Ultima oră

POLITICA: Politic Show 08.12.2009

Ziarul de Vrancea
8 dec 2009 621 vizualizări
Tariceanu ar vrea la guvernare alaturi de PDL; PSD va contesta rezultatele, apoi se va ocupa de Geoana; Cele mai multe nereguli, in sectiile speciale; PDL face planuri pentru noul guvern

Tariceanu ar vrea la guvernare alaturi de PDL. Fostul premier s-a inteles cu Traian Basescu asupra eventualei intrari a PNL la guvernare. Crin Antonescu si Ludovic Orban sunt virulent impotriva, dar batalia se va da in Comitetul Executiv, unde multi dintre liderii de filiale sunt favorabili colaborarii cu pedelistii. O varianta pentru PNL este doar sustinerea parlamentara pentru viitorul guvern. Miscare politica surprinzatoare la PNL: fostul premier Calin Popescu-Tariceanu propune partidului intrarea la guvernare alaturi de PDL, dupa ce, timp de patru ani, a fost inamicul personal al presedintelui Traian Basescu, relateaza Gandul.


PDL face planuri pentru noul guvern. Democrat-liberalii lasa deschise toate variantele, inclusiv pe cea a unui cabinet minoritar, votat sub presiunea anticipatelor. Victoria lui Traian Basescu, anuntata ca sigura de numaratoarea paralela a PDL la doar cateva ore dupa miezul noptii de duminica, le-a dat democrat-liberalilor certitudinea ca vor avea primul cuvant la guvernare. Ieri-seara, dupa prima sedinta de dupa alegeri, liderii PDL au decis sa ramana insa in expectativa o perioada, ceea ce le-ar oferi ragazul pentru a evalua toate variantele. Integral in EvZ.


PSD va contesta rezultatele, apoi se va ocupa de Geoana. Dupa rasturnarea rezultatelor din cursul diminetii, social-democratii au facut ieri front comun in jurul ideii de fraudare a alegerilor si s-au pregatit de contestarea rezultatelor. Unii pesedisti nu s-au ferit sa avanseze ideea ca ar putea chiar initia o noua suspendare a presedintelui Basescu, pentru a-l impiedica sa stea la Palatul Cotroceni inca cinci ani. In acelasi timp, capul lui Geoana este dorit de tot mai multi social-democrati, scrie Romania Libera.


Cele mai multe nereguli, in sectiile speciale. Reprezentantul Ministerului de Interne, comisarul Christian Ciocan, a declarat, ieri, ca au fost sesizate 194 de infractiuni in timpul procesului de votare, cele mai multe fiind inregistrate in Dambovita, Teleorman, Vrancea si Galati. Totodata, acesta a precizat ca au fost emise doua ordonante de retinere pentru 24 de ore pentru o persoana din Sacele, judetul Brasov, pentru intentia de vot multiplu, si pentru alta din judetul Arges, comuna Stefanesti, pentru oferirea de bunuri alegatorilor in scopul de a vota un anume candidat. Cele mai contestate voturi, chiar si la terminarea numaratorii, au fost sesizate in cadrul sectiilor speciale. Astfel, "batalia" politica acuza de o parte si de alta fraudarea alegerilor cu voturi multiple, mita si turism electoral, scrie Gardianul.


In editorialul "Cand regulile se topesc...", Elena Vijulie scrie: "Biroul Electoral Central a anuntat ieri ca Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana "" 49,66%. Este cel mai strans scor electoral inregistrat vreodata in Romania. Diferenta dintre cei doi candidati este de numai 0,67%, adica in jur de 67.000 de voturi. Acum PSD sta in cumpana. Sa accepte sau sa nu accepte rezultatul alegerilor? Sa se resemneze cu Traian Basescu la Cotroceni sau sa-si joace si ultima carte pentru parola de acces la Palatul Victoria? Teoretic, argumente in favoarea contestarii scrutinului exista: mita electorala, votul multiplu, folosirea urnelor mobile. Pe de alta parte, cand un vot ajunge sa coste intr-un sat oarecare 10 lei noi, iar in altul foarte aproape de Bucuresti ceva mai mult, adica 25 de lei, e greu de crezut ca neobisnuita participare la vot inregistrata duminica isi are radacinile intr-o inflorire brusca a constiintei civice a natiunii." Integral in Romania Libera.


In editorialul "Iz za seim piccear", Cristian Tudor Popescu scrie: "Securitatea a invins inca o data Partidul Comunist. E echitabil, daca ne gandim ca Ion Iliescu a avut doua mandate si Traian Basescu are si el doua, Emil Constantinescu fiind un accident. Ura a invins frica. "Comunistii" si "capitalistii" moguli au fost considerati mai periculosi decat criza economica. Inca o data, trebuie sa constat ca Mircea Geoana, nefiind inteligent, isi permite si luxul de a nu fi onest. Vorbind in termeni sportivi, el ar fi trebuit sa fie constient, in momentul exit-poll, ca "victoria" i se datoreaza prea putin lui insusi. Acum, dl. Geoana iese si spune ca PDL a furat alegerile. Nu stiu pe ce se bazeaza, dar, daca e asa, mai mult ca sigur n-a furat mai mult decat PSD. Si hai sa ne imaginam ca ar decide Curtea Constitutionala repetarea alegerilor: atunci, prezenta la vot ar sari de 60%, iar Basescu ar castiga la o diferenta de 10 procente." Integral in Gandul.



de S.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.