Ultima oră

Taxa suplimentara pentru serviciile medicale primite in spital

Raluca Manolache
14 apr 2009 957 vizualizări
Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca coplata si la medicul de familie, respectiv la medicul specialist

Bolnavii ar putea fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar daca vor dori sa beneficieze de servicii medicale de la 1 iulie. Din aceasta luna, pacientii ar putea plati o taxa suplimentara pentru serviciile medicale primite in spital deoarece Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca coplata. Chiar Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a anuntat ca legislatia privind introducerea pachetului general de servicii si a coplatii va fi finalizata pe 1 iulie, iar Banca Mondiala urmeaza sa ofere asistenta tehnica necesara pentru finalizarea acestei initiative. "Toate aceste masuri sint conditii ale programului de reforma structurala pe care Banca Mondiala l-a negociat cu Romania", a declarat Ion Bazac. Noile modificari ar presupune o taxa platita unitatilor de sanatate de catre pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi directionate catre furnizorul de servicii, iar cealalta parte va intra in bugetul unitatii respective. Ministrul Sanatatii analizeaza posibilitatea ca de la 1 iulie 2009 sistemul de coplata sa fie aplicat in medicina primara, ambulatorie si pentru spitalele de specialitate. Masura este pe placul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea deoarece bugetul alocat sanatatii este insuficient, iar medicii ar fi mult mai tentati sa intre in contract cu institutia. "Aceasta modificare este in avantajul Casei de Sanatate. Persoanele cu posibilitati financiare vor putea plati serviciile medicale de care au nevoie, ceea ce oricum se intimpla si pina acum, dar in alte conditii. De asemenea, sint furnizori de servicii medicale care numai pe baza acestei coplati pot oferi servicii medicale. Vor veni mai multi medici in contract si se va reduce timpul de asteptare", a declarat Mihai Copaci, presedintele bancii din sistemul sanitar vrincean. De la 1 iunie vor fi introduse ghiduri si protocoale terapeutice pentru primele 20 de patologii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.