Ultima oră

Pasaportul biometric, din 18 ianuarie si in Vrancea

Ziarul de Vrancea
4 ian 2010 1030 vizualizări
Pasapoartele electronice vor contine 50 de elemente de siguranta fata de cele actuale u emiterea documentului va costa 234 lei

Daca initial primele documente si imagini pentru emiterea pasaportului electronic simplu urmau a fi fost preluate pe 21 decembrie 2009, aceasta actiune a fost decalata pentru 18 ianuarie 2010. "Urmare a conditiilor meteo nefavorabile care au afectat zona de sud-est a tarii precum si din cauza unui calendar foarte incarcat al directiei de specialitate din cadrul MAI, actiunea de dotare cu echipamente tehnice necesare eliberarii pasaportului simplu electronic a fost reprogramata pentru a fi efectuata pina la data de 17 ianuarie 2010", ne-a spus comisarul sef Maricica Olaru, sefa Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor. In aceste conditii, Serviciul urmeaza ca incepind cu 18 ianuarie sa emita doar pasapoarte biometrice. Pasapoartele electronice vor contine 50 de elemente de siguranta fata de pasapoartele actuale, care contin 38 astfel de elemente. "Conform indicatiilor tehnice europene, elementele de siguranta implementate in pasapoartele simple electronice ofera o siguranta sporita pentru titular impotriva incercarilor de fraudare de orice fel. Aceste elemente sint vizibile cu ochiul liber, in lumina cu raze ultraviolete sau in diferite spectre de lumina, inclusiv infrarosu", transmite Prefectura. Noul tip de pasaport aduce ca element de noutate mediul electronic de stocare (cip), care include datele personale existente in fila informatizata. De asemenea, acesta va contine imaginea faciala si impresiunile digitale ale persoanei care solicita pasaportul, cu exceptia minorilor cu virsta sub sase ani. Valabilitatea noului pasaport este de cinci ani, iar pentru minorii sub sase ani valabilitatea este de trei ani. Termenul de eliberare va fi de maximum 30 de zile lucratoare. Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita la pretul de 234 lei (se achita la CEC), iar taxa consulara este de 32 lei (se achita la Trezorerie). Nu exista posibilitatea emiterii pasaportului biometric in regim de urgenta, dar se poate opta pentru pasaportul temporar, cu o valabilitate de un an si care poate fi emis in trei zile lucratoare, cu plata taxei de urgenta de 100 lei. (M. BESLEAGA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.