Ultima oră

POLITICA:A inceput licitatia pentru doua posturi de judecator la Curtea Constitutionala. PDL negociaza cu PNL la pachet cu debarcarea lui Geoana. Targ

Ziarul de Vrancea
18 mar 2010 340 vizualizări
PDL negociaza pe toate fronturile cele doua posturi de judecatori care vor ramane vacante in curand la Curtea Constitutionala, posturi care revin spre numire Parlamentului.

La bursa zvonurilor s-au vehiculat doua variante. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca prima varianta dorita de PDL este obtinerea ambelor locuri la CCR. Cea de-a doua varianta, sustin sursele citate, ar fi ca democrat-liberalii sa sustina candidatul PNL de la Senat in persoana lui Teodor Melescanu, in schimbul obtinerii sprijinului pentru candidatul PDL care urmeaza sa fie numit de Camera Deputatilor.

Parlamentul trebuie sa desemneze doi judecatori la Curtea Constitutionala pentru ca pe 7 iunie judecatorilor Ioan Vida si Nicolae Cochinescu le expira mandatul. Presedintele Curtii Constitutionale a trimis marti o scrisoare ambelor Camere ale Parlamentului prin care anunta expirarea celor doua mandate.

Democrat-liberalii intentioneaza sa obtina cele doua mandate de judecatori cu ajutorul reprezentantilor UDMR, si al deputatilor independenti. Celor doua Camere ale Parlamentului le revine spre numire cate un mandat de judecator. PDL are o majoritate sigura la Senat, in timp ce la Camera Deputatilor situatia este nesigura. Democrat-liberalii isi doresc ambele numiri, insa, in practica, ar putea avea probleme.


Potrivit legii de functionare a Curtii Constitutionale, un judector este numit de jumatate plus unul din numarul parlamentarilor, practic printr-o majoritate simpla. Teoretic, la Camera Deputatilor, PDL, UDMR, independentii si reprezentantii minoritatilor au jumatate plus unu din voturi, insa, in practica, obtinerea votului necesar e mult mai dificila din cauza lipsei de mobilizare si a potentialilor absenti.


Cea de-a doua varianta luata in calcul de PDL este sustinerea candidatului PNL, Teodor Melescanu, pentru un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, numit de catre Senat, in schimbul sustinerii in Camera Deputatilor.


La bursa zvonurilor, s-a vehiculat si varianta ca sustinerea din partea PDL a lui Teodor Melescanu are legatura cu revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Camerei Superioare. Practic, in schimbul sustinerii democrat-liberalilor, Melescanu ar fi dispus sa absenteze de la sedinta Biroului Politic, astfel incat senatorii PDL sa reuseasca sa introduca pe ordinea de zi a plenului propunerea de revocare a lui Geoana.


Teodor Melescanu a negat vehement un astfel de scenariu. Melescanu a declarat pentru Hotnews.ro ca sunt simple intoxicari.


Si PSD este interesat de unul din mandatele de la Curtea Constitutionala. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca partidul il va propune pe deputatul Valer Dorneanu pentru postul de judecator. Aceleasi surse sustin ca daca PNL va bate palma cu PDL la Senat, social-democratii vor pierde din start posibilitatea obtinerii unui mandat la Camera.


Miza: controlul PDL asupra Curtii Constitutionale


PDL incearca sa schimbe raportul de forte la nivelul Curtii Constitutionale. Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, in prezent, PDL si UDMR detin 3 mandate de judecatori la CCR: doi judecatori numiti de presedintele Traian Basescu si de PDL si unul numit de UDMR. Pe de alta parte opozitia PSD si PNL are 6 mandate, din care 5 au fost numiti fie de presedintele Ion Iliescu, fie de PSD, iar unul de PNL. Detalii aici.

Daca puterea obtine controlul asupra Curtii Constitutionale, inlatura si pericolul contestarii proiectelor de lege. CCR este singura institutie care mai poate bloca un proiect de lege al majoritatii in urma unei contestatii depuse de opozitie, potrivit Evenimentului Zilei.

Parlamentul trebuie sa desemneze doi judecatori la Curtea Constitutionala pentru ca pe 7 iunie judecatorilor Ioan Vida si Nicolae Cochinescu le expira mandatul.

Presedintele Curtii Constitutionale a trimis marti o scrisoare ambelor Camere ale Parlamentului prin care anunta expirarea celor doua mandate. In scrisoare se arata ca potrivit prevederilor din legea privind organizarea si functionarea CCR, cu trei luni inainte de expirarea mandatului fiecarui judecator, presedintele CCR sesizeaza pe presedintele Camerei Parlamentului care a numit judecatorul sau, dupa caz, pe presedintele Romaniei, solicitandu-i sa numeasca un altul in locul lui. Totodata, numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor. 


Al treilea mandat de judecator expira tot in iunie, insa nominalizarea revine presedintelui Traian Basescu. Este vorba de mandatul judecatorului Petre Lazaroiu care a preluat in 2008 mandatul lui Petre Ninosu care a decedat. Lazaroiu a fost desemnat judecator al Curtii Constitutionale de catre presedintele Traian Basescu in 2008, pentru un mandat care expira in 2010.



de Luminita Parvu HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.