Ultima oră

TOP STIRI :The New York Times: O cladire de pe o strada aglomerata din Bucuresti a fost folosita ca inchisoare secreta a CIA

Ziarul de Vrancea
13 aug 2009 561 vizualizări
SRI: Nu avem nimic de adaugat fata de ce am spus pina acum de S.M., A.N. HotNews.ro

Joi, 13 august 2009


Un imobil renovat aflat pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, pentru a gazdui sase detinuti. Declaratia a fost facuta de fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, citat de editia online de joi a cotidianului The New York Times.


"Nu este prima oara cind New York Times a dat informatii in care este implicata Romania in scandalul inchisorilor CIA, si in opinia mea aceste noi informatii sint destul de sumare si creeaza o stare de ambiguitate. La vremea respectiva, cind comisia parlamentara a lucrat, nu am avut nici o astfel de informatie, nici noi, nici comisia din Parlamentul European", a declarat pentru HotNews.ro Norica Nicolai, presedintele Comisiei parlamentare care a investigat prezenta presupuselor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei.


Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit inchisori CIA, inca din 2005, in momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale agentiei americane, fapt negat de autoritatile de la Bucuresti.


New York Times scrie ca, in martie 2003, doi oficiali CIA i-au cerut lui "Dusty" Foggo sa-i ajute sa construiasca "inchisori secrete unde sa fie gazduiti unii dintre cei mai periculosi teroristi din lume".


Foggo, care era seful bazei de aprovizionare de la Frankfurt, era cunoscut pentru faptul ca "putea sa-ti faca rost de un aparat de transport care sa zboare oriunde in lume sau sa obtina rapid arme, mancare, bani - tot ce avea CIA nevoie". El a fost comparat cu Milo Minderbinder, magnatul pietei negre din celebrul roman "Catch-22".


Agentul a fost de acord cu cererea CIA, despre care a spus ca era "prea sensibila pentru a fi dirijata de cartierul general", adaugand ca "am fost mandru sa-mi ajut tara".



Trei centre de detentie identice


Foggo a supravegheat personal constructia a trei centre de detentie, fiecare conceput sa gazduiasca aproximativ sase detinuti. "Una dintre inchisori era o cladire renovata pe o strada aglomerata din Bucuresti", potrivit oficialilor americani, in timp ce celalate erau in Maroc (despre care se crede ca nu a fost niciodata folosita) si intr-un alt oras din fostul bloc comunist est-european. "Imobilele au fost concepute sa arate identic, astfel incat prizonierii sa fie dezorientati si sa nu stie unde se afla", precizeaza oficialii, afirmand ca "prizonierii erau tinuti in celule izolate".


New York Times precizeaza ca "existenta retelei de inchisori necesare pentru gazduirea si interogarea liderilor Al Qaeda a fost cunoscuta de mult timp, insa detaliile au fost un secret pastrat cu sfintenie".


Foggo si-a recunoscut rolul in acest scandal, iar anul trecut a pledat vinovat la acuzatia de frauda care viza un contractor care a dotat inchisorile CIA cu echipament si a oferit alte materiale agentiei. Fostul agent a primit o pedeapsa cu inchisoarea de trei ani si se afla inchis intr-un centru de detentie din Kentucky.



Detalii despre inchisorile CIA


Potrivit informatiilor, Foggo a apelat la ingineri, contractori si specialisti in finante ai CIA pentru a construi inchisorile. Pe masura ce inchisorile se apropiau de finalizare, Foggo a apelat la o firma a unui prieten din San Diego, Brent R. Wilkes.


Compania acestuia a livrat "toalete, instalatii de apa si canal, aparate stereo, jocuri video, lenjeria, aparate de vedere pe timp de noapte, dopuri de urechi etc", cumparate de la magazinele Target si Wal-Mart din SUA si trimise in strainatate. "Nimic exotic nu a fost solicitat pentru faimoasele proceduri de simulare a inecului - ele au fost construite la fata locului din materiale existente pe piata locala", sustin oficialii.


Celulele erau construite astfel incat sa previna ranirea detinutilor in timpul interogarii: podele pe care nu se putea aluneca si pereti flexibili, care sa atenueze impactul daca prizonierul era trantit in pereti. Detinutii erau tinuti in celule izolate cate 23 de ore pe zi, iar o ora erau scosi afara de ofiteri CIA care purtau masti de ski pentru a-si ascunde identitatea si a-i intimida pe prizonieri.


Foggo, care are 55 de ani, nu a dorit sa ofere detalii despre inchisori si nu a fost acuzat in legatura cu realizarea centrelor secrete de detentie. El a fost pus sub acuzare pentru ca a oferit contracte CIA lui Wilkes, in schimbul unor vacante de lux si altor favoruri. Agentul a parasit CIA in 2006, fiind al treilea oficial la acea vreme in cadrul agentiei. Scandalul in care a fost implicat a pus CIA "in dificultate".


In ceea ce priveste scandalul inchisorilor secrete, Departamentul Justitiei are in vedere in prezent deschiderea unei "investigatii criminale".


Potrivit informatiilor, CIA a creat cel putin opt centre de detentie, incluzand cate una in Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan, iar numarul detinutilor de-aici a fost de circa 100. Ele au fost construite la mijlocul anului 2003 sau mai tarziu.


Foggo s-a intalnit cu reprezentanti ai serviciilor secrete din Estul Europei care au ajutat la construirea inchisorilor. Potrivit NY Times, el si-a "exprimat recunostinta si si-a oferit ajutorul, lucru pe care oficialii locali l-au respins".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.