Ultima oră

Si Vrancea are puscariasi in vacanta care-au uitat sa se mai intoarca

Ziarul de Vrancea
3 feb 2009 2453 vizualizări
Vrinceanul Viorel Nistor este dat in urmarire generala din anul 2007, dupa ce a fost eliberat temporar, iar in prezent se pare ca isi face veacul prin Italia u Nistor era condamnat la 4 ani pentru furt u in ultimii ani, pentru noua persoane instantele au dispus intreruperea executarii pedepsei, pe motive de sanatate sau sociale u 90 de detinuti primesc tratament dupa gratii, in Penitenciarul de la MindrestiLa nivel national, autoritatile au intrat in alerta generala, dupa ce un detinut eliberat prin intreruperea pedepsei a comis o crima infioratoare la Brasov.

Autoritatile vrincene au in atentie un singur detinut care a "uitat" sa se intoarca in penitenciar dupa ce pedeapsa ii fusese intrerupta pentru trei luni. Vrinceanul Viorel Nistor este dat in urmarire generala inca din 2007, dupa ce instanta i-a aratat clementa si a dispus ca acesta, condamnat la 4,5 ani pentru furt, sa isi petreaca 3 luni alaturi de familie. La scurt timp, Nistor a disparut fara urma, in prezent fiind informatii potrivit carora ar fi in Italia. "Noi avem noua persoane in cazul carora instantele au dispus intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de 3 luni, cinci barbati si patru fete. Sapte dintre acestia au avut motive medicale destul de serioase, iar restul pe motive sociale. Ca sa va dau un exemplu, unul dintre acestia avea nevasta grav bolnava si trebuia operata urgent", ne-a declarat comisarul sef Ionel Dita, directorul Penitenciarului Focsani. Si subcomisarul Daniel Popescu, seful compartimentului Urmariri din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, confirma ca Nistor este dat in urmarire nationala si ca este, cel mai probabil, fugit intr-o tara din Europa. "Acesta a beneficiat de o intrerupere a pedepsei pe motive familiale si pentru ca nu s-a prezentat dupa termen la penitenciar l-am pus in urmarire nationala. Era condamnat la 4 ani si jumatate pentru furt si dupa informatiile noastre ar fi fugit intr-o tara din Europa. In acest moment avem alte doua cazuri in care doua femei au fost eliberate din penitenciar prin intreruperea pedepsei, dar acestea se afla in termenul impus de instanta", a declarat subcomisarul Daniel Popescu. La nivel national sint 140 de cazuri in care cei eliberati prin intreruperea pedepsei nu s-au mai prezentat la penitenciar la expirarea termenului.


Anul trecut, 181 de detinuti au vrut "afara"


Potrivit unor informatii facute publice de Tribunalul Vrancea, cererile de intrerupere a executarii pedepsei, ca si cele de aminare a executarii pedepsei sint atent studiate de completele de judecata in cadrul carora sint repartizate dosarele. Anul trecut, 181 de detinuti au cerut intreruperea executarii pedepsei, din diferite motive. "In anul 2008, la Tribunalul Vrancea au fost respinse 181 de cereri de intrerupere a executarii pedepsei, o actiune a fost admisa pe motive medicale, iar in cazul a 14 dosare a fost declinata competenta. In ceea ce priveste cererile de aminare a executarii pedepsei, doar o actiune a fost admisa pe motive medicale, iar alte doua actiuni au fost respinse", a aratat presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu. Acesta a mai adaugat ca cererile de intrerupere sau de aminare a executarii pedepselor sint drepturi legale ale condamnatilor. Printre cei care au solicitat "favoruri" s-au aflat si doi condamnati definitiv in dosarul creditelor curiere de la Bancorex. Chiar inainte de Craciun, Judecatoria Focsani s-a sensibilizat de situatia Emiliei Oancea si Marius Daniel Tuvene, ale caror cereri, de intrerupere si respectiv de aminare a executarii pedepsei, au fost admise. Emilia Oancea, condamnata la 7 ani pentru inselaciune, a avut doua dosare in care solicita instantei clementa, unul introdus de ea, iar al doilea de catre sotul ei. Astfel, Emilia Oancea a obtinut o intrerupere de 3 luni a executarii pedepsei, din motive familiale. Si Florin Mateiu, afaceristul din Cimpuri, desi condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare pentru ca a taiat ilegal lemne din padure, a reusit sa fenteze legea, iar in prezent, la aproape un an de la condamnare, este inca liber, dupa ce dosarul lui a fost primit spre revizuire. Dupa apel si recurs, orice condamnat poate face cerere de suspendare a executarii pedepsei pe o durata de 3 luni. (Nicoleta CRISTEA)


Detinutii "loviti" de boli cronice


u Penitenciarul Focsani a cheltuit anul trecut 75.000 lei pe medicamente

Mai multi detinuti care isi ispasesc pedeapsa la Penitenciarul din Focsani sint tinuti sub supraveghere medicala pentru ca au fost diagnosticati cu diferite afectiuni cronice. 90 de detinuti primesc tratament dupa gratii pentru ca sufera de ulcer, hepatita, gastrita sau au cardiopatie ischemica. De asemenea, exista si cinci diabetici care au nevoie zilnic de doza de insulina pentru a putea supravietui. Toti acesti detinuti primesc tratamentul in mod gratuit. "Toate medicamentele sint administrate de catre personalul medical. Asistenta medicala este asigurata 24 de ore din 24. Pe timpul zilei asistenta este asigurata de trei medici, doi generalisti si un medic dermato-venerolog", spune Dan Slavoiu, purtatorul de cuvint al Penitenciarului. De altfel mai sint detinuti depistati cu boli venerice precum sifilis si gonoree. Toti acestia au urmat tratament medicamentos impus, sub supravegherea medicului specialist. In aceste conditii, detinutii au reusit anul trecut sa inghita pilule in valoare de 75.000 lei, efort financiar facut de Penitenciarul Focsani. De asemenea, pentru materialele sanitare necesare la cabinet si pentru unele medicamente s-au cheltuit bani si din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Persoanele private de libertate au beneficiat anul trecut si de tratament de specialitate in unitatile spitalicesti. 150 de detinuti au ajuns in penitenciarele spital si alti 11 au beneficiat de tratament in spitalele ce apartin Ministerului Sanatatii. "Au fost trimisi la penitenciarele spital din tara pentru ca aveau nevoie de investigatii medicale de specialitate. Cind medicul de medicina generala constata ca un detinut are nevoie de un examen de specialitate este trimis la spital", mai spune Dan Slavoiu. (Raluca MANOLACHE)


Suspectul retinut la Brasov a iesit din inchisoare pe caz de boala


Principalul suspect din cazul crimei de la Brasov a iesit din inchisoare tot pe motive medicale. Serghei Gorbunov, de 30 de ani, din Republica Moldova, a fost inchis pentru infractiuni cu arme si era urmarit general pentru ca nu s-a mai intors la inchisoare dupa ce a fost eliberat in toamna anului 2008, pe motive medicale. Acesta a fost eliberat de magistratii Dolj, cei care il condamnasera la 15 ani de inchisoare. Serghei Gorbunov a fost prins de politisti simbata si este cercetat, fiind principalul suspect pentru uciderea a doua persoane. Acestea au fost impuscate la o casa de schimb valutar. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 49 minute, 52 secunde
Nu consider necesar ca din bani nostri sa platim tratamentul puscariasilor. Acestia dupa ce au violat, tilharit,omorit, furat mai vor si tratament medical!!!! Cine plateste pentru victima unei citeste integral
, acum 739399 zile, 19 ore, 49 minute, 53 secunde
Sunt profund mahnit ca alti colegi, obisnuiti ai rubricii COMENTEAZA la diferite articole nu iau atitudine si la acest articol. Sunt in totalitate de parere ca detinutii au dreptul sa primeasca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.