Ultima oră

CULTURA: Norman Manea: Romania, o democratie kafkiana. Nobelul, o obsesie isterica nationala

Ziarul de Vrancea
31 oct 2009 558 vizualizări
Romania este astazi o democratie kafkiana unde se amesteca retorica, demagogia si populismul vulgar. O spune Norman Manea, scriitorul care a emigrat din Romania in 1986, intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro.

"Romania este o combinatie stranie de burlesc si bizantinism. (...) La 20 de ani de la caderea tiranului, descoperim, o data cu deschiderea dosarelor, ca multi oameni respectati erau necinstiti. Descoperim ca 80% dintre preotii la care oamenii veneau sa se spovedeasca erau informatori ai serviciilor secrete", afirma scriitorul, a carui culegere "Clovnii. Dictatorul si artistul" a fost tradusa recent in limba franceza.


Cel mai tradus autor roman din lume, dupa cum il prezinta Le Figaro, a trait atat dictatura fascista, cat si cea comunista. Opera sa este esentiala pentru intelegerea tragediei romanesti din secolul al XX-lea, dupa cum noteaza autorul interviului, Bruno Corty.


Manea afirma ca, spre deosebire de extraordinarul folclor romanesc, "politica este un dezastru". "Ganditi-va ca la o zi dupa moartea lui Ceausescu patru milioane de membri ai PCR au devenit anticomunisti isterici, obsesivi, inarmati cu o ura extraordinara. Se simteau vinovati si doreau sa dovedeasca lumii intregi ca isi pretuiesc libertatea".


Interviul acordat de scriitorul roman de origine evreiasca a vizat si atribuirea premiului Nobel scriitoarei germane nascuta in Romania, Herta Muller,


Intrebat daca aceasta decizie l-a surprins, Manea raspunde: "A fost o surpriza si pentru ea! Amuzant este ca Herta nu a invatat limba romana decat la 15 ani si a recunoscut ca nu avea nicio legatura cu literatura romana", desi romanele sale povestesc despra Romania si despre dictatura.


"Stiti, Nobelul este o obsesie isterica nationala. Romania este o tara frustrata. Dar, daca eu l-as primi, ar fi stanjenitor. Ganditi-va ca, intr-o revista literara, un ziarist democrat a scris ca alegerea unei romance de origine germana este o nefericire relativa fata de ce ar fi insemnat atribuirea Nobelului unui roman de origine maghiara sau evreiasca", spune el, in incheierea interviului.



de Robert Mihailescu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.