Ultima oră

Prima deconcentrata din agricultura trece in ograda lui Oprisan

Ziarul de Vrancea
30 ian 2010 2758 vizualizări
Alesii judeteni de la PNL si PSD au decis ieri, prin vot, infiintarea Camerei Agricole Judetene si au ales si un director: anonimul consilier PSD Ionel Necula u acesta este fermier si face deja bani din agricultura u noua Camera Agricola este acelasi Oficiu de Consultanta Agricola, insa cu alta denumire si cu alti sefi u Stam aici 30 de prosti ca n-ati dat voi buletinul , a vociferat liberalul Kanty Popescu la adresa democratilor, care au sechestrat doua buletine de vot, prefigurind noua alianta PNL - PSD din Consiliul Judetean u banii alocati pentru infiintarea camerelor agricole judetene sint insuficienti pentru derularea tuturor activitatilor

Premiera in adminstratia vrinceana. Prima institutie deconcentrata, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, a intrat ieri, oficial, in subordinea Consiliului Judetean sub denumirea de Camera Agricola Judeteana. Tot ieri s-a consfintit si viitoarea conducere a institutiei, care a intrat in portofoliul PSD, prin nominalizarea consilierului judetean Ionel Gabriel Necula. Actualul director, Ion Rosu, era asumat de PD-L, dupa ce in guvernarea trecuta a fost liberal cu acte in regula. Pina la sfirsitul anului, descentralizarea va muta si alte deconcentrate in subordinea Consiliului Judetean. Ieri s-a prefigurat si noua coalitie PSD-PNL din cadrul CJ, liberalii votind cot la cot cu social-democratii pentru impunerea lui Ionel Necula (PSD) la conducerea Camerei Agricole Judetene.

Cel mai aprins punct de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean de ieri a fost cel privind infiintarea Camerei Agricole Judetene (CAJ) si desemnarea unui director, prin votul secret exprimat de consilieri. Propunerea pentru aceasta functie a venit din partea social-democratilor, care l-au desemnat pe consilierul judetean PSD Ionel Gabriel Necula. "Cred ca am destula experienta si rezultate pozitive pentru a ocupa aceasta functie", a spus "catindatul", putin cunoscut printre colegii consilieri, care l-au rugat sa se ridice in picioare pentru a-l cunoaste. Scrutinul prin care Ionel Necula ar fi trebuit confirmat ca director al CAJ s-a dovedit insa mai dificil decit s-a preconizat, dupa ce consilierul PD-L Emilian Diaconu a venit cu o noua propunere pentru sefie: liberalul Ion Rosu, cel care detine functia de conducere la OJCA. Propunerea a fost respinsa insa de secretarul judetului, Raluca Dan, care a motivat ca aceasta a fost facuta cu intirziere. Spiritele s-au aprins repede, replicile fiind care de care mai "intepate". "Dvs, ca functionar, spuneti-mi, am dreptul sau nu sa fac sa fac o propunere? Raspundeti-mi acum cu da sau nu!" "" Emilian Diaconu, "Eu nu sint la casatorie aici, sa spun da sau nu" "" Raluca Dan, "Unde se spune ca nu sint in timp? Se scrie undeva in cit timp sa fac o propunere?" "" Emilian Diaconu, "Pornesc de la premiza ca nu sint agresata verbal de un consilier judetean, v-am explicat procedura" "" Raluca Dan. Propunerea democratilor pentru introducerea lui Ion Rosu pe buletinele de vot a cazut, liberalii si social democratii votind la unison. Atmosfera s-a incins pe loc, cei care au avut de impartit replici ironice si taioase fiind democratii si liberalii, presedintele de sedinta Mircea Diaconu reusind cu greu sa ii domoleasca pe alesi. Procesul de vot s-a derulat cu surprize, democrat-liberalii, nemultumiti, retinind doua buletine de vot. "Stam aici 30 de prosti ca n-ati dat voi buletinul", a vociferat liberalul Catalin Kanty Popescu. Si consilierul liberal Nicolae Latcan a venit cu un amendament, informindu-i pe cei prezenti ca actul normativ prin care au fost infiintate Camerele Agricole Judetene, respectiv HG nr. 1609/2009, este contestat la Curtea Constitutionala si ca prevederile acestuia ar putea deveni neguvernamentale. Vicepresedintele CJ a replicat ca, potrivit actualei legi, termenul pentru organizarea camerei agricole este 30 ianuarie si el trebuie respectat.


Fermier, caut functie de conducere


In cele din urma, pesedistul Ionel Gabriel Necula a fost votat pentru a ocupa functia de director la Camera Agricola Judeteana cu 23 de voturi pentru, cele 8 voturi exprimate de consilierii democrati fiind declarate nule. "Am idee cam ce ar trebui aplicat. Momentan spun ca aceasta functie este incompatibila cu cea de consilier judetean. Inca nu am luat o decizie, nu m-am hotarit. HG 1609 din 6 decembrie 2009 s-ar putea sa fie modificata", a declarat Ionel Necula, imediat dupa incheierea sedintei. Consilierul Necula este un mic mosier, conform declaratiei de avere, acesta detinind aproape 70 ha de teren agricol, trei spatii de productie, care insumeaza 1200 mp, doua tractoare si o combina. Necula este fericitul beneficiar al doua subventii, de 16.300 lei de la Agentia de plati si Interventie in Agricultura (APIA) si 2.400 lei de la Directia Agricola. Un venit suplimentar de 17.000 lei pe an ajunge in buzunarul noului director de la Camera Agricola Judeteana si de la firma Agro Investments SRL, unde Necula este angajat inginer. Acesta detine si functia de administrator al firmei SC Mig Agro SRL, tot in domeniul agricol.


Descentralizarea si Camerele Taranilor


In mai multe judete, administratiile judetene au refuzat sa preia activitatea Camerei Agricole, deoarece nu au fonduri suficiente, suma de 980 mii lei alocata fiind considerata prea mica pentru toate actiunile care ar trebui derulate prin aceasta noua institutie. "Descentralizarea trebuia facuta. Eu stiu ca sint consilii judetene in tara care nu ne-au primit, dar pina la urma nu exista alternativa. Atributiile au ramas aceleasi. Noi speram ca pina la urma aceste Camere sa devina ceea ce sint si in UE, adica niste Camere ale Taranilor, conduse de tarani si organizate in sprijinul lor. Am inteles ca fonduri pentru sustinerea salariilor sint alocate de MADR pina la finele anului, iar cit priveste salariile noastre restante am primit asigurari de la conducerea CJ Vrancea ca se vor face demersuri ca sa ne primim salariile pe lunile decembrie 2009 si ianuarie 2010", ne-a declarat Carmen Popescu, directorul adjunct al OJCA . HG 1609 /2009 a schimbat total proiectul camerelor agricole care a fost discutat cu agricultorii in ultimii ani. Aceste camere ar fi trebuit infiintate in fiecare localitate si sa devina, practic, institutii care sa ii sprijine concret pe fermieri. Legea transforma Camerele Agricole intr-un fel de struto-camila, fiind in acelasi timp in subordinea Consiliului Judetean si sub coordonarea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola.


Angajatii Camerei Agricole nu figureaza la fondul de salarii


Nici in privinta finantarii lucrurile nu sint mai clare, actul normativ precizind ca vor fi realizate prin subventii de la stat si eventualele venituri proprii, fara a se nominaliza care sint acestea. Mai mult, nu este stabilit nici numarul de posturi de la noua institutie care va depinde de bugetul judetean. HG 1609 prevede ca personalul OJCA, la fel ca si patrimoniul, sa fie transferat pina la data de 31 ianuarie 2010. La ora actuala, OJCA are in subordine 22 de angajati, din care 19 sint specialisti. "Mai complicat este ca acesti oameni nu sint prevazuti nicaieri ca fond de salarii, nici in bugetul MADR si nici in bugetul CJ. Probabil ca situatia lor va fi reglementata", a declarat liderul de sindicat din cadrul Directiei pentru Agricultura, Mariana Botea. Camera agricola ar trebui sa se ocupe de promovarea produselor si serviciilor din domeniile agriculturii si conexe, inclusiv a produselor locale si a celor ecologice precum si de implementarea standardelor minime de calitate si a standardelor minime de cost pentru serviciile publice descentralizate. Anul acesta si alte institutii din domeniul agricol ar trebui sa intre in subordinea Consiliului Judetean, ca urmare a descentralizarii. (M. BESLEAGA, D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 16 ore, 32 minute, 41 secunde
DOMNILOR DIN C.J. ATI GRESIT DINDUI FUNCTIA DE DIRECTOR ACESTUI NECUNOSCUT DIN C.J. ACEASTA FUNCTIE I SE POTRIVEA CA O MANUSA BURGHEZULUI SI MANCATORULUI DE CA......CAT BUZARBNESCU STEFAN CARE citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 32 minute, 41 secunde
DOMNILOR LASATI OAMENII CAPABILI IN FINCTIE SAU PUNETI OAMENI COMPETENTI, O SA PLATIM TOTI ASEMENEA GRESELI, UITATI-VA IN OGRADA APIA ,SAPARD,CE INCOMPETENTI ATI PUS, NICI NU STIU CU CE citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 32 minute, 41 secunde
pacat pt efortul facut de Nelu Rosu pt organizarea de la zero a acestor camere agricole...
, acum 739399 zile, 16 ore, 32 minute, 41 secunde
Ciolaniada, episodul 99989 Camere agricole, fermieri? Nu . Politic, ciolan, etc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.