Ultima oră

POLITICA: Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI -Interviu Sorin Oprescu

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 547 vizualizări
Sorin Oprescu: Sper sa apara primii stalpi ai autostrazii suspendate la inceputul lui 2010, studiul de fezabilitate a costat 170.000 de euro, iar chinezii sunt dispusi sa dea 850 de milioane de euro

Studiul de fezabilitate pentru autostrada suspendata e gata, a fost realizat de sase firme, a costat 170 de mii de euro, "bani primiti", anul viitor al putea sa apara primii stalpi in Bucuresti, proiectul total se ridica la un miliard de euro iar chinezii s-ar arata dispusi sa dea 850 de milioane, a declarat candidatul independent, Sorin Oprescu, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga. Oprescu este convins ca acordul cu FMI contine "o parte pe care marele public nu o cunoaste" si spune ca reducerea TVA la alimentele de baza ar usura "nu numai dorinta, dar si putinta de a trai".


* Am pregatit tot ceea ce este legat de autostrada introdusa in oras, de inelul periferic interior, si de cateva luni de zile sunt in negocieri pentru a putea sa incepem, pentru ca dimensiunea financiara este extrem de mare. Un miliard de euro, si miliardul asta e fara exproprieri. Pentru ca, daca era cu exproprieri numeroase, asa cum era gandita de altii, ducea la o valoare acum de aproape 4 sau 5 miliarde, si e clar ca nu avem banii astia.

* Este studiul de fezabilitate facut de specialisti. L-au facut sase firme specializate in autostrazi. N-are nici un sens sa va spun cateva nume, atata timp cat sunt facute pe banii lor, nu pe banii nostri. Realizarea studiului de fezabilitate s-a ridicat undeva la 170.000 de euro, care nu i-am platit, ci i-am primit si i-am dat celor care au facut acest studiu.

* Sunt cateva comisii de arhitecti, de urbanisti si comisii de la Institutul de Constructii, asta a fost scheletul, si pe acest schelet, adica pe profesionisti, care au aderat la aceasta idee, s-a putut face acest studiu de fezabilitate. Altfel, pretentiile firmelor obisnuite se ridica undeva la un milion de euro.

* Pasul urmator este acela de a putea sa o finantez. Cel mai apropiat sunt in discutie cu chinezii, chinezii si-au aratat disponibilitatea de a o finanta 85% ei si 15% noi. 150 de milioane de euro la 850 de milioane de euro mi se pare o dimensiune corecta fata de posibilitatile pe care le avem noi in acest moment, in criza economica.

* Cu ajutorul lui Dumnezeu si a oamenilor, bineinteles, ca ei pun in aplicare ce vrea si Supremu\', eu sper ca la inceputul anului viitor, adica 2010, sa apara si primii stalpi ai acestei autostrazi.


Despre programul sau economic


* Despre acordul cu FMI: Eu pot sa va spun un singur lucru: ca atunci cand o sa cunosc acest acord, pentru ca nimeni nu-i cunoaste clauzele, o sa pot sa fac.... Partea publica e mai putin interesanta, cred ca exista - nu cred, sunt sigur, am discutat si eu cu distinsi economisti - si o parte pe care marele public nu o cunoaste. Mi-aduc putina aminte de anii 94-95 cand singurul raspuns la vremea respectiva a lui Florin Georgescu era, domle, asa vrea Fondul, dar noi nu credem ca este bine sa se intample asa.

* De principiu, in momentul de fata nu mai avem ce face. In momentul de fata trebuie sa ne gandim cum iesim singuri din criza, ca nu vin sa ne ajute nici americanii, au asteptat bunicii nostri 50 de ani, tot noi singuri iesim din aceasta criza. De aia am vorbit de faptul ca in ultimele saptamani, cand ar fi trebuit sa existe ratiune si nu conflict, presedintele continua a se ambitiona si a tine partidul pe care-l reprezinta si pe care-l conduce la putere, cu toate riscurile de a nu avea parteneri atunci cand FMI vine si discuta despre o serie intreaga de negocieri facute anterior.

* Despre reducerea TVA la alimentele de baza: Asta rezolva subzistenta poporului roman, si nu este nici o exagerare. Asta usureaza putin, foarte putin e adevarat, nu numai dorinta ci si putinta de a trai.

* Am vorbit si de partea de amnistie fiscala pentru un an de zile a celor care nu pot sa-si mai plateasca creditele pentru ca nu mai au loc de munca. Si care acum sunt intr-o perioada de disolutie familiala, in momentul cand li se iau casele sau masinile de spalat din gospodarie, sau stiu si eu ce alte obiecte luate pe credit.

* Despre impozitul progresiv si cota unica: Am spus ca acest lucru poate fi luat in discutie, asa cum poate fi luat in discutie un program de participare sociala a firmelor, in sensul ca cei care au venituri de peste 500 de mii de euro sa participe in mod direct la actul de protectie pentru pensionari si pentru copii.

* Intr-o varianta pe care as sustine-o acum, cu cat veniturile sunt mai mari, aceasta impozitare este progresiva, mergand pana undeva la 40%, iar intr-o varianta din aceasta regresiva, pentru cei care nu pot sa produca, nu au de unde sa-si plateasca acest impozit. Dar majoritatea celor cu care am vorbit, profesionisti, pe care i-am consultat, mi-au garantat moral ca impozitul de 16% reprezinta o stabilitate a mediului economic, si ca bine ar fi daca am pastra acest lucru. Deci, spuneam ca, in urma unor discutii din-astea adevarate cu oameni de specialitate, pentru ca eu respect profesionistii, pentru ca si eu fac parte dintr-o zona care poarta totusi stampila profesionalismului, eu am respect pentru hotarari din acestea care aduc bine si nu aduc rau dupa ele. De aceea, nici nu m-ati vazut facand niste afirmatii definitive in acest domeniu, care reprezinta pentru mine un domeniu mai putin cunoscut decat domeniul meu de activitate.

* Patru luni de zile, programul pe patru luni de zile cu ceea ce v-am spus pana acuma. O sa ma intrebati de ce patru luni de zile. Patru luni de zile pot fi determinante de acum inainte pentru inceputul iesirii din criza cu masurile discutate inainte. Patru luni de zile de prim-ministru independent, cu tehnocratii in subordine, care sa poata lua aceste masuri pe care le-am discutat inainte.


de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.