Ultima oră

CULTURA: Presa franceza despre regizorul Radu Mihaileanu: Fost refugiat care a fugit de Securitatea lui Ceausescu, evreul roman care a devenit un cine

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 533 vizualizări
Turnarea unui film este intotdeauna o aventura, cu momente de exaltare, distractive sau uneori plictisitoare, dar lucrul la "Concertul" lui Radu Mihaileanu are ceva aparte. Fost refugiat care a fugit de Securitatea lui Ceausescu, Radu Mihaileanu este evreul roman care a devenit un cineast francez de succes, scrie publicatia franceza Liberation, intr-un articol dedicat cunoscutului cineast roman.


Cel mai recent film al acestuia are deja peste 2 milioane de intrari. O pelicula ce a pus in dificultate numerosi critici. Publicul rade si plange. "Comedia are sens doar in contextul unei tragedii, ca in viata", explica Radu Mihaileanu. Traieste de peste 20 de ani in Paris si iubeste amestecul etnic si social. In copilaria petrecuta in Romania, se juca adesea cu tiganii care traiau in apropierea casei sale. In toate filmele pe care le-a facut, prietenii sai tigani sunt protagonisti.


Mihaileanu nu a uitat niciodata sosirea sa la Idhec, scoala de cinema (acum numita Femis) - era un mic refugiat roman. "Mama si-a vandut verigheta pentru a-mi cumpara, inainte de plecarea din Bucuresti, un costum frumos. Stateam acolo inghesuit si incomodat, in timp ce toti ceilalti elevi erau in blugi", isi aminteste regizorul care pentru multa vreme s-a simtit ca "un animal bizar".


"Sunt un cineast de stanga iubit de presa marelui public, pentru ca vorbesc despre valori simple ca prietenia, solidaritatea, tandretea, demnitatea umana", a explicat cineastul. Iar radacinile compozitiilor sale se regasesc in copilarie si, mai ales, in fuga din Romania. "Oficial, plecam pentru 15 zile in Israel si trebuia sa afisez in fata politiei din aeroport un zambet de bucurie, in timp ce eu si familia mea stiam ca urma sa ma refugiez in Franta si ca riscam sa nu ne mai vedem niciodata".


Odata ajuns, a urmat un al doilea scenariu, pentru a evita represaliile. Si-a sunat familia - telefonul era evident ascultat - pentru a-si anunta dorinta de a ramane la Paris. Pe malurile Senei, Radu Mihaileanu ramane un exilat, care nu a cerut niciodata azil politic. "Ma simteam vanat peste tot si mai ales in interiorul meu, niciodata nu-mi spuneam adresa: asta a durat aproape pana la rasturnarea lui Ceausescu", isi aminteste cineastul.


"Intr-o tara comunista, nu exista nimic in afara de prietenie, iubire si sex. Relatiile personale erau cele mai importante, in timp ce in Occident oamenii se ascundeau in spatele unei carapace; eu voiam totul foarte repede", continua Mihaileanu, pentru Liberation.


Regizorul Radu Mihaileanu a fost nominalizat, alaturi de co-scenaristii filmului "Concertul", Alain-Michel Blanc, Matthew Robbins, Hector Cabello Reyes si Thierry Degrandi, la premiul pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 15-a editie a premiilor Lumière. Gala de decernare a premiilor Lumière va avea loc pe 15 ianuarie. Premiile, create de regretatul producator de film Daniel Toscan du Plantier, sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur si sunt acordate de corespondentii de presa straini de la Paris.


de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.