Ultima oră

Informaticianul care trage valul de pe aranjamentele din Justitie

Ziarul de Vrancea
14 mar 2009 4603 vizualizări
Creierul repertoriului Jurindex: informaticianul Tribunalului Vrancea si-a pus semnatura pe un program menit sa transparentizeze justitia din Romania u in medie, o hotarire de 55 de pagini poate fi introdusa in baza de date in doar o secunda u de la idee si pina la finalizarea programului a durat aproximativ 4 luni , ne-a spus informaticianul Liviu Mircea u pentru responsabilizarea sistemului, numele magistratilor vor fi facute publice pe hotariri u avind la dispozitie prin intermediul Juridex toate hotaririle, instantele vor trebui sa se puna de acord cu privire la anumite hotariri pe spete asemanatoare u abia dupa publicarea raportului de tara pe Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca proiectul Jurindex sa fie extins la nivel national

Proiectul Jurindex, respectiv publicarea tuturor hotaririlor judecatoresti pe internet, s-a lansat ieri oficial. O idee a unificarii practicii judiciare se pune astfel in aplicare in toata tara, cu toate ca la inceput deschizatorul de drumuri al proiectului, Tribunalul Vrancea, s-a lovit de neincrederea autoritatilor judiciare. In noiembrie, presedintele Tribunalului Vrancea, impreuna cu echipa de informaticieni a instantei, au pus la punct un program care a permis publicarea tuturor hotaririlor judecatoresti pe net. Ulterior, instanta a trimis scrisori deschise autoritatilor in materie si celorlalte instante din tara pentru a se alatura proiectului, dar magistratii nu par sa fi vazut cu ochi buni aceasta propunere. Interesul si l-au manifestat doar Curtea de Apel Timisoara, si alte citeva judecatorii mici. Ministerul Justitiei a refuzat o colaborare, si doar dupa publicarea raportului intermediar pe tara CSM a raspuns favorabil invitatiei.


Prima versiune a programului care permitea transpunerea pe internet a hotaririlor copia doua hotariri in zece minute, ceea ce insemna ca timpul trebuia scurtat. In acest moment, potrivit specialistilor IT de la tribunal, in fiecare ora se "nasc" aproximativ 1.000 de hotariri, dar, in functie de complexitatea documentului, se poate ajunge si la 1.500. "Spre exemplu, o hotarire de 55 de pagini se face intr-o secunda. Programul insa se va perfecta in timp. Pentru Tribunalul Vrancea ajunsesem la un anumit nivel, pentru alte instante trebuie insa adaugate niste facilitati. De la idee si pina la finalizarea programului a durat aproximativ 4 luni. Programul este creat integral de mine, iar ca executabil nu este foarte mare. Practic, se scaneaza fisierele word si se identifica numele proprii precum si alte date personale, dupa care sint anonimizate", ne-a declarat informaticianul Liviu Mircea. Acesta lucreaza la Tribunalul Vrancea din anul 2004 si a parcurs multe etape pina cind a putut sa isi exprime adevaratele capacitati. Acesta a fost rind pe rind profesor de matematica, de informatica, dupa care programator la o firma privata care produce softuri. Chiar daca el este expertul IT al proiectului, Liviu Mircea recunoaste ca unele propuneri bune au venit chiar de la seful sau direct. In primii pasi ai proiectului, presedintele Tribunalului era cel care ii explica ce ar vrea, dupa care informaticianul punea in practica.


Munca multa, dar gratis


Proiectul Jurindex nu costa nimic, in conditiile in care sint fonduri europene la dispozitia Ministerului Justitiei, care ar fi putut fi accesate. Jurindex este dezvoltat exclusiv la Tribunalul Vrancea si va fi extins prin implicarea resurselor umane de la nivelul fiecarei instante din tara. Automat, aceasta inseamna o sarcina suplimentara a personalului din justitie, iar supravegherea va fi facuta de catre Tribunalul Vrancea, unde sint implicati efectiv in proiect doar trei oameni. Managerul proiectului este desemnat, cum era de asteptat, presedintele instantei din Vrancea. Problema mare este insa ca volumul si mai mare de munca ar necesita suplimentarea resurselor materiale, respectiv echipamentele IT, insa bugetul tribunalului cu siguranta nu poate suporta asa ceva. In aceste conditii, initiatorul proiectului, judecatorul Neacsu, nu exclude ideea de a accesa fonduri europene pentru a reusi performante. "Vom incerca sa suplinim, se va lucra in paralel pe mai multe calculatoare. Avem nevoie si de servere puternice", a detaliat magistratul. De mentionat ca munca de introducere a datelor va fi facuta la subsolul imobilului in care isi desfasoara activitatea instanta, intr-o sala in care sint serverele. Presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu, spune ca ideea cu publicarea tuturor hotaririlor judecatoresti pe internet i-a venit in urma cu mai multi ani, insa doar acum un an si-a dat seama ca intr-adevar se poate. "Norocul chior", dupa cum s-a exprimat plastic judecatorul Neacsu, l-a constituit prezenta in echipa de informaticieni a lui Liviu Mircea, cel care a pus la punct softul "vinovat" de transpunerea in practica a proiectului. "Lui ii apartine acest program de anonimizare a datelor, si ni l-a pus la dispozitie. Pe viitor, in cadrul proiectului ne propunem sa standardizam informatiile, in sensul ca vom avea un indrumar pentru toate instantele in vederea redactarii hotaririlor pentru ca acestea sa poata fi publicate", ne-a spus presedintele Neacsu.


Ce inseamna Jurindex


O contabilizare bruta releva aproximativ 6.000 de accesari a site-ului pe care este gazduita jurisprudenta instantelor vrincene, www.jurisprudenta.org. Din pacate, spun oficialii Tribunalului, cei mai multi dintre interesati sint insa din alte judete. Trist este ca ideea acestui tip de transparenta a instantelor nu li s-a parut interesanta autoritatilor decit dupa ce, in raportul intermediar pe tara, Comisia Europeana a aratat ca un program de acest gen ar fi benefic, si ar trebui implementat la nivelul intregii tari. "Scopul este acela de crestere a transparentei actului de justitie, dar vine si sa satisfaca cerintele Comisiei Europene, deoarece s-au facut recomandari in acest sens in vederea unei evaluari pozitive la raportul din vara. Initial ne-am adresat Ministerului Justitiei, dar nu s-au aratat interesati. Acum, in baza unui acord trilateral vom folosi pentru Jurindex si reteaua lor", a mai aratat judecatorul Neacsu. Site-ul actual va fi inlocuit cu www.jurindex.ro, unde vor fi mai multe criterii de cautare, de la numarul hotaririi, la obiectul dosarului, si, noutate absoluta, numele judecatorului care a dat solutia respectiva. Vor fi eliminate insa datele privind numele partilor, datele personale, dar si numele avocatilor pentru respectarea legii cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Practica unitara in justitie, despre care se vorbeste la tot pasul, inseamna ca, avind la dispozitie prin intermediul Juridex toate hotaririle, instantele vor trebui la un moment dat sa se puna de acord cu privire la anumite hotariri in spete asemanatoare. Spre exemplu, daca intr-o speta similara au existat doua hotariri distincte, Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa decida care este practica in cazul respectiv. Din acel moment, toate hotaririle se vor baza pe decizia ICCJ. "Speram sa duca si la o scadere a numarului de actiuni introduse in instanta", a concluzionat presedintele Tribunalului. (Nicoleta CRISTEA, Daniel GIRLEANU)


  • Jurindex "invadeaza" toate instantele din tara


  • Dupa ce in toamna anului trecut, Tribunalul Vrancea a lansat serviciul electronic de consultare a jurisprudentei instantei, Jurindex, presedintele CSM, judecatorul Virgil Andries, a declarat ca acest serviciu se va extinde in toata tara pentru a da Comisiei Europene un semnal privind progresul din sistemul judiciar. "Pina in 30 aprilie vor fi publicate pe internet, in extenso, toate hotaririle din 2008 ale curtilor de apel. Pina in 31 decembrie 2009, toate hotaririle curtilor de apel pe 2009 si a jumatate din tribunalele din Romania, cel putin hotaririle a 20 de tribunale, iar pentru anul 2010, hotaririle celeilalte jumatati de tribunale si hotaririle judecatoriilor", a declarat Virgil Andreies, amintind ca procesul se desfasoara cu dificultate pentru ca in Romania nu a existat pina in acest moment un program informatic pentru protejarea datelor cu caracter personal din hotaririle judecatoresti. Acesta a fost pus pe picioare de echipa de informaticieni a Tribunalului Vrancea. "Jurindex-ul ne ajuta la cresterea responsabilitatii sistemului juridic per ansamblu, duce la cresterea calitatii hotaririlor judecatoresti. In aceleasi timp, judecatorii au cunostinta de hotaririle care se iau in tara, cum se pronunta ceilalti judecatori in materie in alte localitati. La fel si pentru avocati si public pentru ca pot afla care este practica si metodologia instantei", a declarat judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului si al SoJust. "Ar fi nerealist din partea mea sa va spun ca voi inlatura toate acele neajunsurile care sint consemnate in momentul de fata, dar CSM va da niste semnale foarte clare, astfel incit Comisia Europeana sa aprecieze ca progresul este substantial si ireversibil. Cu privire la raportul viitor, eu am un optimism moderat", a spus presedintele CSM, in contextul adoptarii raportului pe justitie. (Daniel GIRLEANU)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 136

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Mie nu mi se pare ca s-a ridicat nici un val si nu s-a facut nici un progres in transparenta justitiei. Eu cand am vazut titlul ma asteptam la niste dezvaluiri despre imixtiunile in programul care citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Db, acum fi sincer, ai ceva in capu ala al tau. cine considera tribunalul vrancea cel mai corupt din tara? tu? daca da, fa acordu sau taci din gural, daca nu pune dracu sursa. erau accesibile pe citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Cred ca ala care zice ala e. Eu nu am zis ca proiectul e rau, eu am zis doar ca nu ridica nici un val de pe aranjamentele din justitie asa cum promitea titlul. Si nu m-am referit la aspectul economic citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Hai ca m-am lamurit , n-ai cum sa intelegi un text. Se pare ca esti din trupa aia de "brate de munca" pentru Danemarca. Vezi poate au aia acolo cursuri seral pt. clasele 1-4 ca la noi cica nu exista.
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Felicitari dl. Mircea. Incearca sa combini totusi pasiunea si inteligenta cu mai mult simt practic. :) PS...totul trece prin stomac
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Astazi comentariul tau nu este "corect" .Puteai sa apreciezi munca specialistului I.T. , domnul Liviu Mircea, care, din cate am inteles, a muncit peste program si fara a fi platit. In afara de acest citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    Eu nu m-am referit la program si nu m-am referit la activitatea informaticianului. Eu m-am referit doar la titlul bombastic al articolului. Nu am nici o parere nici despre program si nici despre citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    discutii........discutii........... lasati-o balta! hai sa recunoastem: programul nu are utilitatea mediatizata si nici licuriciul de informatician nu trebuie compatimit. dupa cum am constatat aveti citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    M-am uitat si eu astazi ce e cu programul asta. Este destul de greu de utilizat pentru un om obisnuit fara cunostinte juridice si se sterg TOATE numele, deci si cele ale judecatorilor. Deci daca sa citeste integral
    , acum 739399 zile, 5 ore, 34 minute, 10 secunde
    deci ati obs si voi ca programul nu are utilitatea mediatizata si nici licuriciul de informatician nu e sclipiciul cu care presa incearca sa ne ia ochii. stim cum apar unele articole....... si cum citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.