Ultima oră

Cele mai penibile concursuri de la comunisti incoace

Ziarul de Vrancea
21 mai 2009 4120 vizualizări
In ultimele zile, mai multe institutii din Vrancea au sefi numiti politic, care i-au devansat la simulacrele de concursuri pe cei care aveau ceva experienta in domeniu, dar nu (mai) aveau sustinerea nici unui partid u sursele noastre spun ca mai multi dintre noii sefi trebuie sa cotizeze la partid pentru alegeri u ieri s-au stabilit sefii la institutiile din silvicultura, agricultura, la munca si protectie sociala, dar si la statistica u in deconcentrate au avansat, in multe cazuri, persoane care n-au nici o zi experienta in institutia pe care o vor conduce u colectiv nou, legi noi, birou nou si alte multe schimbari la care fiecare dintre ei trebuie sa se adapteze cit mai iute, daca nu vor sa fie luati peste picior de subordonati

Asa numitele concursuri pentru sefia institutiilor au ajuns de o penibilitate fara margini. Intrucit in naivitatea lor unii candidati s-au prezentat la concursul de dosare fara sustinere politica, partenerii de guvernare au ajuns sa se tirguiasca precum la piata pe holurile ministerelor si agentiilor guvernamentale din Bucuresti, acolo unde si prefectul Raluca Dan a fost prezenta in citeva comisii de examinare, in special la institutiile cu miza, cum ar fi la Finante si Silvicultura. Acolo unde Marian Oprisan (PSD) si Alin Trasculescu (PD-L) nu s-au inteles pe functii, verificarile au fost aminate fara explicatii. Asa se face ca celebra Ordonanta de Guvern 37/2009 va ramine in istorie ca documentul guvernamental care a pus in fruntea institutiilor oameni care nu aveau un loc stabil de munca sau, mai grav, oamenii care au sponsorizat partidele cu bani care provin din surse discutabile. "Nu aveti nici o grija, cine trebuie sa iasa, iasa!", ne-a spus un oficial din Ministerul Agriculturii, intrebat care dintre candidatii inscrisi din Vrancea are sansa sa ocupe postul de director al Directiei Silvice. "Sa veniti cu lectiile invatate, cu un biletel eventual", ne-a transmis un alt secretar de comisie din cadrul Ministerului Muncii, caruia i-am spus ca sintem de la un anumit partid politic. De altfel, citiva dintre candidatii perdanti ne-au spus ca de aceasta data nu s-au mai pastrat nici macar aparentele unui concurs in care sa primeze cunostintele profesionale, biletelul de la partid fiind adesea "biletul de intrare" in primul birou din multe institutii ale statului. In schimbul posturilor, multi dintre noii directori trebuie sa se inhame la campania electorala, cu bani si cu lipitori de afise.


PSD a luat banii


Pina acum, in Vrancea s-a trasat sefia mai multor institutii importante, cea mai mare batalie fiind pe serviciile publice deconcentrate care au atributiuni de control si unde sefii pot santaja cu amenzile pe cei care nu se supun directivelor de partid. Si asta pentru ca sefii de institutie vor raspunde direct in fata sefului de partid si nu exclusiv in fata autoritatii ierarhic superioare. Asa se face ca sefia Finantelor Publice revine exclusiv PSD. Daca directorul coordonator Marian Lungu este un finantist cu experienta, despre noii sai adjuncti Milica Toma si Cristi Misaila nu se stie insa nimic notabil. Sefia Garzii Financiare a revenit democrat-liberalului Mugurel Malureanu, fara experienta in functii publice, insa PSD nu l-a acceptat in functia de adjunct pe fostul sef al sectiei, Adrian Buzdrug, preferind sa mearga pe mina unui comisar mult mai disciplinat, Mihai Bojoaica. Si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor va reveni PSD, mai exact consilierului local Bogdan Matisan, care iese astfel din schema pentru functia de viceprimar al Focsaniului. Inspectoratul Teritorial de Munca revine PD-L, unde mandatul de director coordonator va fi continuat de Victoria Diaconu, care are misiunea sa o invete meserie pe mai tinara colega de partid a sotului, Eliza Tarba. Tinara de la organizatia de tineret a PD-L a lucrat in domeniul imobiliar, afectat serios de criza, dupa cum se stie. Celalalt post de director coordonator va reveni unui om din PSD.


Primii sefi cu "patalama" politica la agricultura si silvicultura


Si institutiile judetene care coordoneaza domeniile agricole si silvice au sefi noi, incepind de ieri. Miercuri a avut loc verificarea dosarelor care au cuprins proiectele de management ale candidatilor, de catre comisiile constituite la nivelul Minsiterului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. In urma evaluarilor, s-au stabilit si primii cistigatori ai scaunelor de conducere, majoritatea sustinuti politic fie de PDL, fie de PSD, partenerii la guvernare. Astfel, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Costica Neata a fost confirmat in functia de director, avind in vedere ca a avut sprijinul PDL. Pentru cele cinci posturi de adjuncti concurenta a fost mai mare. Doar trei dintre acestea s-au ocupat ieri, cei care si-au adjudecat functiile fiind: Constantin Udrea, Viorica Ghionea si Violeta Chirila. Pentru cele doua posturi de adjuncti ramase vacante, concursul s-a aminat doua saptamini intrucit partidele nu au cazut de acord asupra propunerilor. La Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), functia de director coordonator adjunct a revenit fostului director liberal Ion Rosu, care a trecut in barca PDL in urma unor negocieri pe care le-a avut ieri cu Alin Trasculescu. Postul de director coordonator va reveni PSD, care nu si-a desemnat inca o persoana. La sefia Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) a fost reconfirmat Dan Lazarescu, actualul sef, de altfel, singurul candidat. De asemenea, si Maricica Vrabie a ramas inspector sef la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor. La Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Vasile Chirila, sustinut de PD-L, a fost desemnat director adjunct. De profesie inginer, acesta este proprietar de paminturi si a candidat pentru functia de primar al comunei Biliesti. Pentru acelasi post s-a mai inscris si Petrica Riciu, dar nu s-a prezentat la concurs. Functia de director plin la APIA este rivnita de mai multi candidati, respectiv Alina Buta, sustinuta de PSD, fiica patronului sponsor Vasile Buta, de la firma Podgoria Cotesti, Violeta Balica, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Vrancea, consilierul judetean PSD Vasile Carnariu si liberalul Octavian Vieru, fostul director al institutiei, demis in luna martie. Sursele noastre spun ca Octavian Vieru nu s-a mai prezentat la concurs, intrucit a contestat in instanta ordinul de demitere din functie si ar putea avea cistig de cauza. Si Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) are un nou director, in persoana lui Costel Marica, sustinut de PD-L, care a cistigat concursul de dosare in detrimentul actualului sef liberal, Gabriel Barculescu. Costel Marica a fost candidat PD-L perdant la Primaria Vidra si traieste dintr-o mica afacere, mai exact face curse auto in Italia.


ITRSV, pe mina unui PDL-ist


Si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) are un director nou, in persoana inginerului silvic Laurentiu Dumitrache, care a si candidat la alegerile parlamentare de anul trecut pentru un loc de deputat PDL in Colegiul 3 Dumitresti. Dumitrache, fost sef al Directiei Silvice in guvernarea Aliantei D.A., il inlocuieste astfel pe actualul inspector sef al ITRSV, Alexandru Lefter, care s-a prezentat si el ieri la concurs si mizeaza pe sprijin pentru functia de director coordonator adjunct. Din comisia de examinare au facut parte prefectul Raluca Dan, subsecretarul de stat Gica Duta si un inspector din cadrul ministerului. Intre Dumitrache si Duta a avut loc ieri o intilnire "de gradul 0", stiute fiind disensiunile mai vechi legate de concedierea celui din urma in 2004, ca urmare a neregulilor depistate in padurile statului. Si la Directia Silvica Focsani au loc schimbari la virf. In urma concursului de dosare, noul director al silvicultorilor este Gabriel Burghelea, care il inlocuieste pe actualul sef Petrica Tudosa, promovat in functie de liberali. Gabriel Burghelea este maistru de vinatoare la Ocolul Silvic Soveja, dupa ce a lucrat la mai multe ocoale silvice, printre care si la Ocolul Silvic Lepsa, pe care l-a condus ani buni. "Pentru noi e un tip de nota 10!", ne-a spus o sursa din PSD. Burghelea este nasul de cununie al fiului primarului PSD de la Vidra, Nica Micu, in prezent jurist la Garda Financiara.


Sef "portocaliu" la Statistica


Directia Judeteana de Statistica are de ieri un sef nou, in persoana democrat-liberalului Vasile Apostu Croitoru, fost consilier municipal. Cu hirtiuta de la PD-L in buzunar, acesta si-a adjudecat ieri functia de director. Apostu Croitoru a obtinut 90 de puncte din partea comisiei de evaluare, devansind-o astfel pe contracandidata sa, actuala directoare Rodica Negrut, care a fost evaluata cu 86,60 de puncte, in ciuda faptului ca a lucrat o viata in Statistica si are experienta din belsug. Probabil ca directoarei i-au lipsit taman acele puncte care sa-i certifice calitatea de membru de partid. Proaspatul director si-a exprimat franc speranta de a nu deceptiona partidul care l-a avansat pentru aceasta functie. "Este o experienta noua, dar nu ma sperie, avind in vedere ca am specializarea de profesor matematica-informatica, statistica nu este ceva nou pentru mine. Sper sa fac o figura frumoasa si sper sa nu dezamagesc pe nimeni, nici partidul care m-a propus pentru aceasta functie", ne-a declarat Vasile Apostu Croitoru. In urma concursului care a avut loc ieri a fost desemnat si directorul adjunct al institutiei, respectiv Cati Matisan, singura candidata pentru acest post, care a obtinut 91,30 de puncte. Aceasta este sotia consilierului municipal social-democrat Bogdan Matisan.


Culori politice si la Munca si Protectie Sociala


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca s-a dotat cu un conducator adjunct, manager mai nou, in persoana Mioarei Lazar, consilier local in partidul portocaliu. "A fost o evaluare corecta. Am obtinut 92 de puncte pentru un proiect frumusel, dupa parerea mea. 50% din proiect a fost realizat de mine si restul de 50% am fost ajutata de o prietena. Proiectul a cuprins cinci capitole si a fost axat pe modul de imbunatatire a activitatii Agentiei si modalitatile de comunicare cu institutiile colaboratoare", ne-a declarat noua sefa AJOFM, Mioara Lazar. Fosta directoare executiva Marina Dantis a candidat si ea pentru postul de director coordonator, insa dosarul i-a fost respins, chiar daca are o experienta de patru ani ca sef de institutie. "Am fost respinsa chiar daca la interviu am fost felicitata. Eu stiu care este calitatea lucrarii mele, dar nu stiu care au fost asteptarile. Nu vreau sa trag concluziile", a declarat ex-directoarea Marina Dantis, lasind sa se inteleaga ca ar fi cazul de contestatie. Mioara Lazar isi va incepe oficial activitatea pe postul de manager adjunct al AJOFM din 25 mai. Un caz similar este atribuirea functiei de conducere de la Directia Muncii si Protectiei Sociale. De fotoliul de director ocupat de Gheorghe Costin se va bucura un democrat liberal cu vechime mai mult pe la sedintele de partid.

Este vorba despre Adrian Juravle de la Odobesti, care a inceput cu stingul, reporterii nostri incercind in mai multe rinduri sa ia legatura cu el ieri, dar fara succes. "Nu pot sa comentez, sint chestii personale", ne-a declarat fostul director DMPS, nemultumit evident de situatia in care se afla. Si de postul de manager al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale se bucura alta persoana. Claudia Ionescu (PSD) este noua conducatoare a AJPS, in defavoarea fostului director Eugenia Giogloman. Claudia Ionescu a lucrat pentru PSD, fiind vazuta adesea pe la sediul pe B-dul Republicii. (Silvia VRINCEANU, Mihaela BESLEAGA, Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Despre ce experienta se vorbeste dom'le ? Hai sa ne uitam la statistica ca au site. Un neavizat vede o gramada de cifre aruncate acolo care nu spun nimic. Un avizat vede un haos total. Ce rol are citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
db , hai sa te vedem pe tine cat esti de partizan si de obiectiv , ca nici nu poti dormi noaptea de grija pedeleilor si pesedeilor . Din schema asta rezulta ca d-nul Ghionea a fost invins de Milica citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Buna are dreptate db ce experienta in vrancea , dati va rog timpul inapoi 4 ani si vedeti ca la cultura usturoi in calitatea de director nu a deschis nicodata calculatorul de pe birou , si ma rog se citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Daca tot vorbim de Finante am dat spaga ca sa pot plati taxele fara sa stau cu orele la rand. Mi s-a spus " Nu-mi mai aduceti dom'le cafea , aduceti-mi bani, ce sa fac cu atata cafea ?". O fi asta citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Suntem de nimic... , asa, a ajuns aceasta tara. Cum sa-ti prezinti o lucrare , sa primesti felicitari apoi sa-ti spuna ca postul iti e ocupat de un anume politician? Eu nu am nici o culoare citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Ca sa stabilim inca de la inceput ... am lucrat in statistica 2 ani. Daca tu crezi ca acolo exista timp pentru proecte personale inseamna ca n-ai trecut vreodata p-acolo!!! D-na Negrut pleca in citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Ce rusine d-le ,dati timpul inapoi acum 4 ani,8 ani ... cum au fost numiti domnii directori executivi si adjunctii acestora nu tot politic?stiti ce haos au produs toti cind au venit????? Intrebati citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
VORBIM DISCUTII DOMNILOR CA SI ASA E TOT ASA
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Ai invatat repede politichia Aline!Le iei banii si le dai si mue.Asa le trebuie futu' en gaura de fraeri pe nepotii astia ai babei Vrancioaia!
, acum 739399 zile, 8 ore, 27 minute, 2 secunde
Stiu cu ce se "mananca" statistica. Daca voi nu faceti asa ceva acolo nu e problema mea ci a voastra. De fapt nu cred ca stie nimeni ce faceti voi acolo, probabil ca nici macar voi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.