Ultima oră

Functionarii din citeva primarii vrincene sint astazi in greva

Ziarul de Vrancea
2 feb 2010 1216 vizualizări
Functionarii din administratie anunta greve de avertisment si pichetari de ministere u azi vor fi in greva functionarii afiliati la Cartel Alfa u primarii se pling de lipsa angajatilor si se intreaba de unde sa mai dea afara

Salariatii din citeva primarii din judet, afiliati la Cartel Alfa, vor fi azi in greva de avertisment pentru doua ore, in intervalul orar 8,30 "" 10,30. In aceasta perioada, salariatii vor fi la serviciu, dar nu vor lucra. Potrivit presedintelui Sindicatului Judetean al Lucratorilor din Primarii, Dan Budisteanu, revendicarile salariatilor din administratiia publica locala sint legate de legea unica a salarizarii si de mult anuntatele disponibilizari. Daca dorintele protestatarilor nu vor fi rezolvate, pe 12 februarie functionarii vor intra in greva generala. "Nu vor intra in greva de avertisment decit functionarii din vreo 7-8 primarii din judet. Deocamdata nu asta este important, greva din 12 februarie este cea mai importanta si la ea si-au anuntat participarea toti membrii nostri de sindicat. Sa speram ca nu vom fi totusi nevoiti sa declansam greva si revendicarile noastre sa primeasca o solutie acceptabila", ne-a declarat Dan Budisteanu. Una dintre primariile care nu se va alia la greva de avertisment este cea de la Focsani. Dar aceasta fiindca membrii de sindicat din cadrul Primariei Focsani sint afiliati unei alte confederatii sindicale. Cei 180 de membri de sindicat din Primaria Focsani sint afiliati la CNSLR Fratia, in timp ce ceilalti functionari din primarii la Cartel Alfa. Decizia de a intra in greva a fost transmisa de la nivel national. Liderul de sindicat al functionarilor din Primaria Focsani, Ion Ionita, a declarat ieri ca nu a primit nimic oficial de centru si prin urmare nu va organiza o greva de avertisment.

Si alte primarii anunta proteste


Sindicalistii din administratie ameninta cu greva generala in aceasta luna, in cazul in care guvernantii nu renunta la aplicarea legii prin care se concediaza 17.000 de oameni din sistem. Prima actiune de protest este programata astazi, cind este anuntata o greva de avertisment pentru doua ore, la inceputul programului. Apoi, pe 9 februarie, se intentioneaza pichetarea Ministerului Administratiei si Internelor, dar si a Ministerului Muncii. Sindicalistii sustin ca pot renunta la proteste daca Guvernul le rezolva revendicarile. Guvernul intentioneaza sa dea afara 16.742 de functionari din administratia publica locala, citeva sute provenind si din Vrancea. Cele mai multe disponibilizari ar urma sa se faca in mediul rural unde, paradoxal, se simte cel mai acut lipsa oamenilor specializati in administratie. Masura este cuprinsa intr-un proiect de lege propus spre dezbatere de Ministerul Admninistratiei si Internelor. Revendicarile sindicalistilor se refera la proiectul de lege privind normativele de personal pentru unitatile administrativ teritoriale si institutiile publice din subordinea acestora, subordonarea autoritatilor locale unor structuri ale administratiei centrale, precum si respingerea proiectului de hotarire de Guvern privind unele masuri de aplicare a acestei legi, in special dispozitiile care conduc la reducerea veniturilor salariatilor.


Primarii, speriati ca vor ramine fara oameni


In conditiile unor anuntate disponibilizari, ingrijorarea nu este prezenta numai la functionari, dar si la primari. Coordonarea numarului de angajati din administratie cu numarul de locuitori din Panciu, de exemplu, ar insemna eliminarea din sistem a 14 persoane. Daca la Panciu, edilul Ion Petre ar trebui sa renunte la serviciile unor angajati, la Balesti, conform nevoilor, Primaria ar mai avea nevoie de specialisti. In acest moment, la birouri lucreaza numai 3 functionari publici. Aministratia comunala nu dispune de contabil, dar nici de specialisti la Urbanism sau Proiecte Europene. "Ma tot chinui sa angajez oameni, dar posturile toate sint blocate. In patru rinduri am facut adrese la Functionarii Publici si mi-au raspuns: «asta e!». Primaria Balesti functioneaza cu 3 functionari publici si 3 contractuali. Nu am cum sa mai dau afara dintre ei, am nevoie sa mai angajez", ne-a spus primarul Stancu Balescu. Si primarul din Gologanu se vaita de oameni, in conditiile in care legea, daca va fi aprobata, il va lasa fara sapte angajati din cei 14. "Noi avem nevoie de oameni fiindca asa ne cer normele europene, sa avem tot felul de departamente, birouri si servicii. Acum a venit o norma pentru schimbarea registrului agricol dupa patru ani. Pai, eu cu cine fac acesta munca daca dau oamenii afara?", ne-a declarat primarul din Gologanu, Dumitru Robu. Avind in vedere ca disponibilizarile au efecte negative atit asupra autoritatii de stat, cit si asupra puterii de cumparare a angajatilor, primarii ii sustin pe sindicalisti in demersul lor de a iesi in strada. (D. GANEA, I. CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.