Ultima oră

Spitalul Judetean este inglodat in datorii de milioane

Raluca Manolache
5 feb 2009 1404 vizualizări
Vrincenii neasigurati si victimele accidentelor si agresiunilor inghit fondurile Spitalului de Urgenta Sf. Pantelimon u sint depasiri mari din cauza boschetarilor si a celor care se imbata prin circiumi si se iau la bataie si mai apoi vin cu tot felul de traumatisme , este de parere directorul Nicolae Moise, care spune ca aceste cazuri nu pot fi refuzate, pentru ca sint urgente u in prezent, datoriile Spitalului se ridica la 17 milioane de lei

La Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, in unele sectii, se consuma mai multi bani decit se produc. Chiar daca sint stabilile anumite bugete, medicii, de multe ori, nu se pot incadra in ele. Asa se face ca, la sectia de chirurgie, a existat un deficit de 4,7 milioane lei, in conditiile in care bugetul a fost de 12 milioane lei si s-a cheltuit cu tratamentul pacientilor aproximativ 7,5 milioane lei. Si la sectia de obstetrica ginecologie a existat un deficit de 1 milion lei, venitul fiind de 4,1 milioane, iar cheltuielile au ajuns la suma de 5,1 milioane. Situatia este identica si pentru sectia de ortopedie, dar si de cardiologie. Sefii de sectii nu au reusit sa se incadreze in bugetul alocat si din cauza vrincenilor care nu au calitatea de asigurat sau a celor care ajung in spital dupa ce sint implicati in scandaluri sau accidente de circulatie. De altfel, in toate aceste cazuri, unitatea este cea care trebuie sa recupereze banii deoarece Casa de Sanatate nu deconteaza astfel de servicii. De exemplu, doar 59% din cei peste 27.000 de pacienti internati la chirurgie au avut nevoie de interventii chirurgicale. Restul a avut nevoie de asistenta medicala, de obicei, prin Anestezie - Terapie Intensiva (ATI) pentru traumatismele cu care s-a ales dupa batai.

Oamenii strazii, un spin in coasta Spitalului

Managerul Spitalului Judetean da vina pe boschetari si betivi pentru cresterea datoriilor unitatii. "Vom tine cont de situatie la bugetele pe care le vom face anul acesta. Daca anul trecut nu am luat masuri, anul acesta vom sanctiona sefii de sectii cu diminuarea salariilor. Sint depasiri mari din cauza boschetarilor care se interneaza si ajung la terapie si din cauza celor care se imbata prin circiumi si se iau la bataie si mai apoi vin cu tot felul de traumatisme. Aceste cazuri nu pot fi refuzate. Urgenta este urgenta si trebuie asigurata. De aici ne apar aceste depasiri", a spus dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului din Focsani. In prezent, spitalul are datorii de 17 milioane de lei (170 miliarde lei vechi), ce nu vor fi platite foarte curind. "Nu vad pe unde vom scoate camasa", este pesimist doctoral Moise. De asemenea, si ambulatoriul unitatii a consumat mai multi bani. Aici au existat venituri in valoare de 3,4 milioane lei si s-au cheltuit 6,5 milioane lei. Moise spune ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece valoarea serviciilor medicale este subevaluata la nivel de tara, atit in ambulator cit si in regimul de spitalizare continua sau de zi. Au existat insa si cazuri in care sefii de sectii au reusit sa economiseasca bani. Este vorba de opt sectii, printre care chirurgia infantila, unde s-au facut economii de 226.000 lei, nefrologia, unde s-au facut economii de 21.000 lei sau oftalmologia, unde au fost economii de 90.000 lei. Anul trecut, in spital au fost internati 36.800 bolnavi, iar in ambulatoriul unitatii au primit consultatii 205.000 persoane si au fost oferite 28.000 servicii si tratamente de specialitate. (Raluca MANOLACHE)


Asistente sanctionate pentru comportament indecent

19 cadre de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au fost sanctionate anul trecut. Acestea au fost trase de urechi de sefi pentru ca nu au venit la munca sau pentru ca nu si-au indeplinit sarcinile de munca. De asemenea, dr. Nicolae Moise spune ca s-au aplicat sanctiuni si pentru ca au avut o atitudine indecenta fata de bolnavi. (R. M.)


Moise, nemultumit de oamenii de paza

Seful Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, dr. Nicolae Moise, nu este multumit de oamenii de paza pentru ca nu sint constienti ca trebuie sa pazeasca spitalul. Acesta chiar l-a vazut pe unul dintre acestia cind motaia in post. Cel mai probabil, in luna aprilie, cind se va incheia contractul cu firma de paza, se va face o noua licitatie. In prezent, paznicii primesc cite 6 lei/ora. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 11 ore, 42 minute, 55 secunde
Spitalul trebuie sa primeasca urgentele , asa este legal si uman. Vina apartine in cea mai mare parte CAS-ului si lui Copaci si intr-o oarecare masura si administratiei publice locale care impinge citeste integral
, acum 739399 zile, 11 ore, 42 minute, 55 secunde
Cine se ocupa de partea medicala cand aceasta directoare este mereu in deplasare? Cate saptamani din 2008 a fost prezenta sa coordoneze activitatea medicala?
, acum 739399 zile, 11 ore, 42 minute, 55 secunde
sa ne traiti domnule director inca 100 de ani la putere santeti un om deosebit si generos cu toti angajatii Dear avea toate institutiile numai oameni ca domnu MOISE sar face ceva in ROMANIA BAFTA IN citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.