Ultima oră

Coplata ii sperie pe bolnavi

Raluca Manolache
1 mar 2010 864 vizualizări
In Spitalul Judetean o oarecare forma de coplata se practica deja

Sistemul de coplata, prin care bolnavii vor fi nevoiti sa plateasca o parte din contravaloarea serviciilor medicale, este luat in discutie din nou de Ministerul Sanatatii. Dupa aminari repetate, se pare ca aceasta metoda de a-i face pe pacienti sa vina si cu bani de acasa pentru a beneficia de tratamentele de care au nevoie va fi introdusa in acest an. Prin sistemul de coplata Ministerul Sanatatii doreste sa delimiteze clar pachetul de servicii medicale de baza, de care beneficiaza asiguratii, si de cel suplimentar. Ideea insa nu ii incinta pe pacientii care au cotizat o viata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate tocmai pentru a beneficia de gratuitate in momentul in care ajung la medic. "Am fost la medic acum si trebuie sa fac un film . Sint asigurat, dar trebuie sa platesc 4 milioane lei vechi. Va trebui sa dau, ce sa fac! Am pensia de 5 milioane lei vechi si nu prea am bani. Luam din poale si punem in sale ca sa ne descurcam", spune Matei Dumitru, din Tataranu. Bolnavii nu vad de ce ar trebui sa bage mina in buzunar pentru a se trata daca sint asigurati medical. "Nu este normal sa ne bage mina si mai mult in buzunar. Daca pensia o dau la medic cu ce imi mai cumpar medicamentele? Cei din Guvern nu gindesc bine. Sint diabetic si trebuie sa fac insulina de trei ori pe zi", ne-a spus Corneliu Miron, un alt pensionar intilnit la policlinica. In urma discutiilor purtate anul trecut se stabilise ca pentru o simpla vizita la medicul de familie persoanele sa scoata din buzunar 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o saptamina sa plateasa in jur de 100 lei. Ramine de vazut ce tarife va introduce Ministerul si ce pachete de analize si consultatii vor fi acoperite de banca sanitara si care vor fi suportate de propriul buget. In Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" o oarecare forma de coplata se practica deja. Pacientii scot ceva bani din buzunar pentru a plati unele taxe percepute de unitate in scopul rotunjirii veniturilor pe timp de recesiune financiara. De exemplu, o injectie intramusculara costa 5 lei, iar una intravenoasa costa 8 lei. In plus, bolnavii platesc 10 lei daca vor sa fie internati, in contul fisei medicale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.