceara trebuia dizolvata in chipus de tuica, pentru ca oul sa fie mai rezistent.

Bouros Elena de la Reghiu are o alta tehnica, lucreaza oua incondeiate sau pictate, scrise, adica realizeaza conturul cu ceara, scufunda oul in diverse culori si sterge ceara si ramine oul cu un desen de o acuratete deosebita, foarte subtil. Lucreaza cu un instument numit chisita, extraordinar de vechi. La noi in Vrancea oul se folosea numai in zilele Pastelui si se faceau cadou de catre fini nasilor a doua zi de Pasti. Cind ciocnim ouale si spunem "Hristos a inviat!", "Adevarat a inviat!", pentru romani inseamna ca noi am deschis mormintul lui Hristos si in acest mod recunoastem Invierea", a relatat Georgeta Vioreanu.


Oua incondeiate din generatie in generatie


Mesteritele populare care mai lucreaza cu drag ouale incondeiate povestesc ca au invatat acest mestesug de la mama sau soacra. Elena Bouros, din comuna Reghiu, sat Ursoaia, are acum 65 de ani si picteaza oua de la 14 ani. "Fac modele ca luceafarul, buzduganul, laba gistei, creasta cocosului, grebla, pantica. Acum invat o nepotica in clasa a VII-a sa buiasca ouale", ne-a spus Elena Bouros, care a si cistigat locul intii ieri la sectiunea oua incondeiate. Alte doua mesterite, din Cimpuri, au o alta tehnica de pictare, in mai multe culori. "Eu am invatat de la soacra mea. Cu ouale incondeiate mergem la biserica, asa e frumos, de la Pasti pina la Inaltare", ne-a spus si Florentina Susan, de 26 de ani, insotita de nepoata sa, Madalina Neagoe, de 16 ani, care a invatat si ea sa "scrie" ouale de Pasti. Alte mestere care au expus oua incondeiate sint: Florentina Trifan - Reghiu, Ecaterina Susan - Cimpuri, Maricica Marastean - Cimpuri, Maria Elena Bratie - Nistoresti, Maria Coman - Cimpuri, Ioana Popa - Racoasa, Maria Crancu - Fitionesti, Larisa Lacatus si Lucretia Istrate - Birsesti, Marioara Rusu si Ioana Gogonel "" Mera. Pentru ca expozitia este cu vinzare va puteti cumpara un ou incondeiat cu 5 lei sau oua artizanale cu model de margele lipite, la 15 lei. Organizatorii manifestarii sint Consiliul Judetean, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea, Scoala Populara de Arte si Meserii si Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei", care a sustinut ieri si un recital de Pasti.


Mini-expozitie in Cring


In zilele de Pasti puteti face o vizita pina in Cringul Petresti si cu aceasta ocazie puteti vizita si expozitia "Traditii pascale la romani", organizata de Muzeul Vrancei si Sectia de Etnografie din Cringul Petresti. Expozitia cuprinde citeva obiecte traditionale precum tesaturi, tipare de cas, oua incondeiate, cofe din lut si obiecte din metal, realizate de miinile dibace ale elevilor de la Scoala Populara de Arte si Meserii Focsani. Expozitia poate fi vizitata pina pe 11 aprilie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.