Ultima oră

Crima din cabinetul medical, marturisiri complete

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 4157 vizualizări
Panceanul Valentin Stefan, depistat luni in casa iubitei lui din Tirgoviste, a recunoscut ca a comis crima din razbunare pentru o diferenta de 5 lei la radiografie u tinarul fusese operat de stomatologul Dan Taban pe 10 martie u cutitul crimei a fost cumparat de la un magazin din piata inainte de fapta u la doar 22 de ani, panceanul a avut pina acum sapte fapte penale, majoritatea furturi u Baiatul meu nu e violent. Accept un furt, dar niciodata o crima , sustine mama invinuitului u anchetatorii au avut dificultati in gasirea martorilor, ajutorul consistent venind de la SRI u prezumtivul autor, care a fost eliberat din penitenciar in ianuarie, prezinta tulburari psihice u reporterii nostri au stat de vorba ieri cu fata din patul careia invinuitul a fost ridicat de politisti luni seara

Ucigasul asistentei Silvia Chirila a ajuns in spatele gratiilor dupa aproape patru zile de filaj. Valentin Stefan a fost arestat ieri pentru 29 de zile sub acuzatia de omor, in functie de cursul anchetei fiind posibil ca incadrarea juridica sa fie schimbata. Panceanul de 22 de ani a recunoscut fapta dupa ore intregi de audieri. "Mi s-a pus pata pe ea!", asa si-a motivat crima. Ieri, Valentin Stefan i-a condus pe anchetatori pe drumul pe care l-a urmat dupa crima, dar le-a indicat fara ezitare si locul in care a aruncat arma crimei, un cutit cu lama lunga, acolo unde fusese gasit de politie. Mai mult decit atit, tinarul le-a explicat procurorilor de la ce magazin a cumparat arma alba, cu putin timp inainte de fapta. Socant pentru anchetatori a fost faptul ca, desi ora crimei nu era una inaintata, iar cabinetul in care a fost atacata asistenta se afla intr-o zona aglomerata, nimeni nu a oferit detalii. Martori au existat, spun surse din cadrul anchetei, dar au fost oameni care, la auzul tipetelor asistentei, au intors capul si au trecut mai departe. Mai mult decit atit, nici la magazinul de unde s-a cumparat arma crimei nu s-a gasit mai multa intelegere. Aici, vinzatorul a negat ca are cutite asemanatoare cu cel folosit la crima si numai dupa ce anchetatorii au gasit in stoc obiecte de acest fel si-a adus brusc aminte. "Nu cerem nimanui sa se lege de git cu autorul. Macar in spirit omenesc poti sa vezi unde alearga, daca a intrat intr-o scara de bloc...sa-i faci o poza cu telefonul mobil, sau sa suni la 112. Astea sint lucruri pe care oricine le-ar putea face. Ne-am confruntat cu martori care au refuzat sa dea declaratie. Pur si simplu nu au vrut sa se implice", si-a exprimat regretul prim procurorul judetului, Ion Lefter. Acesta a remarcat ca ancheta a decurs cu atit mai greu cu cit la cabinetele private ale medicilor nu exista o evidenta clara a pacientilor, in conditiile in care Valentin Stefan a suferit o operatie chiar in cabinetul doctorului stomatolog Dan Alexandru Taban. Mai mult decit atit, dupa crima s-a constatat ca in zona cabinetelor medicale fusesera comise in trecut furturi, care nu au fost reclamate.


Consolat de iubita


Unele surse judiciare spun ca Valentin Stefan nu a tinut secret fata de prietena lui din Tirgoviste faptul ca a comis oribila fapta. Ajuns la aceasta a doua zi dupa crima, Stefan a urmarit cu interes stirile care erau difuzate in legatura cu omorul, iar intr-un moment de sinceritate i-ar fi spus prietenei sale ca aceasta este fapta lui. "Asta este crima in care sint eu implicat", i-ar fi marturisit iubitei sale, cu care se afla in pat. In ciuda celor dezvaluite de procurori, prietena lui Stefan spune ca acesta nu a comentat nimic in cele citeva zile petrecute la ea.Totul a fost pus cap la cap dupa declaratiile unui singur martor, in baza carora anchetatorii au apelat la ajutorul serviciilor de informatii. De vineri dupa amiaza, Stefan a fost filat, pentru a nu fi scapat din ochi, iar ofiterii de informatii i-au monitorizat traficul de internet. Cu atit mai mult cu cit exista riscul ca panceanul sa se faca din nou nevazut, de aceasta data in strainatate. De altfel, mama adoptiva a lui Stefan a recunoscut ca fiul sau avea in intentie sa plece in Spania alaturi de noua lui iubita. Dupa perchezitia efectuata la domiciliul lui Stefan, anchetatorii au aflat ca acesta a fost pacientul medicului Taban, unul dintre cei mai buni specialisti din Focsani in patologie dentara. "Ei se agata de un caiet in care eu notez veniturile si cheltuielile pe care le am. Eu i-am dat fiului meu bani, 5 milioane de lei vechi, a facut o operatie pe maxilar la doctorul Taban. Pentru simplul fapt ca a trecut prin acel cabinet medical acum e acuzat de crima. Baiatul meu nu este violent. Accept un furt, dar niciodata o crima", se plingea ieri Ionica Stefan, mama adoptiva a panceanului, venita la parchet pentru a cere dreptul la vorbitor, dar si sa ii duca pachet fiului ei. La doar 22 de ani, Valentin Stefan are insa un cazier patat. "A fost eliberat conditionat pe 19 ianuarie. In penal exista sapte sentinte fata de el. Este vorba in general despre furturi si violari de domiciliu. A recunoscut de buna voie tot. Ba chiar a scris in declaratie cu mina lui ca nu au fost facute presiuni la audieri", spune procurorul de caz Paul Mihaila.


Crima pentru 5 lei?


Luni seara, tinarul a fost luat de politisti chiar pe cind se afla in pat cu iubita si nu a opus rezistenta. Stefan a fost adus in Focsani, unde au urmat lungi ore de audieri. Dupa citeva ore, a recunoscut ca el este faptasul, acelasi lucru fiind declarat si in fata judecatorului care a admis propunerea de arestare preventiva pe 29 de zile. Motivul pentru care a murit asistenta este unul halucinant... o diferenta de 5 lei la radiografie. Tinarul fusese operat la cabinetul doctorului Taban, iar pe 24 martie venise pentru o radiografie. "Nu mi-a creat nici o problema. A fost pe 9 martie la consult si i-am dat sa faca o radiografie. L-am tratat si nu a mai venit la control. Ce a spus la tribunal ca o radiografie costa 45 de lei, dupa ce a dat 40 de lei este o minciuna, pentru ca nu mai avea nevoie de nici o radiografie. Nu are de ce sa comenteze pretul pentru ca nu i-am mai recomandat sa faca o radiografie", a spus dr. Alexandru Taban. In continuare, lucrurile s-au petrecut asa cum le-a povestit asistenta inainte sa moara. Stefan a venit la cabinet si a intrebat de pret. Suparat ca radiografia nu mai costa 40 de lei, ca saptamina trecuta, ci 45 de lei, Stefan a iesit val-virtej din cabinet. Nimeni nu poate sti ce a fost in capul lui dupa acest moment. Cert este ca a mers in piata, a cumparat un cutit lung, dupa care s-a intors in cabinet si a injunghiat-o pe asistenta de doua ori. Dupa fapta, panceanul a iesit in fuga pe strada, a rupt cutitul si l-a aruncat intr-o parcare. Toate acestea fara ca nimeni sa intervina. Anchetatorii spun ca martori au existat, insa mai toti s-au delimitat de ce au vazut sau auzit. Nici cu camerele de supraveghere din zona nu au fost mai multe sanse de depistare a autorului. In incercarea de a obtine indicii, anchetatorii au vizionat inregistrarile captate de toate camerele de supraveghere din zona. "Oamenii trebuie sa intelega ca este necesar sa isi ia masuri de prevedere, altfel isi asuma un mare risc. Camerele de supraveghere din oras nu sint bine folosite, sint puse intr-un colt, mai degraba sa nu se vada nimic", a remarcat prim-procurorul Ion Lefter.


Semnalmentele date de asistenta s-au potrivit perfect


Cel mai mare ajutor pe care l-au primit anchetatorii s-a dovedit a fi pina la urma tot din partea curajoasei asistente. "S-au potrivit perfect toate detaliile", ne-au spus procurorii, care au ramas impresionati de prezenta de spirit a femeii. Singurul aspect cumva in neconcordanta este cercelul pe care l-ar fi purtat Stefan in seara crimei. Daca asistenta l-a dat ca indiciu, mama panceanului, dar si prietena acestuia, au afirmat ca "nici vorba de asa ceva". "O singura data a purtat cercel, acum patru ani", si-a aparat Ioana Stefan fiul. Desi isi considera fiul nevinovat, mama adoptiva a lui Valentin a cerut scuze familiei indoliate. "Daca e ca el sa fi facut crima, desi eu nu cred, nu pot decit sa adresez condoleante familiei indoliate. Dar el tot baiatul meu va ramine, ma voi lupta pentru el si cind va fi liber tot cu mine in casa va dormi, pentru ca nu cred ca este un criminal si nu mi-e frica ca va baga cutitul in mine", a spus Ioana Stefan.

(Material coordonat de Nicoleta CRISTEA)


  • Profil de criminal: "Este impulsiv, nu are capacitatea de a se stapini"


  • Ioana Stefan l-a infiat pe Valentin la virsta de 5 luni, chiar de la sora sa mai necajita. Ambele femei au venit ieri pentru a-si sustine baiatul, spunind ca Valentin Stefan nu ar fi in stare de o asemenea fapta . "Stii, mami, ca eu nu pot sa tai nici o gaina!", asa i-ar fi spus mamei duminica dimineata la telefon, cind politia a luat cu asalt apartamentul de pe strada Ciprian Porumbescu din Panciu. Iar ea l-a crezut si il sustine. Cele doua femei au admis ca tinarul a avut inca din copilarie ceva probleme de adaptare, motiv pentru care a terminat doar patru clase primare. Ioana Stefan a prezentat chiar si un raport de expertizare psihiatrica din care rezulta ca Valentin are discernamint diminuat. In fisa e observare din 2002 se arata ca tinarul are tulburari de comportament. "Este impulsiv, exploziv si nu are capacitatea de a se stapini. Mama sustine ca a incercat sa-i schimbe atitudinea incurajindu-i atitudinea religioasa, dar acesta a refuzat, fugind din biserica. Instabilitatea i s-a accentuat dupa ce a aflat ca este infiat. A fost examinat psihiatric in timpul spitalizarii si a rezultat: randament intelectual global scazut, nervozitate, toleranta la frustrare scazuta, provocare de scandal in mediul familial si in cel social", se arata in raportul de expertizare psihiatrica intocmit de medicii ieseni dupa furtul comis in 2008. Concluziile medicilor sint relevante: "are discernamint diminuat si necesita tratament in reteaua de psihiatrie". Prezumtivul autor va fi suspus probabil unei noi expertize. In ciuda acestor probleme, mama sustine ca fiul sau nu a fost in stare de crima si ca politia il acuza pe nedrept. (Dan CHIRIAC)



  • Iubita voleibalista il apara pe Valentin


  • Madalina Burcea, prietena lui Valentin Stefan, este voleibalista la formatia de liga a doua CSM Tirgoviste. Aceasta era afectata ieri de cele intimplate, dar a acceptat sa vorbeasca in exclusivitate pentru ziarul nostru despre relatia sa de trei luni cu cel acuzat de crima.

    Reporter: Valentin a venit joi la Tirgoviste? Vi s-a parut ca e mai agitat decit de obicei?

    Madalina: Da, joi seara. Sub nici o forma nu era mai agitat.

    R: Ce parere aveti despre Valentin?

    M: Cind l-am cunoscut mi s-a parut o fire linistita, la locul lui, nicidecum violent sau ceva de genul"¦

    R: V-a zis ca a mai avut probleme penale?

    M: Da, dar s-a spus ca a mai avut sapte condamnari. Nu este adevarat, a avut o singura condamnare de patru ani, dintre care a facut doi, pentru ca s-a judecat si a iesit nevinovat.

    R: Cum l-au ridicat?

    M: Eram in pat, ascultam muzica, vorbeam, au venit de la politie de la Tirgoviste"¦ Am aflat apoi despre ce e vorba.

    R: V-a povestit ca a avut probleme cu dantura?

    M: Da, a facut operatie pe 10 martie. Pe 12 martie a venit la mine. Era OK, avea dureri normale, ca dupa operatie.

    R: Purta cercel in ureche sau sprinceana?

    M: In sprinceana nu. A avut in ureche, dar nu-l mai purta de mult timp.

    R: A urmarit stirile despre crima, inainte sa vina politia?

    M: Da, dar el nu a comentat nimic.

    R: O sa continuati relatia?

    M: Nu stiu, o sa stau de vorba cu el, cind o sa vin eu la Focsani.

    R: Cu ce va ocupati?

    M: Fac sport de performanta, practic voleiul la echipa CSM Tirgoviste.

    R: Aveati intentii serioase?

    M: Da, imi place de el, ca altfel nu mai stateam cu el.

    R: Cum l-ati cunoscut?

    M: Aveam id-ul de Y! Messenger pe site-ul Hi5, el mi l-a luat si asa am intrat in discutii on line. Am vorbit, ne-am inteles bine, apoi a venit la mine.

    R: Citi ani aveti, locuiti cu parintii?

    M: Am 21 de ani, locuiesc cu mama, care este plecata.

    (Silvia VRINCEANU)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 11

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    LA PUSCARIE PE VIATA,SA II TAIE AIA IN CELULA OULE SI SA I LE INDESE PE GAT ASTA MERITA GUNOIUL ASTA AL SOCIETATII>DAR POATE II RUPE CAPUL INAINTE DE JUDECATA SOTUL D-NEI SA SCAPAM DE O SCURSURA A citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    O crima sau un criminal nu poate fi justificat cu nimic in lume. Si daca acest om a comis o crima, etunci v-a trebui sa plateasca si sa raspunda pentru fapata lui "jegoasa" cum mai sus a subliniat citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    cine verifica aceste cabinete medicale mai ales la tarife si la eliberarea chitantelor? cine vine la radiografii dentare fara sa fie trimis de mdicul specialist? au majorat tarifele in plin an de citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    felicitari politiei. ar trebui ca Laboratorul de ra diologie sa se numeasca "SILVIA CHIRILA"
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    nu cred ca ar mai trebuie sa cheltuiasca statul bani cu el,executat in direct si sa vada o tara intreaga ,poate asa vom mai linistii criminalii si derbedeii
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    Un detinul consuma intr-o zi de penitenciar suma de 75 lei. Asta inseamna curent electric, apa, mincare, detergenti, sapunuri, lame de ras, paza, tratament medical, etc. Sa spunem ca va exexuta 15 citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    Sa presupeunem ca nu este criminalul.Ar fi trebuit asistat de un avocat,este bolnav,stati asa.Plus ca atitudinea celor care vor sa vada sange este tot de criminal.Rusine...
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    sincere condoleante pentru aceasta doamna si crimainalul sa isi plateasca fapta.Dar sper ca totii doctorii din toata tara sa aiba de invatat din aceasta fapta pentru ca majoritatea sint mai criminali citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    Daca stai in Italia si cistigi bine acolo de ce nu va faceti si dantura acolo? Veniti acasa numai sa : va scimbati actele care expira, va controlati sanatatea, achizitionati apartamente, mobila, case citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 32 minute, 45 secunde
    IMI PARE RAU DE TN VALI :((((( TREBUIA SA VB SI CU MN DAK AI FACUT FAPTA PUTEAI SA-MI ZICI SI MIE EU PUTEAM SA TE AJUT VA DADEAM BANI SI FUGEATZI DQ NU TE MAI ARESTA SI NU TE MAI GASEAU JEGOSII ASTIA. citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.