Ultima oră

Vinurile vrincene, otetite de controale

Ziarul de Vrancea
17 mar 2009 972 vizualizări
Controlul IGPR a lasat o imagine falsa asupra vinurilor autohtone, contestata inclusiv de seful Garzii Financiare

Operatiunile efectuate de ofiterii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) privind vinul "botezat" din Vrancea se apropie de final, dar au lasat in urma multe necunoscute. Dosarele penale intocmite au fost impartite intre politistii focsaneni si cei bucuresteni. "O parte din constatarile facute de catre cei de la Directia de Investigarea a Fraudelor din IGPR au fost date pentru cercetare Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea. Cealalta parte a plecat la Bucuresti", ne-a spus subinspectorul Catalina Olteanu, de la biroul de presa al politiei vrincene. Este usor de dedus ca la Bucuresti au ajuns dosarele unde prejudiciul creat este mai mare. In ciuda insistentelor, politistii nu au putut oferi date despre numele firmelor unde s-au gasit nereguli, asa ca vina planeaza in continuare asupra tuturor producatorilor. Chiar daca Vrancea colcaie de producatori pusi pe profit cu orice riscuri, actiunea Politiei Nationale a trasat insa o lumina nefavorabila asupra prodgoriilor vrincene, aspect remarcat si de comisarul sef al Garzii Financiare Vrancea, Adrian Buzdrug. "Noi, cu patru echipe, am vizitat 8 antrepozitari, dar n-am finalizat actul de control pentru ca inventarierea faptica trebuie verificata. Sa vedem fapticul si scripticul. Este deplasata aprecierea ca fiind vin falsificat in valoare de 1,7 milioane de euro. Eu stiu ca s-au facut analize la laboratorul de la Odobesti ale caror rezulte n-au sosit inca si, in plus, citeva probe au fost trimise pentru o alta opinie la Valea Calugareasca si la Blaj. Ele nu sint improprii consumului din cite am inteles. Trebuie sa dovedesti vinul fals. Cei care au condus actiunea au lasat asa sa se inteleaga, ca 70% din vinurile vrincene sint falsificate. Eu nu sint in masura sa spun daca vinul e falsificat sau nu, dar stiu ca numai doua laboratoare din lume, de la Paris si New York, pot dovedi izotopul din apa. Deci e greu de apreciat asa ca vinul e falsificat", a opinat comisarul sef Adrian Buzdrug. Desi s-a aratat sceptic in privinta concluziilor trase de politistii de la Bucuresti cu privire la calitatea vinurilor vrincene, seful Garzii Financiare spune ca, personal, prefera vinul sec produs de un prieten al sau de la Jaristea, vinurilor produse de antrepozitarii pe care ii controleaza. (D. CHIRIAC, D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 14 ore, 39 minute, 44 secunde
Pana sa dovedesti existenta izotopului apei in vin , marii antrepozitari ar trebui sa faca ei , dovada materiei prime (N.B. struiguri ) folosite la producerea cantitatilor de vin ce le au pe stoc. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.