Ultima oră

POLITICA: AUDIO Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI-Valeriu Stoica: Cristian Preda a gresit procedural, trebuie sa se hotarasca. Macovei a p

Ziarul de Vrancea
2 feb 2010 414 vizualizări
"Domnul Preda trebuie sa se hotarasca, daca vrea sa-si canalizeze discursul catre publicul extern si sa ignore publicul intern, atunci isi asuma un anumit risc", a declarat vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI moderata de Dan Tapalaga.



" Stoica sustine ca europarlamentarul Cristian Preda "a trecut dincolo de reguli" cand a decis sa se exprime in afara partidului pe teme legate de partid. Vicepresedintele PDL s-a declarat insa de acord cu Monica Macovei. Cei doi europarlamentari au pus in discutie nevoia de reformare a partidului, criticand, intre altele, "promovarea prin telefon" si politica de resurse umane din PDL.

Asculta emisiunea Discutia de luni





* Stoica: "Daca maine noi am renunta la oameni cu experienta institutionala si am pune numai cativa oameni noi, ne-am destrama aproape imediat. Da, e vorba si despre Videanu, Blaga, Berceanu, dar e vorba si despre Stolojan, si de Flutur, si de Boc si cu modestie spun, si de mine"

* Intra in articol si asculta integral interviul cu Valeriu Stoica in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO

* Citeste aici si aici criticile aduse de Cristian Preda si Monica Macovei modului de functionare al PDL.


Cum va arata sigla PNL in viziunea lui Stoica: mar, inima, ancora, sirena?





* Ca sa vorbim de reforma in PDL, ar trebui sa constatam ca bazele programatice adoptate de PDL la 15 decembrie in 2007 sunt eronate. Am revazut programul politic al PDL, si sunt si astazi de acord cu acele baze programatice. Nu simt nevoia sa schimb nimic din acele baze programatice. Alta e problema: daca baza programatica se regaseste azi in functionarea insitutiilor PDL.


* Dezbaterea despre dezvoltarea institutionala a PDL n-a inceput in presa. N-a inceput cu Cristian Preda. Ea este inscrisa in programul PDL si tot acolo am spus ca, pana dupa alegerile prezidentiale, nu ne putem ocupa de aceasta chestiune. Opreste cineva dezbaterea interna in PDL?


* Eu cred ca ar putea fi nemultumiti daca ideile lor nu ar avea audienta in interiorul partidului. Problema este alta: esti interesat de audienta pe care o ai in interiorul partidului sau de audienta din afara partidului? Daca iti focalizezi discursul politic in afara partidului pe o tema care tine de dezvoltarea institutionala a partidului, eu am un semn de intrebare.





* Riscul este sa deformam sensul dezbaterii care este in momentul de fata in PDL. Riscul este ca, in loc sa ne concentram pe aceasta dezbatere, sa ne apucam sa stingem niste focuri mediatice care nu fac altceva decat sa ne deturneze atentia.

* Tocmai pentru a nu mai crea suspiciuni in ce priveste posibilitatea de exprimare pentru domnul Preda si doamna Macovei, in acest caz n-am recurs la pricipiul democratic firesc, si anume sa fie alesi in grupul de europarlamentari. Au fost desemnati ca membri in Comisia de statut ocolindu-se acest mecanism democratic.


* De ce puneti semnul egalitatii intre domnul Preda si doamna Macovei? Eu cred ca Monica Macovei a respectat caile institutionale. N-am vazut-o pe Monica Macovei scriind tot felul de lucruri care au mai multa sau mai putin justificare. Pozitiile Monicai Macovei sunt de principiu si sunt corecte. Din pacate, nu pot spune acelasi lucru despre Cristian Preda, intrucat, sub aspect institutional, el a trecut dincolo de reguli. Prima regula este sa incepi dezbaterea institutionala cu o problema a partidului in cadrul partidului, a inceput-o in afara partidului. Una este sa scrii pe blog chestiuni de principiu, si alta este sa intri in dialoguri mai mult sau mai putin contondente cu diferiti colegi de partid. (...) Nimeni nu-l impiedica pe domnul Preda sa se exprime in afara partidului pe teme care tin de electorat.


* Repet, fara rigoare institutionala, nu putem construi institutii. Fie ca e vorba de insitutii economice, de institutii media sau de institutii politice. Cat timp exista dialog intern, cat timp oamenii se asculta unii pe altii, cat timp este posibil ca ideile lor sa fie transformate in decizii, atunci a muta dezbaterea in afara cadrului institutional este o perturbare grava a functionarii institutiei. (...) Sunt de acord cu Cristian Preda pe fond, nu sunt de acord cu Cristian Preda pe procedura. In ceea ce priveste Monica Macovei, a procedat corect si pe fond si pe forma. (...) Nu vreau sa intru in detalii, ca daca as intra in detalii poate ca n-ar fi confortabil.


* Cristian Preda nu are inca suficienta experienta politica institutionala. Nu spun pur si simplu institutionala, pentru ca domnia sa e decanul unei facultati si stie ca o institutie are anumite rigori. Dar, probabil ca nu a fost acomodat cu o institutie politica pana acum. A doua explicatie este ca pune mai mult pret pe destinatarul extern (electoratul) al ideilor sale, decat pe destinatarul intern (partidul). Depinde ce pretuiesti mai mult. (...) Domnul Preda trebuie sa se hotarasca, daca vrea sa-si canalizeze discursul catre publicul extern si sa ignore publicul intern, atunci isi asuma un anumit risc.


* Avem nevoie de oameni noi, avem nevoie de oameni cu priza la public, dar nu mai putin avem nevoie de oameni cu experienta organizationala. N-avem foarte multi oameni de acest gen. Daca maine noi am renunta la oameni cu experienta institutionala si am pune numai cativa oameni noi, ne-am destrama aproape imediat. Da, e vorba si despre Videanu, Blaga, Berceanu, dar e vorba si despre Stolojan, si de Flutur, si de Boc si cu modestie spun, si de mine.


* N-as vrea sa uitati ca, intr-un fel, si pe Sever Voinescu si pe Cristian Preda si pe Traian Ungureanu i-am incurajat sa intre in politica. Pot sa spun chiar mai mult: i-am rugat sa intre in politica. Si nu numai eu.


de Redactia HotNews.ro





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.