Ultima oră

Raed Arafat a inaugurat SMURD Vrancea

Raluca Manolache
6 feb 2010 2357 vizualizări
cele doua ambulante care vor deservi Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare vor fi repartizate la Focsani si Adjud u o astfel de autosanitara costa in jur de 300.000 de lei si este echipata cu aparatura de urgenta de grad 0 u in Vrancea se doreste extinderea SMURD si in subunitatile de pompieri Panciu si Vidra, astfel incit timpul de interventie sa fie intre 8-12 minute

Vrancea, al 33-lea SMURD din tara. Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) Vrancea a fost inaugurat ieri. Evenimentul a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Anghel Saligny", in prezenta subsecretarului de stat, dr. Raed Arafat, dar si a oficialitatilor locale si judetene, printre care prefectul de Vrancea, Ion Oprea, primarul Decebal Bacinschi si vicepresedintele Consiliului Judetean Mircea Diaconu. Invitatul special la acest eveniment, Raed Arafat, impreuna cu prefectul judetului, a taiat panglica de inaugurare a SMURD Vrancea, iar dupa acest moment in curtea Inspectoratului s-a tinut o slujba de sfintire a celor doua ambulante care au fost repartizate inca de anul trecut judetului nostru. "Dupa aproape 8 ani de functionare, in cadrul Grupului de Pompieri «Anghel Saligny» al judetului Vrancea si apoi al ISU, a modulului de descarcerare - echipaj din componenta SMURD-ului specializat in descarcererea persoanelor - s-au pus bazele operationalizarii a doua ambulante ce vor fi incadrate de catre echipajele de prim ajutor calificat, fiecare fiind format din 3 persoane cu pregatire paramedicala din structura ISU", a precizat lt. col. Flaviu Chiscop, seful Pompierilor. Una dintre autosanitare va ramine la Focsani, iar cea de-a doua va ajunge la Sectia de Pompieri de la Adjud, unde va prelua urgentele de pe o raza de citiva zeci de kilometri patrati. "Este foarte important ca viteza de reactie sa fie foarte scurta pentru a permite interventia la fata locului si a salva efectiv viata omului aflat in dificultate", a spus prefectul Ion Oprea. O astfel de ambulanta costa in jur de 300.000 de lei (3 miliarde lei vechi) si este echipata cu aparatura de urgenta de grad 0, care permite interventia la cele mai dificile cazuri. Interventiile pentru care este solicitat SMURD includ urgentele care pun in pericol viata persoanelor, precum accidente, explozii, incendii, starile de inconstienta, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si, mai ales, accidentele colective.


SMURD se va extinde in judet


SMURD va fi functional 24 de ore din 24, pe masini urmind sa lucreze 24 de pompieri care au facut cursurile de paramedici la Centrul Regional de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare din Galati. In primele doua saptamini de activitate, cele doua echipaje vor avea parte de sprijinul a doi medici de la Galati, care urmeaza sa ii indrume. De asemenea, acestia vor colabora in permanenta cu medicii de la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul din Focsani, dr. Dana Mariana Dinca fiind medicul coordonator al SMURD. "Doresc ca masinile sa stea cit mai mult nefolosite daca nu este nevoie. Din pacate urgente apar vrind-nevrind", le-a spus Raed Arafat paramedicilor. In Vrancea se doreste extinderea acestui serviciu si in subunitatile de pompieri Panciu si Vidra astfel incit timpul de interventie sa fie intre 8 "" 12 minute. "Este doar inceputul. Sint mai multe subunitati de pompieri si fiecare subunitate va avea echipajul ei. Se va face o analiza, impreuna cu colegii de la ambulanta, sa vedem unde trebuie sa mai fie echipaje, ca sa ajungem la un timp de sosire la caz, cum prevede legea, de maximum 8 minute in zonele urbane si 12 minute in zonele rurale", a mentionat Raed Arafat.

Echipajul de terapie intensiva mobila, sub semnul intrebarii

Introducerea celor doua echipaje de prim ajutor va reprezenta un sprijin pentru Ambulanta dar si cresterea calitatii serviciilor de asistenta medicala de urgenta. Din cauza lipsei medicilor de urgenta nu se poate insa infiinta si un echipaj de terapie intensiva mobila. La UPU exista un deficit de 3 doctori de urgenta, iar pentru infiintarea unui echipaj de terapie intensiva ar mai fi nevoie de inca 4 medici. "Din pacate, nu putem infiinta un echipaj de terapie intensiva avind in vedere lipsa de medici de urgenta. Acest lucru inseamna ca in curind, cind vor fi medici destui la UPU, vom avea un echipaj si de terapie intensiva care sa functioneze la nivelul judetului. Colaborarea cu SAJ va fi sigura, nu sint echipaje care sa concureze, sint echipaje care sa se completeze. Prin cele doua echipaje crestem capacitatea de interventie si aducem un alt nivel de acordare a asistentei", a afirmat dr. Arafat, cel care a pus bazele SMURD in Romania. SMURD va fi apelat tot la numarul de urgenta 112, medicii de la UPU urmind sa fie la curent cu tot ceea ce se intimpla in teren.

5.000 de lei, costul de operare al SMURD

O analiza realizata de Ministerul Sanatatii arata ca un echipaj SMURD "inghite" pe luna in jur de 5.000 de lei, suma destinata pentru plata materialelor sanitare si a combustibilului. In aceasta suma nu sint insa incluse si salariile paramedicilor, care isi primesc lefurile prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. "La pompieri exista o capacitate de rezerva pe care noi o folosim. Nu sint angajati oameni in plus, ei doar platesc costul de combustibil, de intretinere, iar spitalul plateste costul materialelor sanitare si al echipamentelor. Daca luam eficientizarea, este o institutie cu regim militar care are altfel organizarea, are disciplina", a mentionat dr. Raed Arafat. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.